Klawiatura i program pod DOS na WinXP
Witam.
Gdy uruchomię jakiś program Dosowy na moim WinXP przestaje działać klawiatura. Gdy wracam do pracy w Windows wszystko jest ok, gdy uruchomie wiersz polecen (CMD) klawisze dzialaja prawidlowo, natomiast gdy uruchomię Command.com klawisze nie działają. Czy ktoś wie co jest nie tak? Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Gdy uruchomię jakiś program Dosowy na moim WinXP przestaje działać klawiatura. Gdy wracam do pracy w Windows wszystko jest ok, gdy uruchomie wiersz polecen (CMD) klawisze dzialaja prawidlowo, natomiast gdy uruchomię Command.com klawisze nie działają. Czy ktoś wie co jest nie tak? Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 3
Udało mi się przywrócić działanie klawiatury :D . Ale dokładnie czemu zadziałała nie wiem. Przeinstalowałem service pack VIA i wgrałem starsze sterowniki do grafiki (GF 4 Ti – wersja sterowników: 56.72). POMOGŁO!!!
W NT/2000/XP/2003 właściwym interpreterem poleceń jest cmd.exe a nie command.com. Cmd.exe z duźą nawiązką (szczególnie jesli chodzi o skrypty) potrafi wszystko to co command.com. Command.com jest na potrzeby zgodności. To element wirtualnej maszyny DOS w Windows.
Aby rozwiązać problem z działaniem programu DOS–owego skorzystaj z kreatora zgodności programów. Zajrzyj do pomocy w XP pod hasło zgodność programów oraz dodatkowo
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;314106&Product=winxp.
Brak obsługi klawiszy moźe być związany np. z chwilową nieaktywnością okna programu DOS–owego.
Sprawdź ustawienia w plikach autoexec.nt oraz config.nt.
Aby rozwiązać problem z działaniem programu DOS–owego skorzystaj z kreatora zgodności programów. Zajrzyj do pomocy w XP pod hasło zgodność programów oraz dodatkowo
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;314106&Product=winxp.
Brak obsługi klawiszy moźe być związany np. z chwilową nieaktywnością okna programu DOS–owego.
Sprawdź ustawienia w plikach autoexec.nt oraz config.nt.
ja mam taki sam problem, jeszcze wczoraj działało. A jutro 20 i trzeba księgowość zrobić. POMÓŻCIE, błagam.
Strona 1 / 1