Kilka pytań, kilka problemów...

1. Problem: Gdy uruchamiam kompa pojawia się wybór systemu (nigdy wcześniej tego nie było, a sam tego nie ustawiałem), mam tylko jeden Windows, a mimo to pokazują się takie moźliwości: "Microsoft Windows XP Proffesional (bootscreen)" i "Miscrosoft Windows XP Proffesional". Co to oznacza to "bootscreen" i jak się pozbyć tego wyboru? Takie cuś pojawiło się od czasu zainstalowania programu Style XP 2.13

2. Problem: Gdy chcę wejść na mój dysk C: to zamiast otworzyć się, pojawia się okno wyszukiwań (wyszukaj pliki, lub foldery). Wejść na dysk mogę tylko poprzez: prawyklik na nim (dysku) i "otwórz". 'To' pojawiło się od czasu gdy zmieniałem ikonę dysku. Teraz jest juź spowrotem domyślna ikona, ale problem występuje nadal. Jak pozbyć się tego problemu?

3. Pytanie: Wszystkie te dziwne rzeczy zaczeły się, kiedy zaczełem ustawiać skórki Widowsa i ikonki. Co prawda nie grzebałem nigdzie, ale problemy i tak się ujawniły. Chciałbym uźyć pcji pzywracania systemu, ale nie wiem gdzie moźna to zrobić. I czy gdy przywrócę system o parę dni wstecz to nie utracę np. zapisanych gier (saveów/sejwów :) ) ??

Wiem, źe duźo napisałem, ale liczę na pomoc choćby w jednej sprawie. Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 19

Krepa:
Ok. Dzięki.
Nie ma za co
jestes wielki!
No czy ja wiem mam 192cm wzrostu :wink:
Prawdziwy eXPert :)
Ale zeby od razu expert , tu są lepsi spece :wink: :lol:
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 21:35:11
Ok. Dzięki. Wyboru systemu juź nie ma! Naprawdę, jestes wielki! Prawdziwy eXPert :)
Raczej nie skorzystam z źadnych programów typu XP Tuning, znowu coś się stanie...
Z rejestrem teź nie będę kombinował, jak mówisz źe cośsięmoźe stać. Wolałbym być ostroźny :D Stokrotne dzięki! Pozdrawiam!

Aha i zrobiłem to z tym explorer i działa!! Dzięki x 1000 :D Pozdrówki raz jeszcze!
Krepa
Dodano
07.09.2004 21:27:02
Krepa:
malymulpepe:
Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery

Sam napisałeś:P

Sorki, tego pokaz chronione pliki... zapomniałem
A co do "open" to trzeba dodać jakiś plik, ale nie wiem kompletnie jaki!

Kiedys mialem podobny problem z tym "wyszukaj" i juz nie pamietam dokladnie co zrobilem napewno wiem ze skopiowalem jakis plik z konta aministratora do swojego (tez administratora), a co do tej akcji open to moze uzyj plku z c:/windows/explorer.exe.(chociaz czesciowo naprawi problem)
Ewentualnie znajdz wpis w rejestrze który sie odnosi do menu z prawoklika i pierwszej pozycji jaka tam masz ("wyszukaj" jak mniemam), to bedzie chyba tu " HKEY_CLASSES_ROOTDriveshell i tu "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesDriveshell i usun pozycje "wyszukaj". W tej kwesti najlepiej jak by sie wypowiedzial np. El Nino
Zanim tez cokolwiek usuniesz zrób kopie rejestru :!:
Update
Program Tweak UI dla WinXP ma opcje czyszczenia menu prawoklika, a takze programik XP Tuning (jest do niego gdzies link na forum bodajze wystawiony przez The_judge TU masz link
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 21:00:44
malymulpepe:
Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery

Sam napisałeś:P

A co do "open" to trzeba dodać jakiś plik, ale nie wiem kompletnie jaki!
Krepa
Dodano
07.09.2004 20:00:05
Krepa:
Zrobiłem pokaź ukryte pliki i foldery, ale nie mogę nadal znaleźć ani pliku boot.bkk ani boot.ini :/

Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego
A to odptaszkowałeś :?:

Akcja domyślna – find

Jezeli jest tam Open to ustaw na domyslne ,jak niema to utworz nowa akcje open i ustaw na domyslna.
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 18:35:24
Zrobiłem pokaź ukryte pliki i foldery, ale nie mogę nadal znaleźć ani pliku boot.bkk ani boot.ini :/

Akcja domyślna – find :cry:
Krepa
Dodano
07.09.2004 18:08:39
Krepa:
Nie ma pliku boot.bkk :/(

A czy odptaszkowałes w opcjach folderów/ widok Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego :?:

Ewentualnie skopiuj ten wpis do pliku boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Update
Skopiuj tylko pod warunkiem ze masz tylko jeden system i to win xp pro i jeden dysk i na pierwszej partycji c/:
Co do
Otwierając dysk nadal pokazuje się okno wyszukiwań
w Opcje folderów/ Typy plików zaznacz plik okreslajacy dysk i kliknij zaawansowane i ustaw domyslna akcje na otwórz – powinno podzialac.
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 17:14:58
Nie ma pliku boot.bkk :/
Otwierając dysk nadal pokazuje się okno wyszukiwań.
:cry:
A miało być tak pieknie... :(
Krepa
Dodano
07.09.2004 17:05:01
Rebe:
"jeźeli coś moźe się zepsuć to się na pewno zepsuje".

