Kilka pytań po instalce XP prof..

Witam
Zainstalowałem sobie ostatnio XP prof.. Mam kilka niejasności. Jeźeli ktoś mi wyjaśni co nieco, to będę wdzięczny.
1. Po wydaniu komendy wyłącz komputer, zamiast wyłączenia restartuje się. Do tej pory na wcześniejszych wersjach Win.. tego problemu nie miałem. Sprawdzałem ustawienia w Biosie oraz w zaawansowanych właściwościach przy zarządzaniu energią bez skutku. Płyta główna MSI
2. Mam włączone dwa profile jednocześnie i Nav2001 przy logowaniu drugiego profilu wywala komunikat iź nie moźe włączyć ochrony poczty poniewaź nie widzi TCP albo niedostępny port 110. Sytuacja występuje tylko dla profilu który loguje się jako drugi w systemie.
3. Nie bardzo udaje mi się ograniczyć dostęp innym uźytkownikom do mojego folderu "moje dokumenty" –funkcja nieaktywna. Inni mają prawa uźytkownika i komp. nie pracuje w sieci.

Odpowiedzi: 7

widaw:
ad3.

Musisz zmienic w ustawieniach:
Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zasady zabezpieczeń lokalnych>Zasady lokalne>Opcje zabezpieczeń>Dostęp sieciowy:udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych>uwierzytelnianie uźytkowników lokalnych, jako samych siebie.

Po tej operacji dowolnemu plikowi, folderowi, partycji mozesz przydzielać uprawnienia.

pozdr

Te uprawnienia dotyczą jedynie sieci. Czy moźna takie same ograniczenia narzucić innym uźytkownikom jednego komputera?
Przemo1980
Dodano
14.11.2002 21:29:34
ad3.

Musisz zmienic w ustawieniach:
Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zasady zabezpieczeń lokalnych>Zasady lokalne>Opcje zabezpieczeń>Dostęp sieciowy:udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych>uwierzytelnianie uźytkowników lokalnych, jako samych siebie.

Po tej operacji dowolnemu plikowi, folderowi, partycji mozesz przydzielać uprawnienia.

pozdr
widaw
Dodano
14.11.2002 18:17:46
Dzięki za podpowiedzi.
W między czasie udało mi się rozwiązać jeden problem dotyczący wyłączania komputera. Wystarczyło zmienić w rejestrze jedną wartość. Jeźeli kogoś to interesuje to podaję klucz
––––––––
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1
Milus
Dodano
14.11.2002 12:13:05
przejdzie lecz pod warunkiem ze znajdzie sie dany plik lub folder w folderze documents and settings.......
B3T0N
Dodano
14.11.2002 02:40:19
Ja mam ntfs, konto administrator i mogę tylko niektóre foldery uczynić prywatnymi. Rozumiem źe z innymi to nie przejdzie i pozostaje jedynie szyfrowanie danych?
Przemo1980
Dodano
14.11.2002 00:20:22
AD. 1 sugeruje sciagniecie poprawki dot. tego problemu (windowsupdate.com)

ad. 3 to samo co powiedzial poprzednik :

ad 2 – nei mam czasu bo sie umuwilem do kina ...... :mrgreen: musialbym pokombinowac na widznie
B3T0N
Dodano
13.11.2002 18:31:59
ad3.jak hcesh ustawić dostęp do plików to musish mieć partycje ntfs[chyba] :D
roadrunner
Dodano
13.11.2002 18:15:58
Milus
Dodano:
13.11.2002 13:33:45
Komentarzy:
7