Kilka pytań, kilka problemów...
1. Problem: Gdy uruchamiam kompa pojawia się wybór systemu (nigdy wcześniej tego nie było, a sam tego nie ustawiałem), mam tylko jeden Windows, a mimo to pokazują się takie moźliwości: "Microsoft Windows XP Proffesional (bootscreen)" i "Miscrosoft Windows XP Proffesional". Co to oznacza to "bootscreen" i jak się pozbyć tego wyboru? Takie cuś pojawiło się od czasu zainstalowania programu Style XP 2.13
2. Problem: Gdy chcę wejść na mój dysk C: to zamiast otworzyć się, pojawia się okno wyszukiwań (wyszukaj pliki, lub foldery). Wejść na dysk mogę tylko poprzez: prawyklik na nim (dysku) i "otwórz". 'To' pojawiło się od czasu gdy zmieniałem ikonę dysku. Teraz jest juź spowrotem domyślna ikona, ale problem występuje nadal. Jak pozbyć się tego problemu?
3. Pytanie: Wszystkie te dziwne rzeczy zaczeły się, kiedy zaczełem ustawiać skórki Widowsa i ikonki. Co prawda nie grzebałem nigdzie, ale problemy i tak się ujawniły. Chciałbym uźyć pcji pzywracania systemu, ale nie wiem gdzie moźna to zrobić. I czy gdy przywrócę system o parę dni wstecz to nie utracę np. zapisanych gier (saveów/sejwów :) ) ??
Wiem, źe duźo napisałem, ale liczę na pomoc choćby w jednej sprawie. Pozdrawiam!
2. Problem: Gdy chcę wejść na mój dysk C: to zamiast otworzyć się, pojawia się okno wyszukiwań (wyszukaj pliki, lub foldery). Wejść na dysk mogę tylko poprzez: prawyklik na nim (dysku) i "otwórz". 'To' pojawiło się od czasu gdy zmieniałem ikonę dysku. Teraz jest juź spowrotem domyślna ikona, ale problem występuje nadal. Jak pozbyć się tego problemu?
3. Pytanie: Wszystkie te dziwne rzeczy zaczeły się, kiedy zaczełem ustawiać skórki Widowsa i ikonki. Co prawda nie grzebałem nigdzie, ale problemy i tak się ujawniły. Chciałbym uźyć pcji pzywracania systemu, ale nie wiem gdzie moźna to zrobić. I czy gdy przywrócę system o parę dni wstecz to nie utracę np. zapisanych gier (saveów/sejwów :) ) ??
Wiem, źe duźo napisałem, ale liczę na pomoc choćby w jednej sprawie. Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 19
Nie ma za coKrepa:Ok. Dzięki.
No czy ja wiem mam 192cm wzrostu :wink:jestes wielki!
Ale zeby od razu expert , tu są lepsi spece :wink: :lol:Prawdziwy eXPert :)
Pozdrawiam
Ok. Dzięki. Wyboru systemu juź nie ma! Naprawdę, jestes wielki! Prawdziwy eXPert :)
Raczej nie skorzystam z źadnych programów typu XP Tuning, znowu coś się stanie...
Z rejestrem teź nie będę kombinował, jak mówisz źe cośsięmoźe stać. Wolałbym być ostroźny :D Stokrotne dzięki! Pozdrawiam!
Aha i zrobiłem to z tym explorer i działa!! Dzięki x 1000 :D Pozdrówki raz jeszcze!
Raczej nie skorzystam z źadnych programów typu XP Tuning, znowu coś się stanie...
Z rejestrem teź nie będę kombinował, jak mówisz źe cośsięmoźe stać. Wolałbym być ostroźny :D Stokrotne dzięki! Pozdrawiam!
Aha i zrobiłem to z tym explorer i działa!! Dzięki x 1000 :D Pozdrówki raz jeszcze!