Swiete słowa, ale jezeli robi sie to z głowa i zgodnie z instrukcja to tylko jest 10 % ze sie popsuje :wink:
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 17:00:21
Pytanie dotyczyło bezpieczeństwa grzebania w tym pliku, a zawsze naleźy pamietać, źe "jeźeli coś moźe się zepsuć to się na pewno zepsuje" i to w najbardziej delikatnej chwili.
Rebe
Dodano
07.09.2004 16:53:58
Rebe:
Krepa:
A jeśli się coś popapra? Czy jest to bezpieczna operacja??

Nie, to nie jest bezpieczna operacja, bo jak coś "spaprasz" to zostanie Ci uźycie konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej XP i bolecenie bootcfg z odpowiednim parametrem.

Zaś do boot.ini moźna się prosto dostać z poziomu systemu :
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiewanie i przy uruchamianiu jest przycisk edycja – otwiera zawartość boot.ini bez cudowania z plikiem i jego atrybutami.

Rebe Style po to tworzy plik BOOT.BKK który tak naprawde jest orginalnym plikiem boot.ini i wystarczy tylko zamienic nazwy.
Zresztą w Style w momecie klikniecia na zakladke Boot Screen pokazuje komunikat o tym wlasnie.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 16:49:32
Krepa:

Nie, to nie jest bezpieczna operacja, bo jak coś "spaprasz" to zostanie Ci uźycie konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej XP i bolecenie bootcfg z odpowiednim parametrem.

Zaś do boot.ini moźna się prosto dostać z poziomu systemu :
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiewanie i przy uruchamianiu jest przycisk edycja – otwiera zawartość boot.ini bez cudowania z plikiem i jego atrybutami.
Rebe
Dodano
07.09.2004 16:43:06
Jezeli zrobisz tak jak pisalem to nic sie nie popapra.
Wpis w pliku BOOT.BKK powinien wygladac mniejwiecej tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 16:41:56
Krepa
Dodano
07.09.2004 16:39:44
Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery, znajdz w c:/ plik BOOT.BKK otwórz go w notatniku skopiuj zawartosc i otworz plik (tez w notatniku) boot.ini i z menu edycja wybierz "zaznacz wszystko" usun to a potem wklej to co skopiowales z pliku BOOT.BKK
Pozdrawiam

Update
Mozesz tez poprostu zmienic nazwe BOOT.BKK na boot.ini i odwrotnie.
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 16:37:27
Gdzie jest ten plik boot.ini ?? Próbowałem zrobić tak jak poradził malymulpepe, ale wyskakuje jakś komunikat.
Co do otwierającego się okna wyszukiwań to ściągnąłem plik kopia.rar i foldery.rar z linku który polecił mi SLAY3R, ale gdy próbuje rozpakować plik kopia.rar wyskakuje błąd: "archiwum ma niewłaściwy format, lub jest uszkodzone". I co teraz mam zrobić?
Krepa
Dodano
07.09.2004 16:23:07
Co do okna wyszukiwań to tutaj zobacz: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=15974
SLAY3R
Dodano
07.09.2004 01:13:09
W StyleXp wejdz w zakładke Boot Screens i w drogim okienku ostrzegawczym kliknij na nie, potem (o ile beda aktywne te opcje)kliknj rename...
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
07.09.2004 01:11:27
Ad1. NIe uźywam stylów, ale mozna nim zmieniać bootscreena. Jak wchdzisz do windowsa normalnie to masz standardowy boot screen, a jak wybierzesz (bootscreen) to pewnie ujźysz inny (taki jaki sibie stylami ustawisz). Jest to takie zabezpieczenie na wypadek gdyby ten podmieniony nie działał.
Edytuj plik boot.ini i usuń tą linijkę z (bootscreenem). A i pewnie w stylachXP jest opcja to wyłączająca.
Ad2. Niedawno był podobny topic, poszukaj, Pawek bodajźe podawał w załączniku wpis do rejestru który to naprawiał.
Ad3. Jak juź chcesz cofać to cofnij do czasu sprzed instalacji styleXP, do podmiany skórek polecam raczej UXthemepatcher.
SLAY3R
Dodano
07.09.2004 01:06:51
Krepa
Dodano:
07.09.2004 00:52:21
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1