Karta muzyczna. Tylko ktora?

Witam. Zamierzam kupic glosniki Logitech Z–5500 oraz karte muzyczna. Jako, ze z wyborem glosnikow raczej nie mam problemu bo jestem juz zdecydowany to co karty muz sa pewne watpliwosci. Faworytow jest trzech:
1. Sound Blaster Audigy 2ZS (ciezko dostac nową)
2. Sound Blaster Audigy 4 (dostepny bez problemu)
3. Sound Blaster X–Fi (troche drogi)

Z poczatku obstawialem X–Fi (inwestycja na dluzszy czas) ale jest jeden szczegol ktory zniecheca mnie do tej karty. Chodzi o jedno z wejsc/wyjsc. Mowa tu o uniwersalnym gniezdzie na X–Fi ktore moze byc wyjsciem cyfrowym lub wejsciem analogowym badz cyfrowym. Wszystko pieknie ladnie, miejsce na sledziu zostalo zaoszczedzone, no ale ja chce miec tuner TV i glosniki podlaczone zlaczem cyfrowym. Wiadome jest ze tuner tv jest podlaczany do karty muz kabelkiem audio. Zajmie mi wtedy te uniwersalne gniazdo. Nie bedzie mozliwosci podlaczenia glosnikow kablem cyfrowym. Jak rozwiazac ten problem?? Moge wprawdzie glosniki podlaczyc normalnie, ale ogladam sporo filmow DVD na kompie i chyba lepsze byloby te zlacze cyfrowe. W Audigy 2zs i 4 nie ma tego problemu bo sa oddzielne gniazda. Co wiec radzicie? Ktora karte wybrac? I czy duza roznica jest miedzy Audigy 2ZS a 4? Ktora jest lepsza?
Pozdrawiam.
Mariusz.

Odpowiedzi: 11

Niedawno odkrylem dosyc ciekawa rzecz jesli chodzi o podlaczenie tunera do karty muzycznej. Bylem u kolegi i on ma tuner Ledateka ktory podlaczyl do karty muz poprzez kabelek audio (taki sam jakim podlacza sie cd–rom do karty muz). Czyli wlasciwie problem rozwiazany. Na X–fi mozna smialo uzywac tunera i miec glosniki podlaczone przewodem cyfrowym.
mst14
Dodano
10.04.2006 23:59:52
mst14 napisał:
Chyba nie innego wyjscia jak sprawdzenie na filmie dvd. Jak masz dobre lacze to sciagnij sobie film z torrenta (ja tak robie)

Oj nieładnie, nieładnie... :wink:
Anathema
Dodano
17.01.2006 13:38:44
Chyba nie innego wyjscia jak sprawdzenie na filmie dvd. Jak masz dobre lacze to sciagnij sobie film z torrenta (ja tak robie)
mst14
Dodano
17.01.2006 06:26:39
no wlasnie czystego dvd z dts jeszcze nie mialem ;/ slyszalem ze te karty tak maja ze to nie jest prawdziwy dzwiek wielokanalowy ale np test w trybie analogowym dziala poprawnie ale czy karta ma DTS tego nie powiem wiem ze ma przekierowanie stumienia wielokanalowego droga cyfrowa do zewnetrznego dekodera audio ale nie napisanio co to za format dzwieku, napewno ma AC3 ale to nie tosamo a EAX w grach dziala najczesciej ze zlym skutkiem tzn tylnie glosnika graja na rowni z przednimi (czyli brak polowy dzwiekow z gry) a amplituner w trybie cyfrowym wskazuje tylko 2 kanaly L i P a powinny jeszcze byc 3 i nie wskazuje zadnego trybu dzwieku ani DTS ani ProLogic nie mam z kad nawet pozyczyc DVD i Cd DVD z filmem i sprawdzic konkretnie karte ale cos pokombinuje
Rysiek80
Dodano
16.01.2006 01:41:54
Wazne jest jaka masz karte. Czy ma dekoder DTS czy nie. No i pewnie trzeba w ustawieniach pogrzebac. Kolega nie sprawdzal jak to jest z dzwiekiem wielokanalowym, ale podejrzewam ze moze to byc wina konfiguracji. no i czy plik ktory otwierasz napewno jest z dzwiekiem wielokanalowym (np. DVD)
mst14
Dodano
16.01.2006 01:00:28
dziala ale wzmacniacz wykrywa tylko 2 kanaly :/ chociaz dziwek w filmach ac3 jets prawidlowy 5 kanalow + subwofer czy z karty wychodzi dzwiek DTS ?? np ja biore na test to mam 2 kanaly przednie na inych jest cisza muza i wszystk odziala na 5 glosnikow ale 2 przednie i 2 tylnie to to samo .Ajak dzialalo twojemu kolesiowi na Audigy ??
Rysiek80
Dodano
15.01.2006 11:27:25
kolega podlaczal kiedys audigy (chyba jedynke). A co? nie dziala ci?
mst14
Dodano
15.01.2006 03:23:32
a ja mam pytanko kto ma podlaczona SB do amplitunera droga cyfrowa :?:
Rysiek80
Dodano
14.01.2006 22:08:46
mst14:
Tez slyszalem o tym sposobie z zakupem panelu przedniego. Ale to kolejny niemaly wydatek. Nie jest to warte swojej ceny. Pozostaje chyba tylko zakup Audigy 4 bo ZSa ciezko dostac (nowego).

i na takiej będzie fajnie grało, nie ma co sie rozrzucac :mrgreen:
WaGonik
Dodano
14.01.2006 14:48:46
Tez slyszalem o tym sposobie z zakupem panelu przedniego. Ale to kolejny niemaly wydatek. Nie jest to warte swojej ceny. Pozostaje chyba tylko zakup Audigy 4 bo ZSa ciezko dostac (nowego).
mst14
Dodano
14.01.2006 12:38:33
Podawałem niedawno link do forum tweaka gdzie była dykutowana sprawa X–Fi, wyczytałem z niej źe problem uniwersalnego gniazda ludzie rozwiązują zakupem panelu przedniego dla X–Fi lub wymianą karty na Audigy. Co do jakości dzwięku to są mieszane opinie, moim zdaniem ta karta nie jest warta swojej ceny, za troszkę mniej moźna kupić Audigy 4. Ale z ręką na sercu kart ani jednej ani drugiej nie słyszałem, jedyne co wiem to to źe walneli babola z tym wyjściem.
spiderko
Dodano
13.01.2006 10:27:16
mst14
Dodano:
13.01.2006 01:38:00
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1