Karty siec wykrywa,ale nie ma połaczenia

Po "walce" z zainstalowaniem Xp mam kolejne pytanie...podłaczylem 2 kompy kablem sieciowym (RJ–45) i nie moge uzyskac połaczenia miedzy tymi 2 kompami.W połczeniach sieciowych (połaczenie lokalne) jest komunikat kabel sieciowy odłaczony (jest tak na 2 kopmach)...!!?? Kabel jest oczywiscie podłaczony...I pytanie czy musze zmienic jakies ustawienia w xp czy jest to oczywistata wina kabla?? Jak moge to sprawdzic? W karcie sieciowej nie pala sie diody ...Moze xp cos nie wykrl dokładnie mojej katry??!! (Karta Realtek RTL8139 Familly) help me...
dzieki...pozdr dal osób które mi juz wiele pomogły.!! :)

Odpowiedzi: 5

rybka_kuba:
Mam pytanie nie zbyt zwiazane z tym postem.Czy sie da pzedluzay kabelek od LAN–u??tzn.chcialbym przeniesc se kompa z jednego pokoju do drugiego ale kabla jest tylko tyle ze ledwo styka mi w pokoju.Czy jest cos takiego w rodzaju "przedluzacza"?Gdzie to ewentualnie mozna kupic i jak zrobic.Wszystkim odpowiadajacym wielkie THX!!

Przedłuźacza w sklepach nie widziałem co nie oznacza źe ich nie ma.
Jeźeli masz dostęp do zaciskarki, utnij stary wtyk,wstaw kabel ,połacz przewody ,zaizoluj,zaciśnij nową wtyczke.
Sposób nr. 2 zostaw przy wtyku 0,5 m przetnij i w środek wstaw tyle kabla ile potrzeba.
Tylko KOLORAMI :D :D
MarcinX
Dodano
28.09.2003 20:12:07
Mam pytanie nie zbyt zwiazane z tym postem.Czy sie da pzedluzay kabelek od LAN–u??tzn.chcialbym przeniesc se kompa z jednego pokoju do drugiego ale kabla jest tylko tyle ze ledwo styka mi w pokoju.Czy jest cos takiego w rodzaju "przedluzacza"?Gdzie to ewentualnie mozna kupic i jak zrobic.Wszystkim odpowiadajacym wielkie THX!!
rybka_kuba
Dodano
28.09.2003 19:58:20
Po pierwsze zobacz w panelu–sprzęt–menadźer urządzeń, czy system przyjął sterowniki i czy karta działa prawidłowo.
Jeźeli to kabel "robiony" to czy jest dobrze zaciśnięty i prawidłowo scrosowany ,warto przemierzyc omomierzem.
Pozostają karty.
Najlepiej sprwadzić u kogoś gdzie działa sieć.
Jeźeli masz moźliwość poźyczenia switcha ,podłącz i kontrolka we/wy powinna przy sprawnej karcie zaświecić.
MarcinX
Dodano
28.09.2003 19:51:33
Tego ci nie powiem, bo nie jestem EKSpertem.Ale u mnie poprostu nie bylo net–a.Po wlozeniu drugiej, bylo wszystko OK.Gdzie masz neta?LAN?Ja poprostu odnioslem do sklepu i przyjeli.Oddali kase.A ten co mi zakladal neta przyniosl mi druga dzialajaca.MAM LAN.
rybka_kuba
Dodano
28.09.2003 19:29:05
No dobra,a jak mam sprawdzic czy mam zła karte i co najwazniejsze którą???
netmati
Dodano
28.09.2003 18:41:07
netmati
Dodano:
28.09.2003 17:58:40
Komentarzy:
5
Strona 2 / 2