Karty siec wykrywa,ale nie ma połaczenia
Po "walce" z zainstalowaniem Xp mam kolejne pytanie...podłaczylem 2 kompy kablem sieciowym (RJ–45) i nie moge uzyskac połaczenia miedzy tymi 2 kompami.W połczeniach sieciowych (połaczenie lokalne) jest komunikat kabel sieciowy odłaczony (jest tak na 2 kopmach)...!!?? Kabel jest oczywiscie podłaczony...I pytanie czy musze zmienic jakies ustawienia w xp czy jest to oczywistata wina kabla?? Jak moge to sprawdzic? W karcie sieciowej nie pala sie diody ...Moze xp cos nie wykrl dokładnie mojej katry??!! (Karta Realtek RTL8139 Familly) help me...
dzieki...pozdr dal osób które mi juz wiele pomogły.!! :)
dzieki...pozdr dal osób które mi juz wiele pomogły.!! :)
Odpowiedzi: 20
Dobra dobra.Nie ma co sie klucic.Zamierzam przedluzyc ale jeszcze nie wiem jak.Moj tato powiedzial ze ze zlutowaniem jest dobrze.W pomieszczeniu zamkinietym.Chce przeniesc z pokoju do pokoju.Jakies 10–15 metrow kabla.
Mozesz obstawac przy czym chcesz, ale nie przekonuj kogos, ze to normalne i tak nalezy robic.
Mozesz obstawac przy czym chcesz, ale nie przekonuj kogos, ze to normalne i tak nalezy robic.
Przeczytałem i dalej obstaję przy swoim :wink:
Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem powyzej – kabel sieciowy musi byc w jednym kawalku.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem powyzej – kabel sieciowy musi byc w jednym kawalku.
Jeźeli kabel jest dobrze połączony ,zlutowany,zaizolowany i w pomieszczeniu zamkniętym to nie widzę problemu z spadkiem transferu.
Co innego w warunkach zewnętrznych, tam zła izolacja i wilgoć potrafi sporo namieszać.
Popatrzmy na ten kupny przedłuźacz.
Dochodzą dwa dodatkowe gniazda i wtyki.
Połączenie jest zaciskowe ,tak jak w karcie i modemie.
Połączenia śniedzieją i nikt mi nie udowodni ze takie połączenie jest lepsze niź LUTOWANE i prawidłowo zaizolowane.
Zajmowałem się kiedyś urządzeniami radiowymi i wiem coś o dokładnym montaźu tego typu .
Co innego w warunkach zewnętrznych, tam zła izolacja i wilgoć potrafi sporo namieszać.
Popatrzmy na ten kupny przedłuźacz.
Dochodzą dwa dodatkowe gniazda i wtyki.
Połączenie jest zaciskowe ,tak jak w karcie i modemie.
Połączenia śniedzieją i nikt mi nie udowodni ze takie połączenie jest lepsze niź LUTOWANE i prawidłowo zaizolowane.
Zajmowałem się kiedyś urządzeniami radiowymi i wiem coś o dokładnym montaźu tego typu .
Marcinku – nie ucz sie tak robic i nie namawiaj nikogo do takich szopek. Pozniej posty – a dlaczego mam tylko taka przepustowosc, skoro mam karty setki ?MarcinX:Po prostu skręcasz po kolei przewody i izolujesz.
Kabel sieciowy musi byc w jednym kawalku i nie ma co kombinowac. Takie sa normy.
netmati – a czy kabel masz krosowany ?
Nieby tak, ale jeszcze polaze po sklepach na dniach i zobacze, co jest.Zajde do siedziby mojego nata.Moze beda cos wiedziec.MarcinX:Slay3r chyba nie całkiem to miał na myśli.
Nie wiem czy to gniazdo jest w środku pomostkowane, jeźeli tak ,to moźesz to zastosować jako gniazdo do przedłuźacza.
Jeźeli nie to musisz najpierw scrosować styki gniazd.
Ale przecięcie jest prostsze i tańsze.
Slay3r chyba nie całkiem to miał na myśli.
Nie wiem czy to gniazdo jest w środku pomostkowane, jeźeli tak ,to moźesz to zastosować jako gniazdo do przedłuźacza.
Wejdz na ta strone u gory zobacz czy to przedluzacz?Wten sposob.Tez moze byc.Ale bezpieczniejszy jest z "Przedluzaczem"MarcinX:Połączyć,połączyć.
W pomiesczeniach zamkniętych nawet nie trzeba się specjalnie starać.
Po prostu skręcasz po kolei przewody i izolujesz.
Moźesz potem je zlutować dla pewniejszego styku.
Całość izolujesz taśmą.
W warunkach zewnęcznych moźna dać koszulkę termokurczliwą.
To jest stary sprawdzony sposób.
Dodatkowo prosty i tani.
Połączyć,połączyć.
Całość izolujesz taśmą.
Dodatkowo prosty i tani.
Całość izolujesz taśmą.
Dodatkowo prosty i tani.
A co do twojego sposobu to jest on trudny.Bo jak wstawic kabel w kabel?Tosz to trzeba jakos polaczyc nie?A do zaciskarki to raczej mam dostep, bo ten co mi neta zakladal ma.Bo nawet widzialem jak on to robil u mnie w pokoju.Fajne opcazki do zaciskania;)MarcinX:rybka_kuba:Mam pytanie nie zbyt zwiazane z tym postem.Czy sie da pzedluzay kabelek od LAN–u??tzn.chcialbym przeniesc se kompa z jednego pokoju do drugiego ale kabla jest tylko tyle ze ledwo styka mi w pokoju.Czy jest cos takiego w rodzaju "przedluzacza"?Gdzie to ewentualnie mozna kupic i jak zrobic.Wszystkim odpowiadajacym wielkie THX!!
Przedłuźacza w sklepach nie widziałem co nie oznacza źe ich nie ma.
Jeźeli masz dostęp do zaciskarki, utnij stary wtyk,wstaw kabel ,połacz przewody ,zaizoluj,zaciśnij nową wtyczke.
Sposób nr. 2 zostaw przy wtyku 0,5 m przetnij i w środek wstaw tyle kabla ile potrzeba.
Tylko KOLORAMI :D :D
Dzieki.Wielkie.Wlasnie myslalem o sposobie SLAY3R.Ale nie bylem pewny czy cos takiego istnieje.Tylko gdzie go kupic?oto jest pytanie.W sklepach z kompami?elektronika?
Wejdz na ta strone.Czy to jest takie cos??Bo mi sie wydawalo ze to troszke inaczej wyglada.Ocen
http://www.komputer–media.com.pl/cgi–bin/shop.pl?id=439&sid=1479555&pin=93091245119377&mod=03&towar=58568&pt=&lang=pl
Wejdz na ta strone.Czy to jest takie cos??Bo mi sie wydawalo ze to troszke inaczej wyglada.Ocen
http://www.komputer–media.com.pl/cgi–bin/shop.pl?id=439&sid=1479555&pin=93091245119377&mod=03&towar=58568&pt=&lang=pl
Przedłuźacze – jest coś takiego. Kupuje się takie jakby gniazdo, z obu stron ma wtyk rj45, dokupujesz tyle kabla ile trzeba zaciskasz końcówki i gra muzyka.