kilka pytan dot. serwera ftp i firewalla sp2
Witam,
od jakiegoś czasu przymierzam się do postawienia ftp'a
wiem jednak, ze sporo ludzi ma problemy z wbiciem sie na taki serwer, troche sie przygotowalem czytajac poprzednie posty ale chcialbym to zweryfikowac
firewall : xp
ftp–serwer: ceasarFTP
ftp–klient: totalcmd
pyt:
1]czy nie wystarczy sam wyjatek dla serwera ftp? czy konieczne jest rowniez odblokowanie portow 21, 20
2]czy dodatkowo musze instalowac/wlaczac jakies uslugi w winXP
3]jezeli klient korzysta z innego portu niz w/w czy na firewallu musze ten port tez ustawic pod wyjatki?
4]troche lamerszczyzny :/ – przy odblokowywaniu portow jakie protokoly ustawiac (tcp/udp?)
5]inne – to co z braku wlasnej wiedzy ominalem... sugestie?
od jakiegoś czasu przymierzam się do postawienia ftp'a
wiem jednak, ze sporo ludzi ma problemy z wbiciem sie na taki serwer, troche sie przygotowalem czytajac poprzednie posty ale chcialbym to zweryfikowac
firewall : xp
ftp–serwer: ceasarFTP
ftp–klient: totalcmd
pyt:
1]czy nie wystarczy sam wyjatek dla serwera ftp? czy konieczne jest rowniez odblokowanie portow 21, 20
2]czy dodatkowo musze instalowac/wlaczac jakies uslugi w winXP
3]jezeli klient korzysta z innego portu niz w/w czy na firewallu musze ten port tez ustawic pod wyjatki?
4]troche lamerszczyzny :/ – przy odblokowywaniu portow jakie protokoly ustawiac (tcp/udp?)
5]inne – to co z braku wlasnej wiedzy ominalem... sugestie?
Odpowiedzi: 2
Jakieś pół roku temu postawiłem serwer właśnie na CesarFTP i w ogóle nie grzebałem w systemie. Wykonałem tylko wszystkie czynności podane w 'help'.
Ad1. Nie wystarczy.
Ad2. Nie.
Ad3. Porty klienta Cie nie interesuja.
Ad4. TCP i UDP
Ad5. Przyklejony temat o FTP – nie musisz miec dodatkowego softu.
Ad2. Nie.
Ad3. Porty klienta Cie nie interesuja.
Ad4. TCP i UDP
Ad5. Przyklejony temat o FTP – nie musisz miec dodatkowego softu.
Strona 1 / 1