Krepa:malymulpepe:Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery
Sam napisałeś:P
Sorki, tego pokaz chronione pliki... zapomniałem
A co do "open" to trzeba dodać jakiś plik, ale nie wiem kompletnie jaki!
Kiedys mialem podobny problem z tym "wyszukaj" i juz nie pamietam dokladnie co zrobilem napewno wiem ze skopiowalem jakis plik z konta aministratora do swojego (tez administratora), a co do tej akcji open to moze uzyj plku z c:/windows/explorer.exe.(chociaz czesciowo naprawi problem)
Ewentualnie znajdz wpis w rejestrze który sie odnosi do menu z prawoklika i pierwszej pozycji jaka tam masz ("wyszukaj" jak mniemam), to bedzie chyba tu " HKEY_CLASSES_ROOTDriveshell i tu "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesDriveshell i usun pozycje "wyszukaj". W tej kwesti najlepiej jak by sie wypowiedzial np. El Nino
Zanim tez cokolwiek usuniesz zrób kopie rejestru :!:
Update
Program Tweak UI dla WinXP ma opcje czyszczenia menu prawoklika, a takze programik XP Tuning (jest do niego gdzies link na forum bodajze wystawiony przez The_judge TU masz link
malymulpepe:Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery
Sam napisałeś:P
A co do "open" to trzeba dodać jakiś plik, ale nie wiem kompletnie jaki!
Krepa:Zrobiłem pokaź ukryte pliki i foldery, ale nie mogę nadal znaleźć ani pliku boot.bkk ani boot.ini :/
A to odptaszkowałeś :?:Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego
Akcja domyślna – find
Jezeli jest tam Open to ustaw na domyslne ,jak niema to utworz nowa akcje open i ustaw na domyslna.
Zrobiłem pokaź ukryte pliki i foldery, ale nie mogę nadal znaleźć ani pliku boot.bkk ani boot.ini :/
Akcja domyślna – find :cry:
Akcja domyślna – find :cry:
Krepa:Nie ma pliku boot.bkk :/(
A czy odptaszkowałes w opcjach folderów/ widok Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego :?:
Ewentualnie skopiuj ten wpis do pliku boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Update
Skopiuj tylko pod warunkiem ze masz tylko jeden system i to win xp pro i jeden dysk i na pierwszej partycji c/:
Co do
w Opcje folderów/ Typy plików zaznacz plik okreslajacy dysk i kliknij zaawansowane i ustaw domyslna akcje na otwórz – powinno podzialac.Otwierając dysk nadal pokazuje się okno wyszukiwań
Nie ma pliku boot.bkk :/
Otwierając dysk nadal pokazuje się okno wyszukiwań.
:cry:
A miało być tak pieknie... :(
Otwierając dysk nadal pokazuje się okno wyszukiwań.
:cry:
A miało być tak pieknie... :(
Rebe:"jeźeli coś moźe się zepsuć to się na pewno zepsuje".
Swiete słowa, ale jezeli robi sie to z głowa i zgodnie z instrukcja to tylko jest 10 % ze sie popsuje :wink:
Pozdrawiam
Pytanie dotyczyło bezpieczeństwa grzebania w tym pliku, a zawsze naleźy pamietać, źe "jeźeli coś moźe się zepsuć to się na pewno zepsuje" i to w najbardziej delikatnej chwili.
Rebe:Krepa:A jeśli się coś popapra? Czy jest to bezpieczna operacja??
Nie, to nie jest bezpieczna operacja, bo jak coś "spaprasz" to zostanie Ci uźycie konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej XP i bolecenie bootcfg z odpowiednim parametrem.
Zaś do boot.ini moźna się prosto dostać z poziomu systemu :
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiewanie i przy uruchamianiu jest przycisk edycja – otwiera zawartość boot.ini bez cudowania z plikiem i jego atrybutami.
Rebe Style po to tworzy plik BOOT.BKK który tak naprawde jest orginalnym plikiem boot.ini i wystarczy tylko zamienic nazwy.
