Kabel USB do nokii 6100 problem ze sterownikami.....Help!!!!

Proszę o pomoc mam kabelek Dku–5 sterowniki PL–23031
Windows xp wcale tego nie chce zainstalować.
Wiem ,źe po instalacji powinien pokazać się port com 3 a umnie nic takiego sie nie pojawia.Moźe ktos ma sterowniki do takiego kabelka ,które działają pod
Winem Xp service pack 2
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 20

przed chwilą zainstalowałem ten kabelek na Windowsie Xp Profesional 2002 bez servic packów i po zainstalowaniu stera z płyty którą dostałem z kablem pojawiło się com 3 profilic......coś tam dalej (nie pamiętam dokładnie)i Nokia pc suit wykrył telefon i wszystko dzałało.Ja mam Wina xp profesional 2002 service pack 2 i u mnie po zainstalowaniu stera nie pojawia się com 3 i k.....a nie wiem co z tym robić
Toress
Dodano
15.01.2006 19:49:30
tak raz udało mi sie go zainstalować i po zainstalowaniu samych sterów z płyty,którą dostałem z kablem pojawiło sie com 3 z jakąś nazwą kabla niepamiętam jaka ona była.Potem tylko PC suit i wszystko chodziło .Muszę teraz wyjśc z domu,ędę wieczorem to jeszcze się odezwę
a narazie dzięki za pomoc
gdybyś miał jeszcze jakieś rady to pisz
pozdro
Toress
Dodano
15.01.2006 14:51:44
To mozliwe ze cos z tym kablem jest nie tak,jesli go nie rozpoznaje, sprawdzales u kogos ten kabel na czystym systemie, to znaczy zainstalowales stery z CD, potem podpieles kabel i co wykrywalo go jako znane urzadzenie, czy nie mogl system go rozpoznac ? Bo pisales ze u kumpla tez cos probowales.
mettal
Dodano
15.01.2006 14:26:53
nie rozpoznano urządzenia usb
jedno z urządzen usb podłączonych do tego kompa ma awarię lub system nie moźe go wyryć
Toress
Dodano
15.01.2006 14:24:33
A po podpieciu kabla jak windows go rozpoznaje, chodzi o chmurke ktora pojawia sie w trayu ?

"Znaleziono nowy sprzet – nieznane urzadzenie"
czy
"Znaleziono nowy sprzet – JAKAS NAZWA KABLA "
?

U mnie wykrywa go po podpieciu jako – Turbo8088 Data Cable
mettal
Dodano
15.01.2006 14:20:25
jedno z urządzeń usb nie działa właściwie i system nie moźe go rozpoznać tak jest u mniepodaję scieźkę do tego co mi przysłałeś i nic nie znajduje.a stery które dostałem z kablem są zainsalowane
Toress
Dodano
15.01.2006 14:18:17
Stery do COm, czyli to co Ci dalem w zalczniku, po podpieciu kabla wyskakuje monit ze znaleziono sprzet i pojawia sie kreator instalacji i wskazujesz albo plyte, albo ten folder co Ci spakowalem i podalem w zalaczniku, to jest akurat ster do Win XP, bo do 98 jest inny.
mettal
Dodano
15.01.2006 14:07:12
to nie jest oryginał,nie pamietam jaka firma po wywaliłem opakowkę ,ale kupiłem go w Media Markcie za 39 zł.
napisałeś stery do com ......jakie to stery????
Toress
Dodano
15.01.2006 14:04:49
A to jest oryginalny DKU–5 Noki, a moze DKU–5 ale nie firmowany znakiem noki, czy calkowicie jakis NO–NAME z allegro za 19zł ?

Ja zawsze instalowalem tak:

Stery do kabla > podpinalem kabel > stery COM > instalacja PC–Suite i nigdy zadnych problemow.

Ja osobiscie mam DKU–5 niefirmowany znakiem Nokia, ale produkowany przez jej partnerow jako OEM, potem nokia bierze taki kabelek daje swoje Logo firmowe i cena rosnie 3 krotnie.
mettal
Dodano
15.01.2006 13:58:47
Kabel nie instaluje się nadal.
Kiedy go podpinam Winpokazuje info,źa znalazł nowy sprzęt i albo ma awarię albo win nie potrafo go wykryć.Zostaje tylko nieznane uźądzenie.kiedy podaję ścieźke dostępy do sterowników to kończy się przeszukanie informacją,źe kreator nie znalazł lepszych sterowników od tych co są obecnie(a jakie są????skoro urządzenie nieznane)Nikgy nie miałem z źadną instalacją takich problemów....a teraz poprostu jestem bezsilny i nie wiem co mam robić
Toress
Dodano
15.01.2006 13:55:27
mettal:
WaGonik:

