Karta TV i polskie realia – hacking

Mam gotowe rozwiązanie naprawiające bug Microsoftu.

Tak, jak poprzednio wspomniałem:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=52649
błąd jest w pliku kstvtune.ax i polega na błędnie zadeklarowanym systemie telewizyjnym w Polsce; jest PAL B/G, powinno być PAL D/K.

Opiszę tutaj wszystko dokładnie, bo jak widzę błąd istnieje nie tylko dla Polski, Węgrzy teź się skarźą, a szczegółowo opisanego rozwiązania nigdzie nie znalazłem.
Ale, jak mówi stare przysłowie, nie święci garnki lepią.

Naprawę zaczynamy od ściągnięcia jakiegoś edytora zasobów, którym będziemy mogli poprawić kstvtune.ax.
Edytor musi umoźliwiać zmianę zasobów binarnych. Nie kaźdy ma taką właściwość.
Ja uźyłem darmowego XN Resource Editor do ściągnięcia z:
http://www.wilsonc.demon.co.uk/d10resourceeditor.htm

Wszelkie zmiany robimy na kopii oryginalnego pliku.
Uruchamiamy edytor, wczytujemy plik kstvtune.ax, w nawigatorze po lewej stronie wybieramy zasób RC Data => 9999.
Po prawej stronie wyświetli nam się heksadecymalnie zawartość tego zasobu, czyli ustawienia dla wszystkich krajów.
Wpis dla Polski ma 10 bajtów w postać: 30 00 1B 00 08 00 10 00 00 00
gdzie poszczególne bajty odpowiadają:
30 00 = 48 (kod odpowiadający Polsce)
1B 00 = F_UNI_CABLE (identyfikator mapy częstotliwości dla telewizji kablowej)
08 00 = F_EEU_BROAD (identyfikator mapy częstotliwości dla telewizji naziemnej)
10 00 00 00 = AnalogVideo_PAL_B (system telewizyjny – tu jest błąd)

Musimy odnaleźć linię z tą zawartością, aby ją zmienić.
W XN trzeba to zrobić "na piechotę" – nie ma opcji Find.
U mnie była to linia:
00000420: 10 00 00 00 30 00 1B 00 08 00 10 00 00 00 31 00
zmieniamy wartość 11 bajtu w tej linii z wartości 10 na 20, co odpowiada AnalogVideo_PAL_D:
00000420: 10 00 00 00 30 00 1B 00 08 00 20 00 00 00 31 00
Dokonujemy jeszcze jakiejś pozornej zmiany w którymś z zasobów tekstowych (np. dodajemy i usuwamy spację) aby uaktywnić opcję Save i zapisujemy zmodyfikowany plik kstvtune.ax.
Wykonujemy restart komputera, uruchamiamy Windows XP w trybie awaryjnym, aby pominąć WFP.
Kopiujemy zmodyfikowany plik we wszystkie miejsca na dysku, gdzie się znajduje jego poprzednia wersja. U mnie było to C:\Windows\system32 i C:\Windows\system32\dllcache.
Wykonujemy ponowny restart komputera.

To wszystko. Od teraz moźemy cieszyć się bezproblemowym działaniem takźe najnowszych programów typu Home Theatre, ściśle zintegrowanych z DirectShow.
Trzeba jedynie pamiętać, źe kolejny Service Pack lub inny update z MS moźe nam nadpisać te zmiany.
A moźe MS w końcu poprawi ten błąd... zawsze jest taka nadzieja.

Do rozwiązania pozostaje jeszcze problem osób mieszkających w terenach przygranicznych. Nie wiem co naleźy zrobić, aby bez rekonfiguracji programu i ponownego skanowania pasma odbierać telewizję i polską i niemiecką. Tego chyba MS nie przewidział.
Dociekliwi znajdą dodatkowe informacje na poniźszych stronach:

AnalogVideoStandard Enumeration
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/directshow/htm/analogvideostandardenumeration.asp

Country/Region Assignments
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/directshow/htm/countryassignments.asp

MCE 2005, ATI Theater 550 and PAL D/K in Poland
http://support.microsoft.com/newsgroups/newsReader.aspx?dg=microsoft.public.windows.mediacenter&tid=bad216ef–14c4–4137–b8d8–0cc98639daa0&p=1

Pozdrawiam wszystkich
legalny

Odpowiedzi: 11

Po dluzszym zniecheceniu spowodowanym nieudanymi probami uzyskania dzwieku, przy ustawieniach regionu na Polske (mam dzwiek przy ustawieniu na Rumunie) powalczylem ponownie, niestety rowniez bezskutecznie :/

Wydaje mi sie ze plik kstvtune.ax ma niewiele wspolnego z szumami zamiast dzwieku (przynajmniej pod Win MCE). Podmienialem rozmaite wersje jezykowe, jak i z roznych systemow (win98, winme, winpxp, winmce), nic to nie daje.