Zresztą w Style w momecie klikniecia na zakladke Boot Screen pokazuje komunikat o tym wlasnie.
Pozdrawiam
Krepa:A jeśli się coś popapra? Czy jest to bezpieczna operacja??
Nie, to nie jest bezpieczna operacja, bo jak coś "spaprasz" to zostanie Ci uźycie konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej XP i bolecenie bootcfg z odpowiednim parametrem.
Zaś do boot.ini moźna się prosto dostać z poziomu systemu :
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiewanie i przy uruchamianiu jest przycisk edycja – otwiera zawartość boot.ini bez cudowania z plikiem i jego atrybutami.
Jezeli zrobisz tak jak pisalem to nic sie nie popapra.
Wpis w pliku BOOT.BKK powinien wygladac mniejwiecej tak:
Wpis w pliku BOOT.BKK powinien wygladac mniejwiecej tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
A jeśli się coś popapra? Czy jest to bezpieczna operacja??
Odchacz sobie "pokaz ukryte pliki i foldery, znajdz w c:/ plik BOOT.BKK otwórz go w notatniku skopiuj zawartosc i otworz plik (tez w notatniku) boot.ini i z menu edycja wybierz "zaznacz wszystko" usun to a potem wklej to co skopiowales z pliku BOOT.BKK
Pozdrawiam
Update
Mozesz tez poprostu zmienic nazwe BOOT.BKK na boot.ini i odwrotnie.
Pozdrawiam
Update
Mozesz tez poprostu zmienic nazwe BOOT.BKK na boot.ini i odwrotnie.
Gdzie jest ten plik boot.ini ?? Próbowałem zrobić tak jak poradził malymulpepe, ale wyskakuje jakś komunikat.
Co do otwierającego się okna wyszukiwań to ściągnąłem plik kopia.rar i foldery.rar z linku który polecił mi SLAY3R, ale gdy próbuje rozpakować plik kopia.rar wyskakuje błąd: "archiwum ma niewłaściwy format, lub jest uszkodzone". I co teraz mam zrobić?
Co do otwierającego się okna wyszukiwań to ściągnąłem plik kopia.rar i foldery.rar z linku który polecił mi SLAY3R, ale gdy próbuje rozpakować plik kopia.rar wyskakuje błąd: "archiwum ma niewłaściwy format, lub jest uszkodzone". I co teraz mam zrobić?
Co do okna wyszukiwań to tutaj zobacz: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=15974
W StyleXp wejdz w zakładke Boot Screens i w drogim okienku ostrzegawczym kliknij na nie, potem (o ile beda aktywne te opcje)kliknj rename...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ad1. NIe uźywam stylów, ale mozna nim zmieniać bootscreena. Jak wchdzisz do windowsa normalnie to masz standardowy boot screen, a jak wybierzesz (bootscreen) to pewnie ujźysz inny (taki jaki sibie stylami ustawisz). Jest to takie zabezpieczenie na wypadek gdyby ten podmieniony nie działał.
Edytuj plik boot.ini i usuń tą linijkę z (bootscreenem). A i pewnie w stylachXP jest opcja to wyłączająca.
Ad2. Niedawno był podobny topic, poszukaj, Pawek bodajźe podawał w załączniku wpis do rejestru który to naprawiał.
Ad3. Jak juź chcesz cofać to cofnij do czasu sprzed instalacji styleXP, do podmiany skórek polecam raczej UXthemepatcher.
Edytuj plik boot.ini i usuń tą linijkę z (bootscreenem). A i pewnie w stylachXP jest opcja to wyłączająca.
Ad2. Niedawno był podobny topic, poszukaj, Pawek bodajźe podawał w załączniku wpis do rejestru który to naprawiał.
Ad3. Jak juź chcesz cofać to cofnij do czasu sprzed instalacji styleXP, do podmiany skórek polecam raczej UXthemepatcher.
Strona 1 / 1