Kerio Personal Firewall :) chyba wszytko ok
Witam
Chciałem opisać moj problem, a w zasadzie jego zakończenie (chyba). Pare dni temu opisywałem problem, źe coś dziwnego dzieje się z moim komputerem, a w zasadzie z internetem (NeostradaTP 320)Uźycie łącza wynosiło cały czas ponad 50% nawet nawet tuź po starcie systemu, gdzie zaden probram kozystający z internetu nie był włączony. Dzis poczytałem przyklejone posty na forum i postanowiłem ze zainstaluje Kerio Personal Firewall. To był dobry wybór, odrazu wyłapał syf ktory łaczył sie z internetem i wszystkie niepoźądane próby dobicia się do mojego komputera. Teraz wszystko jest chyba wporządku, poniewaź uźycie łącza wynosi 0% gdy nic nie koźysta z internetu czyli chyba tak powinno być :) Ale mi nasówa się pytanie. Poniewaź "Kerio" tylko zatrzymał cały syf ktory łączył się z internetem, ale co zrobić by go usunąć z komputera, poniewaź jeszcze do wczoraj myślałem, źe bez formata się nie obejdzie, dziś juź wdzie światełko w ciemnym tunelu. Jest moźliwość usunięcia tego ??
Jeśli tak to pomóźcie.
Przekaźę wszystkie potrzebne informacje.
Ps. Chciałem wysłać screen z podglądu stanu (otwarte połączenia) z Kerio Personal Firewall ale wyskakuje mi błąd ogólny na forum, źe logowanie do serwera FTP nie powiodło się :( nie wiem o co chodzi
Chciałem opisać moj problem, a w zasadzie jego zakończenie (chyba). Pare dni temu opisywałem problem, źe coś dziwnego dzieje się z moim komputerem, a w zasadzie z internetem (NeostradaTP 320)Uźycie łącza wynosiło cały czas ponad 50% nawet nawet tuź po starcie systemu, gdzie zaden probram kozystający z internetu nie był włączony. Dzis poczytałem przyklejone posty na forum i postanowiłem ze zainstaluje Kerio Personal Firewall. To był dobry wybór, odrazu wyłapał syf ktory łaczył sie z internetem i wszystkie niepoźądane próby dobicia się do mojego komputera. Teraz wszystko jest chyba wporządku, poniewaź uźycie łącza wynosi 0% gdy nic nie koźysta z internetu czyli chyba tak powinno być :) Ale mi nasówa się pytanie. Poniewaź "Kerio" tylko zatrzymał cały syf ktory łączył się z internetem, ale co zrobić by go usunąć z komputera, poniewaź jeszcze do wczoraj myślałem, źe bez formata się nie obejdzie, dziś juź wdzie światełko w ciemnym tunelu. Jest moźliwość usunięcia tego ??
Jeśli tak to pomóźcie.
Przekaźę wszystkie potrzebne informacje.
Ps. Chciałem wysłać screen z podglądu stanu (otwarte połączenia) z Kerio Personal Firewall ale wyskakuje mi błąd ogólny na forum, źe logowanie do serwera FTP nie powiodło się :( nie wiem o co chodzi
Odpowiedzi: 9
Kerio firewall zostawie zainstalowany tak dla świetego spokoju, chciaź denerwuje mnie to, źe pyta się o dopuszczenie kaźdej aplikacji, czy to gra, czy np. program p2p :/
w okienku w którym pyta o dopuszczenie zaznacz "utwórz regułę i więcej nie pytaj", po czym klik na "dopuść" ew. "blokuj"
Wiecie moźe coś odnośnie licencjii Kerio Profesional Firewall ?? czy jest on darmowy ?? czy trzeba na niego zapłacic ??
jest w wersji darmowej, ale wtedy po 30–u dniach działa w ograniczonej funkcjonalności, jeśli chcesz mieć full musisz zapłacić :wink:
Witam
Słuchaj czy dobrze przeczytałeś link co podał ci Żółty :?: Lepiej sprawdz dobrze za nim będziesz miał z powroten problem z kompem , bo niechce mi się wiezyć źe rootkita usunął spybot albo adware.
Słuchaj czy dobrze przeczytałeś link co podał ci Żółty :?: Lepiej sprawdz dobrze za nim będziesz miał z powroten problem z kompem , bo niechce mi się wiezyć źe rootkita usunął spybot albo adware.
No :)
Chyba wszystko jest ok:)
Przeskanowałem kompa Spybot – Search & Destroy i normalnie i w trybie awaryjnym i usunął mi cały syf nawet ten nieszczęsny i386p oraz msctl32.dll
Potem porawiłem skan Spybotem oraz Ad–Aware :) i nic nie wykryły :)
Kerio firewall zostawie zainstalowany tak dla świetego spokoju, chciaź denerwuje mnie to, źe pyta się o dopuszczenie kaźdej aplikacji, czy to gra, czy np. program p2p :/
Wiecie moźe coś odnośnie licencjii Kerio Profesional Firewall ?? czy jest on darmowy ?? czy trzeba na niego zapłacic ?? ściągnołem go z linka który podaje EL NINO w przyklejonym, było to nawet bodajźe strona producenta.
