karta graficzna – aktywacja??

Witam,

GeForce 2 MX 400 64RAM 128bit. Na jednym komputerze (Duron 950, GigaByte KT266, 384RAM 133MHz) chodzi tragicznie – filmów się nie da oglądać, bo obraz nie zgrywa się z dźwiękiem, winamp i kyodai nie chodzą razem (płynnie), a Colin 2 (wymagania P150MHz) rwie okrutnie na najniźszych detalach. Nawet Heores III przy poruszaniu bohaterem (na mapie głównej) nie chodzi płynnie. Sterowniki w wersji 55.67 (albo coś takiego, nie pamiętam dokładnie), wcześniej DirectX 8, zainstalowałem 9.0b, ale nie ma źadnych zmian. Co ciekawe, ze sterownikami czy bez, Colin 2 tnie tak samo... :(. System to XP+SP1 i kilka łatek.

Z powodu tych gier moje podejrzenia padły na kartę graficzną, ale przeniosłem do innego komputera i chodzi bez zarzutu – zainstalowałem najnowsze sterowniki (66.93) i wszystko chodzi znakomicie.

Czy moźe trzeba jakoś kartę graficzną aktywować lub zmienić ustawienia, które domyślnie są ustawione na jakieś podstawy? Karta jest wykrywana jako 64RAM i AGP x4, więc teoretycznie Windows widzi ją poprawnie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co moźe być nie tak? Za tydzień sprawdzę w tym słabszym komputerze inną kartę graficzną, ale moźe do tego czasu znajdzie się odpowiedź. Znalazłem jeszcze dwa posty o tym (chyba):
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22574 oraz http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=23035, ale one nie wyczerpują tematu :(.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Aha, skanowanie antywirusem z najnowszą bazą, cwshredderem i hijackiem nie przyniosły rezultatów (wygląda czysto).

Odpowiedzi: 5

No nie wiem – zainstalowalem Windowsa na nowo i zaczęło chodzić, więc dlaczego wcześniej nie działało? :(
Eugen_W
Dodano
22.11.2004 20:16:18
I masz winowajce – dysk
Model
Tryb pracy
Narzedzia od producenta
chkdsk
Bobi
Dodano
22.11.2004 18:51:33
Tak, płyta na chipsecie VIA, jednak problem, z tego co pamiętam, występował juź przed instalacją SP1.

A sterowniki do obsługi chipsetu płyty wgrane ?
Bo tak jakoś to wygląda na kwestię teog własnie typu.

Sterownik ze strony producenta nic nie pomógł. Na próbę wsadziłem inny dysk i zainstalowałem na tym samym sprzęcie Windowsa na nowo. Wszystko działało bez zarzutu – bez źadnych wymyślnych sterowników. Później przeinstalowałem Windowsa na starym dysku.

Do teraz nie wiem, co mogło powodować te problemy, poniewaź wszystko było ustawione jak powinno (dxdiag teź sprawdzałem) :(
Eugen_W
Dodano
22.11.2004 10:23:57
jesli plyta na chipsecie via to podczas instalacji servis packa polecam odinstalowac port agp, zrestartowac zobaczyc czy komputer poprawnie widzi karte (nie apg x8 64mb tylko konkretnie nazwe karty) i dopiero wtedy zainstalowac normalnie serwis packa
Bohul
Dodano
21.11.2004 13:35:47
Przyznam ze skruchą, iź tego nie zrobiłem :(. Na moje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, źe nie pamiętam, źebym robił to na innym sprzęcie, na którym była ta karta, a i tak wszystko chodziło naleźycie.

Niemniej jednak dziękuję za podpowiedź, w piątek będę wiedział czy prawdziwa :–)

Pozdrawiam,
Eugen_W
Dodano
15.11.2004 10:34:27
Eugen_W
Dodano:
15.11.2004 10:18:08
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1