Kiedy podłączam dysk SATA nie moge uruchomić systemu na dysku IDE.
Witam. Mój problem jest następujący:
Do dziś zawsze używałem dysków na łącze IDE, dziś dostałem od kumpla dysk na łączu SATA aby przegrać na niego kilka plików. Podłączam go do kompa i system nie chce ruszyć. Dysk IDE podłączony jest jako primary master, nagrywarki dvd-rw i cd-rw jako secondary master i slave. Dysk SATA podłączam na wejście SATA 1 i nic, pojawia się informacja że bootoje z cd i nie może odnaleźć sytemu, prosi o dysk systemowy. Kiedy odłącze cd-rw i dvd-rw pojawia się info że nie może znaleźć systemu i prosi o dysk systemowy. Patrzyłem w biosie czy czegoś tam nie można poustawiać ale nic nie znalazłem, może przeoczyłem :/ Bios ostatnio aktualizowałem. Jak sprawić żeby system ruszył z dysku na IDE?
Dane: System: Win XP sp2
Płyta główna: Abit KV7 KT600
Dyski: IDE - WD caviar 80 GB
SATA - WD 800JD
Zgóry dzięki za pomoc. :)
Do dziś zawsze używałem dysków na łącze IDE, dziś dostałem od kumpla dysk na łączu SATA aby przegrać na niego kilka plików. Podłączam go do kompa i system nie chce ruszyć. Dysk IDE podłączony jest jako primary master, nagrywarki dvd-rw i cd-rw jako secondary master i slave. Dysk SATA podłączam na wejście SATA 1 i nic, pojawia się informacja że bootoje z cd i nie może odnaleźć sytemu, prosi o dysk systemowy. Kiedy odłącze cd-rw i dvd-rw pojawia się info że nie może znaleźć systemu i prosi o dysk systemowy. Patrzyłem w biosie czy czegoś tam nie można poustawiać ale nic nie znalazłem, może przeoczyłem :/ Bios ostatnio aktualizowałem. Jak sprawić żeby system ruszył z dysku na IDE?
Dane: System: Win XP sp2
Płyta główna: Abit KV7 KT600
Dyski: IDE - WD caviar 80 GB
SATA - WD 800JD
Zgóry dzięki za pomoc. :)
Odpowiedzi: 1
Zobacz, czy jeśli wyłączysz opcję "on chip Sata device" w dziale Integraded Peripherals zakładka "on chip Ide device" - press enter ,
to XP zobaczy tego SATA
zobacz jeszcze opcje "hard disk boot priority" W "Advanced Bios Features" - press enter.
Ta opcja pokazuje które dyski będą poddane detekcji iw jakiej kolejności
to XP zobaczy tego SATA
zobacz jeszcze opcje "hard disk boot priority" W "Advanced Bios Features" - press enter.
Ta opcja pokazuje które dyski będą poddane detekcji iw jakiej kolejności
Strona 1 / 1
Po sto kroć dziękuję. Problem znikł po przestawieniu kolejności w hard disk boot priority. Było: <br />1. Bootable Add-in Device <br />2. WD 800JB(dysk IDE) <br />Zieniłem kolejność na odwrotną i poszło. Rozwiązanie było tak bliskie, i nawet sprawdzałem tą zakładkę wcześniej ale w ferworze pracy nie zwróciłem na nią uwagi, dla mnie problem z kłopotami z kompem jest taki że zawsze mogą być one powodowane przez wiele czynników i zawsze sprawdzam - "...a może to...nie..a może tamto.." i coś umyka mojej uwadze. Całe szczęście istnieje centrumxp i tacy ludzie jak Seeker ;)