Dzieki wszystkim za pomoc :)
Ps. kto mieszka najbliźej ?? bo stawiam duźe piwo : :wink:
Chyba wszystko jest ok:)
Przeskanowałem kompa Spybot – Search & Destroy i normalnie i w trybie awaryjnym i usunął mi cały syf nawet ten nieszczęsny i386p oraz msctl32.dll
Potem porawiłem skan Spybotem oraz Ad–Aware :) i nic nie wykryły :)
Wiecie moźe coś odnośnie licencjii Kerio Profesional Firewall ?? czy jest on darmowy ?? czy trzeba na niego zapłacic ?? ściągnołem go z linka który podaje EL NINO w przyklejonym, było to nawet bodajźe strona producenta.
Dzieki wszystkim za pomoc :)
Ps. kto mieszka najbliźej ?? bo stawiam duźe piwo : :wink:
Żółty:MetaVirus:log czyściutki,
Log nie jest czysty.O20 – Winlogon Notify: msctl32.dll – C:\WINDOWS\SYSTEM32\msctl32.dll
sory. Nie wiem jak mogłem nie zauwaźyć :oops:
MetaVirus:log czyściutki,
Log nie jest czysty.
O20 – Winlogon Notify: msctl32.dll – C:\WINDOWS\SYSTEM32\msctl32.dll
A w związku z tym i386p zajrzyj http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=48377
log czyściutki, ale to co wyskakuje w nortonie to syf – trzeba usuwać.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=57269&st=15
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=57269&st=15
Ok dzieki panowie za linki :)
Akurat Ad– Adware juz mam :) wiec sprawdze resztę programów :)
A co do HJ to sam sprawdzałem sobie loga :) ale nic niepokojącego nie pokazał, dzwoniłem nawet do Pomocy technicznej Neostrady ostatnio bo myslałem ze wysokie pingi w grze mogą byc tez przez nich, ale koles powiedział mi ze u nich wszystko ok, i ze musze miec cos co łączy sie z neo i wykorzystuje łącze i to dało mi do myślenia by zainstalować Firewalla. No i jak juz pisałem wykrył mi, ze cos bezprzerwy chce sie połaczyc we z moim komputerem (połączenia przychodzące). Zamieszcze tego loga z HJ dla pewności:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 23:01:03, on 2006–02–05
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.EXE
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall\persfw.exe
C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
C:\WINDOWS\System32\MsPMSPSv.exe
C:\WINDOWS\System32\devldr32.exe
C:\Program Files\Creative\ShareDLL\CtNotify.exe
C:\Program Files\Creative\SBLive\AudioHQ\AHQTB.EXE
C:\Program Files\Lavasoft\Ad–aware 6\Ad–watch.exe
C:\Program Files\Creative\ShareDLL\MediaDet.Exe
C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe
C:\Program Files\GigaByte\VGA Utility Manager\G–VGA.exe
C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
D:\Program Files\Konnekt\konnekt.exe
C:\Program Files\BearShare\BearShare.exe
C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
D:\hijackthis\HijackThis.exe
R0 – HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 – BHO: SSVHelper Class – {761497BB–D6F0–462C–B6EB–D4DAF1D92D43} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [Disc Detector] C:\Program Files\Creative\ShareDLL\CtNotify.exe
O4 – HKLM\..\Run: [UpdReg] C:\WINDOWS\Updreg.exe
O4 – HKLM\..\Run: [AHQInit] C:\Program Files\Creative\SBLive\Program\AHQInit.exe
O4 – HKLM\..\Run: [AudioHQ] C:\Program Files\Creative\SBLive\AudioHQ\AHQTB.EXE
O4 – HKLM\..\Run: [Ad–watch] "C:\Program Files\Lavasoft\Ad–aware 6\Ad–watch.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [RivaTunerStartupDaemon] "C:\Program Files\RivaTuner\RivaTuner.exe" /S
O4 – HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
O4 – HKLM\..\Run: [PathNvidiaTV] C:\Program Files\Gigabyte\Nvidia\patchnvidiaTVout.exe
O4 – HKLM\..\Run: [VGAUtil] C:\Program Files\GigaByte\VGA Utility Manager\G–VGA.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti–Virus Personal Pro\kav.exe" /minimize
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 – Extra button: Badanie – {92780B25–18CC–41C8–B9BE–3C9C571A8263} – C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\MSMSGS.EXE
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\MSMSGS.EXE
O16 – DPF: {31B7EB4E–8B4B–11D1–A789–00A0CC6651A8} (Cult3D ActiveX Player) – http://www.cult3d.com/download/cult.cab
O16 – DPF: {3D8700FB–86A4–4CB4–B738–6F0FC016AC7D} (MainControl Class) – http://arcaonline.arcabit.com/ArcaOnline.cab
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{5E9AF278–6B87–4FF6–BA9E–94617A4122ED}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 – Service: Creative Service for CDROM Access – Creative Technology Ltd – C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.EXE
O23 – Service: kavsvc – Kaspersky Lab – C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti–Virus Personal Pro\kavsvc.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
O23 – Service: Kerio Personal Firewall (PersFw) – Kerio Technologies – C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall\persfw.exe
O23 – Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) – Rocket Division Software – C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Ps. na dodatek wyskakują mi komunikaty z Kaspersky Anti–wirus o zainfekowanych plikach:
C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\I386P.SYS
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\i386p [ImagePatch=C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\I386P.SYS]
Co to znaczy ?? :shock: :!: :?: :?:
Akurat Ad– Adware juz mam :) wiec sprawdze resztę programów :)
A co do HJ to sam sprawdzałem sobie loga :) ale nic niepokojącego nie pokazał, dzwoniłem nawet do Pomocy technicznej Neostrady ostatnio bo myslałem ze wysokie pingi w grze mogą byc tez przez nich, ale koles powiedział mi ze u nich wszystko ok, i ze musze miec cos co łączy sie z neo i wykorzystuje łącze i to dało mi do myślenia by zainstalować Firewalla. No i jak juz pisałem wykrył mi, ze cos bezprzerwy chce sie połaczyc we z moim komputerem (połączenia przychodzące). Zamieszcze tego loga z HJ dla pewności:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 23:01:03, on 2006–02–05
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.EXE
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall\persfw.exe
C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
C:\WINDOWS\System32\MsPMSPSv.exe
C:\WINDOWS\System32\devldr32.exe
C:\Program Files\Creative\ShareDLL\CtNotify.exe
C:\Program Files\Creative\SBLive\AudioHQ\AHQTB.EXE
C:\Program Files\Lavasoft\Ad–aware 6\Ad–watch.exe
C:\Program Files\Creative\ShareDLL\MediaDet.Exe
C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe
C:\Program Files\GigaByte\VGA Utility Manager\G–VGA.exe
C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
D:\Program Files\Konnekt\konnekt.exe
C:\Program Files\BearShare\BearShare.exe
C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
D:\hijackthis\HijackThis.exe
R0 – HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 – BHO: SSVHelper Class – {761497BB–D6F0–462C–B6EB–D4DAF1D92D43} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [Disc Detector] C:\Program Files\Creative\ShareDLL\CtNotify.exe
O4 – HKLM\..\Run: [UpdReg] C:\WINDOWS\Updreg.exe
O4 – HKLM\..\Run: [AHQInit] C:\Program Files\Creative\SBLive\Program\AHQInit.exe
O4 – HKLM\..\Run: [AudioHQ] C:\Program Files\Creative\SBLive\AudioHQ\AHQTB.EXE
O4 – HKLM\..\Run: [Ad–watch] "C:\Program Files\Lavasoft\Ad–aware 6\Ad–watch.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [RivaTunerStartupDaemon] "C:\Program Files\RivaTuner\RivaTuner.exe" /S
O4 – HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
O4 – HKLM\..\Run: [PathNvidiaTV] C:\Program Files\Gigabyte\Nvidia\patchnvidiaTVout.exe
O4 – HKLM\..\Run: [VGAUtil] C:\Program Files\GigaByte\VGA Utility Manager\G–VGA.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti–Virus Personal Pro\kav.exe" /minimize
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 – Extra button: Badanie – {92780B25–18CC–41C8–B9BE–3C9C571A8263} – C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\MSMSGS.EXE
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\MSMSGS.EXE
O16 – DPF: {31B7EB4E–8B4B–11D1–A789–00A0CC6651A8} (Cult3D ActiveX Player) – http://www.cult3d.com/download/cult.cab
O16 – DPF: {3D8700FB–86A4–4CB4–B738–6F0FC016AC7D} (MainControl Class) – http://arcaonline.arcabit.com/ArcaOnline.cab
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{5E9AF278–6B87–4FF6–BA9E–94617A4122ED}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 – Service: Creative Service for CDROM Access – Creative Technology Ltd – C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.EXE
O23 – Service: kavsvc – Kaspersky Lab – C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti–Virus Personal Pro\kavsvc.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
O23 – Service: Kerio Personal Firewall (PersFw) – Kerio Technologies – C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall\persfw.exe
O23 – Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) – Rocket Division Software – C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Ps. na dodatek wyskakują mi komunikaty z Kaspersky Anti–wirus o zainfekowanych plikach:
C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\I386P.SYS
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\i386p [ImagePatch=C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\I386P.SYS]
Co to znaczy ?? :shock: :!: :?: :?:
Zainstaluj sie takie programy jak:
Ad–Aware SE Personal : http://www.komputerswiat....ad.asp?sid=3021
Spybot – Search & Destroy: http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=188&t=82
Cwshredder http://www.idg.pl/ftp/pc_...der%201.58.html
Moźe one pomogą.
Ad–Aware SE Personal : http://www.komputerswiat....ad.asp?sid=3021
Spybot – Search & Destroy: http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=188&t=82
Cwshredder http://www.idg.pl/ftp/pc_...der%201.58.html
Moźe one pomogą.
Skoro masz jakiś syf, to zapodaj loga z HijackThis. Rzucimy na niego okiem :)
Strona 1 / 1