Kalkulator w C#
Zapraszamy do komentowania artykułu: Kalkulator w C#.
Odpowiedzi: 5
na dziendobry: metoda Focus() nie mówi o tym czy kontrolka jest wybrana tylko ustawia focus na kontrolkę - do tego pierwszego służy property TextBox.Focused. po drugie zamiast wydziwiać z textboxem (enabled=false, backcolor=white) proponuje używać locked=true...
Mam jeszcze jeden ciekawy blad:
wybieramy cyfre/liczbe i zmieniamy znak na minus, dopisujemy kolejna cyfre i znowu zmieniamy znak, tym razem na plus i tutaj nagle wyswietlana liczba w txtWynik zmniejsza sie o (wybrana cyfra/liczba w pierwszej fazie * 2) a przeciez zmieniamy tylko znak. I do tego na razie nie doszedlem "dlaczego tak" ale widac ze zaczynam zabawe z C# :)
C# dopiero poznaje i miedzy innymi z kursu tutaj zamieszczonego ale ten przyklad nie jest jakis super...
Uruchamiajac cmdWynik_Click powodujemy cmdKropka.Enabled = false; jednak pozniej juz tego nie zmieniamy wiec powtorne urzycie cmdKropka nie jest mozliwe. Nalezaloby dopisac do pokazznaki() linijke: cmdKropka.Enabled = true;
Autor poswiecil sporo estetyce i niezawodnosci ale pomimo ze tylko kilka razy uruchomilem pisana aplikacje to wylapalem cos takiego:
po wprowadzeniu liczby, wybraniu dzialania, wprowadzeniu liczby i wybraniu "=" mozemy ponownie wprowadzic liczbe jednak nie mozemy wybrac dzialania tzn teoretycznie tak ale aplikacja wykona "=" z dzialaniem zapamietanym przy pierwszym dzialaniu. Ja widze przynajmniej dwa sposoby rozwiazania tego malego niedopatrzenia.
Szczerze, to mi też się ten artykuł nie podoba. Ale był to pierwszy program jaki kiedykolwiek napisalłem w C# i w .NET, więc proszę o wyrozumiałość. btw oczywiście, że chodzi o TextBox a nie EditBox
Szczerze mówiąć, to chyba najgorszy tutek z tutejszych. Po pierwsze - mam wrażenie, że to można zrobić znacznie prościej i szybciej (program straaasznie "muli" u mnie), autor dziwnie kręci, prawie nie komentuje kodu, stosuje jakieś praktyki i nie wyjaśnia ich zasadności, itp. p.s. konia z wozem temu kto mi znajdzie kontrolkę EditBox w VC#2005EE :> Ja to zrobiłem na TextBox'ie.
Strona 1 / 1