kłopot z kartą graficzna
Tak jak w temacie mam problem poniewaz kupilem Radeona 9600 i gdy probuje podmienic go pod mojego gf4 ekran sie nie wlacza tylko tak pare razy dziwnie pipczy PC nie wiem co robic moze karta jest uszkodzona? czy trzeba cos w biosie poprzestawiac jesli tak to powiedzcie krok po kroku co...
Odpowiedzi: 12
sprawdzilem karte na innym komputerze tez nawet bios sie nie wlaczyl :/ ja to ku*** zawsze mam takiego pecha do sprzetu komputerowego :[ karta jest uszkodzona...
moim zdaniem 9600 nie takim potworem i wątpie źeby zasilacz mu nie wyrabiał(choć zaleźy jaki ma, być moźe ma mocny sprzęt i + ta karta rzeczywiście zasiłka mogłaby nie wyrabiać :) )Choć ja na moim kompie ze starym zasilaczem impet300 :lol: nie miałem problemów z działaniem i jeszcze grafę(GF6600) i proca podkręcałem.Myślę,źemasz zdechniętą kartę i tyle.
Myślę, źe ci zasilacz nie wytrzymuje.
JN:Dla pewności odłącz taśmę sygnałową od dysku.
Wyczyść grzbiet stykowy nowej karty,dobrze osadź i przykręć i podłącz monitor.
Wyjmij baterię z płyty lub zrób reset biosu zworką(przewód zasilający 230 V wyjęty z zasilacza)włóź baterię lub przełóź zworkę na swoje miejsce i start kompa i muszą się pokazać komunikaty biosu – jeśli nie ma trzeba sprawdzić kartę na innym kompie, moźe uszkodzona.
Myślę sobie, źe powinieneś podać specyfikację kompa i rodzaj karty. Niestety w standardach nie wszystko do siebie pasuje.
Podaj mi dokładny typ karty grafiki oraz płyty głównej. Postaram się sprawdzić. Oczywiście jeśli porady mojego przedmówcy zawiodą. Ma rację, źe objawy nie są tuzinkowe a to co Tobie poradził to pierwsze kroki.
Paweł
Dla pewności odłącz taśmę sygnałową od dysku.
Wyjmij baterię z płyty lub zrób reset biosu zworką(przewód zasilający 230 V wyjęty z zasilacza)włóź baterię lub przełóź zworkę na swoje miejsce i start kompa i muszą się pokazać komunikaty biosu – jeśli nie ma trzeba sprawdzić kartę na innym kompie, moźe uszkodzona.
BloodyVulture:a detonatora (albo forceware bo nie wiem co masz)odinstalowales przed wlozeniem radeona??
akurat w tym przypadku zero powiazania.
a detonatora (albo forceware bo nie wiem co masz)odinstalowales przed wlozeniem radeona??
W biosie się nic nie przestawia po zamianie karty graficznej, chyba źe twoja stara była na PCI a obecna na AGP... ale to teź system automatycznie wykrywa.
Masz uszkodzoną karte.
Masz uszkodzoną karte.
no w ogole nic na ekranie nie widac ani w biosie ale moze na starej karcie przestawic biosa...
Tak jak w temacie mam problem poniewaz kupilem Radeona 9600 i gdy probuje podmienic go pod mojego gf4 ekran sie nie wlacza tylko tak pare razy dziwnie pipczy PC
Na ekranie coś widzisz?
W DOSie? :shock:
karta jest docisnieta na 100% tylko slyszalem ze moze w dosie trzeba cos poprzestawiac...
Docisnij dokładnie karte w slocie, moźesz zdjąć w tym celu całą obudowę – jedną ręką wsadzasz karte,a drugą ręką od strony gdzie płyta główna nie ma układów scalonych przytrzymujesz na wysokości karty. Jak to nie poskutkuje to karta pewnie niesprawna, moźna ją jeszcze na innym komputerze sprawdzić. Jeśli ekran POST się nie pokazuje to karta "kaput".
Strona 1 / 1