Co wiecej wszystkie poddawalem przerobkom proponowanym przez legalnego i tez zero efektu. Postanowilem nawet "odwrocic kota ogonem". Zaciekawilo mnie, co bedzie jak we wpisie dla Rumuni wprowadze ustawienia dla Polski (przy ktorych sa szumy). Czyli wpis:

10 00 00 00 28 00 1B 00 08 00 20 00 00 00 31 00 zastapilem 10 00 00 00 28 00 1B 00 08 00 10 00 00 00 31 00, potem tradycyjna podmiana plikow, chwila niepewnosci i okazuje ze ze przy wyborze Polski dalej mam szumy, a przy wyborze Rumuni dalej jest normalny dzwiek. Oczywiscie upewnialem sie czy pliki sa napewno zmodyfikowane i podmienione, no i instalka windows jest nowa+aktualizacje.

Moze ktos natknal sie na inne rozwiazanie?

Pozdr. LEVY

LEVY
Dodano
09.09.2006 22:11:18
  • mrfx 23.09.2006 22:03:05

<p>Ja używam od ponad roku Sapphire Theatrix 550 z pluginem do Winampa:</p><p>http://www.tv-plugin.com/<br /><br />Plugin ten umożliwia ustawienie dla każdego kanału innego systemu dźwięku, a w mojej kabl&oacute;wce akurat jest tak, że część program&oacute;w jest w PAL B a część w PAL D - wszystkie programy działają mi z dżwiękiem, stereo, bez problemu. Plugin ma ładne OSD (używam trybu WMR7-wg mnie najbardziej optymalny) i jest darmowy! W zakładce advanced jako video decoder używam dscaler mpeg2 decoder:</p><p>http://www.dscaler.org/phpBB/viewtopic.php?t=5407</p><p>Podczas oglądania / nagrywania TV obciążenie procesora (Athlon 2600+) wynosi 10-20% z włączonym deinterlace (swoją drogą rewelacyjnym). W pluginie można sobie ustawić opcje dla Ati 550, takie jak rodzaj filtra grzebiniowego 3D/2D, jego parametry oraz tryb redukcji szum&oacute;w - luma/chroma coring itd... Obraz i dźwięk jest super!<br /></p>

• carver1975 23.12.2006 10:08:18

Poprawka Legalnego mi nie pomogła. Mam ATI 550 Pro Theatrix. Sugerując się jednak zamieszczonym opisem poprawiłem wpis dla Chin: 56 00 17 00 18 00 20 na 56 00 1B 00 08 00 20. Wpis ten podmienił tabele częstotliwości dla Chin na kompatybilne z Polską. Po podmianie kstvtune.ax i przeskanowaniu kanałów w PowerCinema 4 (kraj Chiny) mam wszystkie kanały poprawnie i te co trzeba to również w stereo. (W przypadku Rumunii wszystkie kanały były mono).<br>

Masz u mnie piwo wieeeeeelkie za ten guide;D

Co ciekawe w Windows Vista i MCE w nim ten problem też występuje więc zgłosiłem im to i powiedzieli że się tym zajmą...dzięki ci bardzo jeszcze raz

-----------------------------------------

Pozdrawiam

Marcin Górny

elemneo
Dodano
30.05.2006 14:31:35
Być moźe rozmiar tego pliku zaleźy od wersji directX albo zostaje nadpisany przy instalacji sterowników WDM z karty graficznej. A czy mógłbyś sprawdzić tą kartę na innym systemie op. np. gdzieś u kolegi np. na winxp ? Oczywiście ze zmienionym plikiem *.ax
grzesch
Dodano
02.05.2006 19:54:41
grzesch:

...
Przerobiłem plik kstvtune.ax metodą opisaną przez kolegę Legalnego i chyba działa. U mnie musiałem podmienić plik w 4 miejscach:
– c:/windows/system32
– c:/windows/system32/dllcache
– c:/windows/Driver Cache/i386
– c:/windows/Registered Packages/{AA936...................}
Zresztą wystarczy wpisać w wyszukiwarkę nasz plik i wyświetli wszystkie miejsca gdzie się znajduje. U mnie oryginalny plik miał 279 kb a po przeróbce 279.5 kb.
Ale najbardziej interesuje mnie, czy działa prawidłowo karta Saphire Theatrix (Ati Theater 550 Pro), poniewaź noszę się z zamiarem kupna tej karty. Mam WinXP Pro z SP1 – czy komuś udało się uruchomić tą kartę na zmienionym pliku kstvtune.ax ? Dzięki za info.
...