(a przy instalacji kabla u znajomego nie kierowałem sie opisem na stronie nokii)

ja tez nie, tylko zajrzalem do PDF'a sciagnietego razem z PC Suite :wink:

nie zaglądałem nawet do pdf`a :P
WaGonik
Dodano
14.01.2006 16:17:56
WaGonik:

(a przy instalacji kabla u znajomego nie kierowałem sie opisem na stronie nokii)

ja tez nie, tylko zajrzalem do PDF'a sciagnietego razem z PC Suite :wink:
mettal
Dodano
14.01.2006 16:09:52
mettal:
WaGonik:
było juz, w przypadku telefonu 3220, najpierw Pc Suite,

To czemu ja instaluje odwrotnie i mi dziala, tak jak zaleca Nokia... :lol: To nie regula w ktora strone sie instaluje, a ona na poczatku nie instalowala PcSuite, tylko Oxygena...

nie mam problemów z kablem bo nie uzywam kabli,
a jak sie nie da w jedna strone to trzeba zobaczyć czy da sie w drugą,

WaGonik
Dodano
14.01.2006 16:08:25
WaGonik:
było juz, w przypadku telefonu 3220, najpierw Pc Suite,

To czemu ja instaluje odwrotnie i mi dziala, tak jak zaleca Nokia... :lol: To nie regula w ktora strone sie instaluje, a ona na poczatku nie instalowala PcSuite, tylko Oxygena...
mettal
Dodano
14.01.2006 16:03:54
było juz, w przypadku telefonu 3220, najpierw Pc Suite, pozniej stery do kabelka i wszystko smigało, a problem miała dziewczyna i został rozwiązany.
WaGonik
Dodano
14.01.2006 14:47:28
A mozesz jasniej napisac, w ktorym miejscu "nie dziala" ? W ogle sie nie da zainstalowac serownikow, czy po p–odpieciu kabla nie pojawia sie monit ze znaleziono nowy sprzet, a moze gdy kazesz kretorowi dodawania nowego sprzetu znalezsc stery i nic nie znajduje na plycie ?

UPDATE:

Jesli po podpieciu kabla i proby wyszukania sterownika na plycie, kreator nic nie znajduje. To masz tupotrzebne pliki, wypakuj je do folderu i jak po podpieciu kabla pojawi sie kreator dodawania to wskaz tam ten folder, a nie plyte.
mettal
Dodano
14.01.2006 13:29:54
Na płycie mam ster ,który nazywa się PL–2303 Driver Instaler,i z netu ze strony nokii zassałem sterowniki do kabla DKU–5 i ani z tym ,ani z tym nie działa.
Toress
Dodano
14.01.2006 13:22:59
A robiles tak jak pisalem wyzej :

Najpierw uruchamiasz CD > setup.exe, pojawia sie menu plyty i dajesz instalacja DKU–5, gdy zostanie zainstalowany, zamykasz okno.
Nastepnie podpinasz sam kabelpod USB i w trayu pojawi sie ikonka ze znaleziono nowy sprzet, oraz kreator instalacji sterownikow, wskazujesz do przeszukania plyte CD ze sterami i powinien znalezsc system cos w stulu "TurboData8080".

Dopiero po instalacji tych sterow i gdy kabel jest podpiety w menadzeze urzadzen i w Nokia PC Suite pojawia sie port COM3. Jesli nie masz tych sterow to kabel jest widoczny w menedzeze jako nieznane urzadzenie.
mettal
Dodano
14.01.2006 13:15:23
Nic z tego....mam sterowniki na płycie razem z kablem dostałem płyte ze sterami i z oprogramowaniem Noki Pc Suite.Nic się ne intaluje.Powinien pojawić się com 3 a nie pojawia się.Raz udało mi się zainstalować to u kumpa i działało ,on ma Wina xp bez service paków ,ale zaraz potem gdzies wcieło to com 3 i przestał działać.Podobno trzeba jakiś patch do tego stera .Jeźli po instalacji stera pojawi się com3 to jesteśmy w domu (a on cholera wcale się nie pojawia)i tu jest problem
Toress
Dodano
14.01.2006 12:45:46
A masz plyte ze sterownikami, czy stery z netu w jednym pliku?

Na poczatek instalujesz sterowniki normalnie,po instalacji podpinasz kabel i pojawia sie monit ze znaleziono nowy sprzet i tam wybierasz skad chcesz zainstalowac stery, czy z nosnika wymiennego czy z innej loklaizacji. Po wskazaniu innej lokazlizacji, wybierasz folder z wypkowanym sterownikiem i system nic nie znajduje ?

Jesli tak, to normalka u mnie tez nic nie znajduje i jedynym wyjsciem jest posiadanie CD ze sterami, na CD znajduje ster bez problemu.
mettal
Dodano
14.01.2006 12:19:55
Toress
Dodano:
14.01.2006 12:12:27
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1