Karta sieciowa nie widzi kabla :(
Piszę, iź mam pewien problem, a całkowicie się na nim nie znam :(
Wg. dostawcy iternetu miało wyglądać "jak z płatka" a tutaj Zonk :evil:
Mam internet poprzez kablówkę. Do jednego jest on podłączony przez USb i wszystko działa.
Chcę podłączyć internet dodatkowo do drugiego Laptopa poprzez kartę sieciową (Realtek RTL8139/810x), która jest zainstalowana poprawnie.
Zakupiłam 10m kabla sieciowego, provider otworzył mi dodatkowy terminal i powiedzieli, iź wystarczy tylko skonfigurować połączenie szerokopasmowe i wszędzie wopcjach dodać wykrywanie automatyczne..
No i wszystko łądnie pięknie..ale nie wiem co się dzieje– karta sieciowa nie wykrywa mi kabla (który był sprawdzony i normalnie działa)– po prostu go nie widzi i nie chce ustanowić połączenia.
Próbowałąm komendy IPCONFIG/ALL i mam adrwes fizyczny: 00–08–02–03–A7–6E...nie wiem co jeszcze tu podać.
O co tu chodzi? Przepraszam, jeśli powtórzyłam tematy, ale szukałam i nic takiego nie znalazłąm..
Kabel ma kabelki w środku ułoźone w taki sposób:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
Wg. dostawcy iternetu miało wyglądać "jak z płatka" a tutaj Zonk :evil:
Mam internet poprzez kablówkę. Do jednego jest on podłączony przez USb i wszystko działa.
Chcę podłączyć internet dodatkowo do drugiego Laptopa poprzez kartę sieciową (Realtek RTL8139/810x), która jest zainstalowana poprawnie.
Zakupiłam 10m kabla sieciowego, provider otworzył mi dodatkowy terminal i powiedzieli, iź wystarczy tylko skonfigurować połączenie szerokopasmowe i wszędzie wopcjach dodać wykrywanie automatyczne..
No i wszystko łądnie pięknie..ale nie wiem co się dzieje– karta sieciowa nie wykrywa mi kabla (który był sprawdzony i normalnie działa)– po prostu go nie widzi i nie chce ustanowić połączenia.
Próbowałąm komendy IPCONFIG/ALL i mam adrwes fizyczny: 00–08–02–03–A7–6E...nie wiem co jeszcze tu podać.
O co tu chodzi? Przepraszam, jeśli powtórzyłam tematy, ale szukałam i nic takiego nie znalazłąm..
Kabel ma kabelki w środku ułoźone w taki sposób:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
Odpowiedzi: 7
Truteń:...i niebieski modem Terayon?
Motorola a Terayon to chyba jest roznica ?sicilpol:Tak, stery ma zainstalowane od motorolki
Czy to jest kabel krosowany ?Truteń:jeśli tak to uźyj kabla 'prostego' a nie 'krosowanego'
sicilpol:Na obu koncowkach mam takie ustawienie:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
źe zapytam: moźe Aster i niebieski modem Terayon? jeśli tak to uźyj kabla 'prostego' a nie 'krosowanego'
sicilpol, jak wspomnialem, nie mialem stycznosci z modemem kablowym. Musialabys poczekac na kogos, kto uzywa wlasnie czegos takiego. Moze Rebe ? O ile mnie pamiec nie myli, mial modem kablowy. PW mu wyslij :wink: .
Kabel masz dobry.
Kabel masz dobry.
Dzięki za odzew
Tak, stery ma zainstalowane od motorolki :)
Zreszta juz laczylam sie w laptopie przed USB i wszystko gralo...tylko z tym kablem mam problem..
Mam pytanie:
1. Czy provider nie pownien czasem zarejestrowac mojego MAC? (nie pytal mnie o ten numer)
2. Jaki winien byc właściwie kabel do tego? moze w tym tkwi przyczyna?
Ja mam taki:
Na obu koncowkach mam takie ustawienie:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
Czy jest ono dobre? Zaznaczam, iz nie lacze sie z dwoma pctami, tylko z modemem..
Moze problem tkwi w kablu?
Mam drugi firmowy i jest to samo z nim...na polaczeniu jest krzyzyk, ze nie widzi kabla...a ma takei samo ustawienie kolorkow..
Tak, stery ma zainstalowane od motorolki :)
Zreszta juz laczylam sie w laptopie przed USB i wszystko gralo...tylko z tym kablem mam problem..
Mam pytanie:
1. Czy provider nie pownien czasem zarejestrowac mojego MAC? (nie pytal mnie o ten numer)
2. Jaki winien byc właściwie kabel do tego? moze w tym tkwi przyczyna?
Ja mam taki:
Na obu koncowkach mam takie ustawienie:
1.biało–pomarańczowy
2.pomarańczowy
3.biało–zielony
4.niebieski
5.biało–niebieski
6.zielony
7.biało–brązowy
8.brązowy
Czy jest ono dobre? Zaznaczam, iz nie lacze sie z dwoma pctami, tylko z modemem..
Moze problem tkwi w kablu?
Mam drugi firmowy i jest to samo z nim...na polaczeniu jest krzyzyk, ze nie widzi kabla...a ma takei samo ustawienie kolorkow..
Nigdy nie uzywalem takiego modemu. Nie trzeba zainstalowac sterownikow do niego ? Zainstalowalas ? Dostalas jakas plytke ze sprzetem (modemem) ?
To ze pojawia sie po podpieciu do USB, a pozniej znika po odlaczeniu, to normalne.
To ze pojawia sie po podpieciu do USB, a pozniej znika po odlaczeniu, to normalne.
A czy moglbys mi napisac jak krok po kroku to zrobic?
Bo polaczenie sieciowe mam, ale modem jak podlaczam, to mi automaczycznie lapie polaczenie widoczne w otoczeniu sieciowym, potem automatycznie znika :(
Nie moge dodac przez kreatora zadnego innego polaczenia szerokopasmowego :(
Mam modem Motorola SURFboard SB5101 USB Cable Modem i jest w ustawieniach sieciowych tylko jak podlacze USb, jak wyjme kabel to mi polaczenie znika... wystepuje ono jako polaczenie lokalne
Bo polaczenie sieciowe mam, ale modem jak podlaczam, to mi automaczycznie lapie polaczenie widoczne w otoczeniu sieciowym, potem automatycznie znika :(
Nie moge dodac przez kreatora zadnego innego polaczenia szerokopasmowego :(
Mam modem Motorola SURFboard SB5101 USB Cable Modem i jest w ustawieniach sieciowych tylko jak podlacze USb, jak wyjme kabel to mi polaczenie znika... wystepuje ono jako polaczenie lokalne
Skoro wspominali cos o polaczeniu szerokopasmowym, byc moze nalezy zainstalowac modem (bo chyba przez modem masz polaczenie z kablowka ?), ustawic na nim to polaczenie szerokopasmowe, a na sieciowce zaznaczyc po prostu automatyczne pobieranie ustawien ?
To takie gdybanie :wink: .
To takie gdybanie :wink: .
Strona 1 / 1