Plik podmienialem we wszystkich podkatalogach i niestety niewiele to dalo :(
Dziwi mnie, czemu przy edycji pliku zwiekszyla ci sie jego objetosc? Nadpisanie nie powinno zmienic rozmiaru pliku. Zeby bylo jeszcze dziwniej u mnie (Win MCE) kstvtune.ax ma rozmiar 61,952 bajty.
LEVY
Dodano
01.05.2006 17:54:18
LEVY:
Niestety, modyfikacja pliku kstvtune.ax nie pomaga w rowniez przypadku tunera Saphire Theatrix (Ati Theater 550 Pro) i Win MCE :(

Witam wszystkich. Trafiłem na to forum właśnie w związku z błędami przy nagrywaniu materiału video. Posiadam kartę Radeona 9200 VIVO – czyli z wejściem TV. Próbowałem nagrywać uźywając Nero Vision Expres ale ciągle albo wyskakiwał mi błąd albo nagrywało bez dźwięku. Przerobiłem plik kstvtune.ax metodą opisaną przez kolegę Legalnego i chyba działa. U mnie musiałem podmienić plik w 4 miejscach:
– c:/windows/system32
– c:/windows/system32/dllcache
– c:/windows/Driver Cache/i386
– c:/windows/Registered Packages/{AA936...................}
Zresztą wystarczy wpisać w wyszukiwarkę nasz plik i wyświetli wszystkie miejsca gdzie się znajduje. U mnie oryginalny plik miał 279 kb a po przeróbce 279.5 kb.
Ale najbardziej interesuje mnie, czy działa prawidłowo karta Saphire Theatrix (Ati Theater 550 Pro), poniewaź noszę się z zamiarem kupna tej karty. Mam WinXP Pro z SP1 – czy komuś udało się uruchomić tą kartę na zmienionym pliku kstvtune.ax ? Dzięki za info.

Jakby to miało komuś pomóc to znalazłem takie info w najnowszej wresji programu ChrisTV:
v4.90 ( 9 March 2006 )

– We have added full support for Hauppauge HVR 900
(analog), HVR 1100 (analog) and HVR 1300 (analog) TV
cards.
– ChrisTV Configuration Wizard has been improved and
optimized in order to help you configure ChrisTV easier and
faster to work smoothly with your capture device. Just select
the appropriate capture device from the list and you'll be ready
to enjoy ChrisTV PVR.
– Updated support for ATI Theater 550 PRO latest driver and
fixed frame size setting bug for recording mode.

– Added support for TV–Browser – TV guide software, so you
can add/delete scheduled recordings directly from
TV–Browser, for more details about the configuration steps,
please check our forum.
– Added Closed Captions feature and improved european
teletext support.
– Better video quality for TimeShifting feature and Preview
mode when TV Card MPEG Hardware Encoder is used.
– MPEG Hardware Encoder detection has been improved for
systems that have more than one TV card with MPEG
Hardware Encoder.
– Support for USB capture devices has been improved.
– Support for FFDShow has been improved and also you can
set which FFDShow filter preset should be applied to the
video preview.
– Optimized video and audio initialization on ChrisTV launch.
– Fixed AVI recording problems for some software TV cards.
– Fixed video rendering problems for capture devices that
have only video capture pin.
– Fixed some recording settings option for Hauppauge PVR
150 and Hauppauge PVR 500.
– Some improvements in scheduler settings window.
– Other small fixes and improvements.
grzesch
Dodano
30.04.2006 19:47:25
Niestety, modyfikacja pliku kstvtune.ax nie pomaga w rowniez przypadku tunera Saphire Theatrix (Ati Theater 550 Pro) i Win MCE :(
LEVY
Dodano
17.04.2006 19:23:14
Obawiam się, źe w tej sytuacji niewiele pomogę, bo nie mam takiej karty.
Musiałbyś mi ją poźyczyć, to zainstaluję ją u siebie i zobaczę jak działa i co da się zrobić.
Ma to sens jak jesteś z okolic warszawy. Wyśli prywatną wiadomość z forum do mnie.

