Ki czort??

Witam!!

Problem mój polega na tym, źe po uruchomieniu komputera nie działa połączenie z internetem.
Za kaźdym razem muszę uźywać opcji "Napraw" w obsłudze połączenia. Po jakimś czasie, nieregularnie, dzieje się znowu to samo, tylko źe wtedy juź nie pomaga nawet "Napraw". Muszę restartować peceta.

Problem pojawił się jakiś czas temu, mniejwięcej w czasie kiedy zmieniał mi się IP.
Nie wiem czy ma to ze sobą jakiś związek.
Firewall to Zone Alarm Pro, ale to samo dzieje się nawet wtedy kiedy nie uruchamia się z systemem.

Podłączony jestem przez sieć kablową.

Ma ktoś moźe jakąś radę??
Kaźdego ozłocę :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!

Marcin K.

Odpowiedzi: 8

No więc sprawdziłem to "pingowanie" i jest tak jak przypuszczałem, czyli źadnego odzewu ze strony sieci (przynajmniej tak mi się wydaje). Po kilkunastu sekundach pojawiła się biała strona – wiadomo – sprawdź ustawienia, odświerz itd.

Dodam źe w tym czasie Zone Alarm pokazuje na swojej ikonce w zasobniku źe coś wysyła, pali się takźe monitorek bliźej mnie na ikonie połączenia sieciowego (łączę się przez sieciówkę), ale w drugą stronę nie przechodzi nic:(

Dzieje się to nawet po jakimś czasie uźytkowania netu po pierwszej "naprawie" na dzieńdobry po uruchomieniu komputera, która jest obowiązkowa prawie za kaźdym razem. Podczas kolejnych "napraw" jestem informowany o odnawianiu przez system adresu IP, i choć po jakimś czasie połączenie zostaje przywrócone, to wyświtla się informacja jak na załączonym screenie.

Draźni mnie to niezwykle, a nie jestem zwolennikiem przeinstalowywania Windowsa przy kaźdym problemie.

P.S.
McScr@by – dziękuję za wyjaśnienie.
MarcinK.
Dodano
25.11.2004 16:56:34
Za pomocą narzędzia PING moźna sprawdzić, czy moźliwe jest przesyłanie danych pomiędzy dwoma punktami znajdującymi się w Internecie. Jego działanie polega na przesyłaniu małych pakietów danych i odnotowywaniu czasu ich powrotu.

Naleźy jednak wiedzieć, źe część komputerów w internecie jest tak skonfigurowana, źe zupełnie ignorują PING, co oznacza, źe nie odpowiadają na wysyłane pakiety, lub tylko częściowo – odpowiedzi na wysyłane pakiety mają niski priorytet.
McScr@by
Dodano
25.11.2004 15:47:42
start–>uruchom–>cmd lub command (w zaleznosci od systemu)

wpisz:

ping adres_serwera

np.

ping www.onet.pl

jak dostaniesz odpowiedz to znaczy, ze dziala, jesli nie bedzie mogl znalezc hosta to znaczy ze masz blednie skonfigurowany system.

po tym wszystkim wpisz:
exit [enter]
Szymon Grabiński
Dodano
25.11.2004 12:35:03
Dzięki – sprawdzę.

Pytanie za które pewnie zostanę zmieszany z jedynkami i zerami, ale:

Co to znaczy "PINGOWAĆ SERWER"??? :oops:
MarcinK.
Dodano
25.11.2004 08:02:01
Teź miałem takie historie. Nie wiem czy pomogło mi to, ale po usunięciu pewnego trojana wszystko wróciło do normy. Spróbuj tego: NOD32. Wersja 30 dniowa jest do pobrania ze strony producenta
http://www.nod32.pl

pozdrawiam
olonext
Dodano
24.11.2004 23:36:12
Co Ci poczac ? Sprawdzic czy w tym czasie mozesz pingowac serwer, serwisy w necie, sprawdzic ilosc wysylanych czy tez odbieranych pakietow, sprawdzic podglad zdarzen na obecnosc bledow zwiazanych z siecia (Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne), skanowac system antywirem i co Ci tam jeszcze przyjdzie do glowy :wink: .
EL NINO
Dodano
23.11.2004 22:16:09
Niestety (jak myślę) IP jest prawidłowy podczas nie działania. Oby to nie były złe wieści dla mnie:(

Cóź mi począć dalej?
MarcinK.
Dodano
23.11.2004 02:35:18
Sprawdz w momencie tego "nie dzialania" swoj IP. Masz taki jaki miec powinienes, czy tez masz 169.xxx.xxx.xxx ?
EL NINO
Dodano
23.11.2004 00:35:30
MarcinK.
Dodano:
23.11.2004 00:30:39
Komentarzy:
8
Strona 2 / 2