Karta sieciowa nie widzi kabla :(

Piszę, iź mam pewien problem, a całkowicie się na nim nie znam :(
Wg. dostawcy iternetu miało wyglądać "jak z płatka" a tutaj Zonk :evil:
Mam internet poprzez kablówkę. Do jednego jest on podłączony przez USb i wszystko działa.
Chcę podłączyć internet dodatkowo do drugiego Laptopa poprzez kartę sieciową (Realtek RTL8139/810x), która jest zainstalowana poprawnie.
Zakupiłam 10m kabla sieciowego, provider otworzył mi dodatkowy terminal i powiedzieli, iź wystarczy tylko skonfigurować połączenie szerokopasmowe i wszędzie wopcjach dodać wykrywanie automatyczne..
No i wszystko łądnie pięknie..ale nie wiem co się dzieje– karta sieciowa nie wykrywa mi kabla (który był sprawdzony i normalnie działa)– po prostu go nie widzi i nie chce ustanowić połączenia.
Próbowałąm komendy IPCONFIG/ALL i mam adrwes fizyczny: 00–08–02–03–A7–6E...nie wiem co jeszcze tu podać.
O co tu chodzi? Przepraszam, jeśli powtórzyłam tematy, ale szukałam i nic takiego nie znalazłąm..

Kabel ma kabelki w środku ułoźone w taki sposób:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy

Odpowiedzi: 7

Truteń:
...i niebieski modem Terayon?

sicilpol:
Tak, stery ma zainstalowane od motorolki
Motorola a Terayon to chyba jest roznica ?

Truteń:
jeśli tak to uźyj kabla 'prostego' a nie 'krosowanego'
Czy to jest kabel krosowany ?
sicilpol:
Na obu koncowkach mam takie ustawienie:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
EL NINO
Dodano
28.03.2006 00:16:32
źe zapytam: moźe Aster i niebieski modem Terayon? jeśli tak to uźyj kabla 'prostego' a nie 'krosowanego'
Truteń
Dodano
28.03.2006 00:08:08
sicilpol, jak wspomnialem, nie mialem stycznosci z modemem kablowym. Musialabys poczekac na kogos, kto uzywa wlasnie czegos takiego. Moze Rebe ? O ile mnie pamiec nie myli, mial modem kablowy. PW mu wyslij :wink: .

Kabel masz dobry.
EL NINO
Dodano
28.03.2006 00:03:04
Dzięki za odzew
Tak, stery ma zainstalowane od motorolki :)
Zreszta juz laczylam sie w laptopie przed USB i wszystko gralo...tylko z tym kablem mam problem..
Mam pytanie:

1. Czy provider nie pownien czasem zarejestrowac mojego MAC? (nie pytal mnie o ten numer)
2. Jaki winien byc właściwie kabel do tego? moze w tym tkwi przyczyna?
Ja mam taki:

Na obu koncowkach mam takie ustawienie:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy

Czy jest ono dobre? Zaznaczam, iz nie lacze sie z dwoma pctami, tylko z modemem..

Moze problem tkwi w kablu?
Mam drugi firmowy i jest to samo z nim...na polaczeniu jest krzyzyk, ze nie widzi kabla...a ma takei samo ustawienie kolorkow..
sicilpol
Dodano
27.03.2006 01:01:07
Nigdy nie uzywalem takiego modemu. Nie trzeba zainstalowac sterownikow do niego ? Zainstalowalas ? Dostalas jakas plytke ze sprzetem (modemem) ?

To ze pojawia sie po podpieciu do USB, a pozniej znika po odlaczeniu, to normalne.
EL NINO
Dodano
26.03.2006 20:07:56
A czy moglbys mi napisac jak krok po kroku to zrobic?
Bo polaczenie sieciowe mam, ale modem jak podlaczam, to mi automaczycznie lapie polaczenie widoczne w otoczeniu sieciowym, potem automatycznie znika :(
Nie moge dodac przez kreatora zadnego innego polaczenia szerokopasmowego :(
Mam modem Motorola SURFboard SB5101 USB Cable Modem i jest w ustawieniach sieciowych tylko jak podlacze USb, jak wyjme kabel to mi polaczenie znika... wystepuje ono jako polaczenie lokalne
sicilpol
Dodano
26.03.2006 09:09:26
Skoro wspominali cos o polaczeniu szerokopasmowym, byc moze nalezy zainstalowac modem (bo chyba przez modem masz polaczenie z kablowka ?), ustawic na nim to polaczenie szerokopasmowe, a na sieciowce zaznaczyc po prostu automatyczne pobieranie ustawien ?
To takie gdybanie :wink: .
EL NINO
Dodano
25.03.2006 23:05:59
sicilpol
Dodano:
25.03.2006 21:00:13
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1