Pozdrawiam
legalny
legalny
Dodano
11.04.2006 12:28:27
Witam.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Nie wiedziałem, źe Nero w swoim pakiecie ma moźliwość odbioru TV. Skonfigurowałem Nero Home i dźwięk jest, ale nie jestem pewien czy jest to stereo. Będę jeszcze to sprawdzał.
Jeśli chodzi o Multimedia Center 9.13 to:
1. Moje podejrzenie o korzystanie z bibliotek MS wzięło się stąd, źe parę lat temu miałem starszą wersję all in wonder i Multimedia Center chyba 8.5 oraz windows ME. Dźwięk był niesamowity, dosłownie "źyleta". Wszystkie inne tunery TV zostawały daleko w tyle. Po jakimś czasie zainstalowałem direct x 9. I od tego momentu z dźwiękiem było coś nie tak: trzaski, syczenia itp. Później zmieniłem kartę grafiki, zmieniłem tuner i zapomniałem o problemie. Dopiero niedawno kupiłem nowego all in wondera i przypomniałem sobie o tamtej sytuacji. Teraz jest tak, źe raz jest szum, a po następnym uruchomieniu jest dźwięk (ale nie idealny:trzaski, syczenia).
2. Wydaje mi się źe ten nadpisany kstvtune jest w wersji zmodyfikowanej, poniewaź cały czas w tych folderach system32 i innych jest wersja zmodyfikowana z datą mojej przeróbki
Moźe moźesz coś poradzić.
Będę jeszcze próbował sprawdzać ten Nero Home, ale wolałbym uźywać Multimedia Center.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Firenski
Dodano
11.04.2006 10:21:40
[quote="Firenski"]Witam!
Bardzo ucieszyłem się z rozwiązania podanego wcześniej. Juź od długiego czasu poszukiwałem rozwiązania tego problemu. No, ale do rzeczy.
Mam kartę All in wonder x800xt. Problem taki jak podano wcześniej: szum zamiast dźwięku. Zrobiłem dokładnie tak jak opisano. Niestety bez zmian. Dalej szumi. Mam pytanie. Czy po wprowadzeniu tych zmian muszę jeszcze raz zainstalować Multimedia Center 9.13,aby wprowadzone zmiany w kstvtune zadziałały?

Witam,
Moje rozwiązanie ma zastosowanie do programów korzystających wprost z ustawień MS DirectShow i nie wymaga reinstalacji tych programów. Są to np.
1. CyberLink PowerCinema 4
2. InterVideo Home Theater 2
3. Nero Home
3. Windows Media Center Edition

Nie wiem czy, i w jakim stopniu, z MS DirectShow korzysta Multimedia Center 9.13.
Są dwa wyjścia:
1. Multimedia Center 9.13 nie uźywa ustawień z MS DirectShow, czyli kstvtune.ax. Moja recepta nic tu nie pomoźe i rozwiązania musisz szukać sam.
2. Bardziej prawdopodobna. Nie zrobiłeś wszystkiego zgodnie z moją instrukcją i XP podmieniły z powrotem kstvtune na swoją poprzednią wersję. To, źe przy nadgrywaniu oryginalnych plików nie było źadnego komunikatu o błędzie, to nie znaczy, źe operacja się udała. XP czuwa i z powrotem wgrywa swoją własną wersję plików. Musisz to zrobić w trybie awaryjnym.
Sprawdź koniecznie, jaka jest aktualna zawartość pliku kstvtune.ax w katalogu system32.

Pozdrawiam serdecznie
legalny
Dodano
10.04.2006 14:36:59
Witam!
Bardzo ucieszyłem się z rozwiązania podanego wcześniej. Juź od długiego czasu poszukiwałem rozwiązania tego problemu. No, ale do rzeczy.
Mam kartę All in wonder x800xt. Problem taki jak podano wcześniej: szum zamiast dźwięku. Zrobiłem dokładnie tak jak opisano. Niestety bez zmian. Dalej szumi. Mam pytanie. Czy po wprowadzeniu tych zmian muszę jeszcze raz zainstalować Multimedia Center 9.13,aby wprowadzone zmiany w kstvtune zadziałały?
Firenski
Dodano
10.04.2006 14:05:58
IMO jeśli to naprawdę działa to dobra robota. nie zostanie myślę Ci to zapomniane
Seeker
Dodano
31.03.2006 15:56:07
legalny
Dodano:
31.03.2006 14:17:46
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1