Kabel sieciowy jest odłączony ... co zrobić

Witam,
od razu przechodze do rzeczy:

1. Dwa kompy WinXp
2. Na jednym karta sieciowa(realtek) oraz modem usb + na drugim karta sieciowa wbudowana w płytę (tez realtek).
3. Karty zostały poprawnie wykryte przez system, stery zainstalowane a statu we właściwościach mówi źe działają W biosie ustawiłem lan chip enabled – na tej płycie z wbudowaną kartą.
4. Karty połączone są kabielkiem cross–over.

Objawy:
– niezaleźnie co zrobie, czy to ustawie na automatyczne dobieranie ip, czy teź windowsowy kreator połączenia to i tak wyświetla mi ikonke na pasku zadań "kabel sieciowy jest odłączony" więc tym bardziej o wymianie plikow itd. nie ma mowy ...
– nie pomaga restart ani reinstalacja kart sieciowych

Do powyźszego problemu dodam jeszcze pytanie: czy gdy karty sieciowe i kabelek są sprawne to ikonka mówiąca źe kabel sieciowy JEST podłączony powinna się pojawiać niezaleźnie od tego czy juź konfigurowałem LAN'a czy nie ?

Pozdrawiaw i liczę na szybką odpowiedź.

Odpowiedzi: 7

Ta wbudowana ?
EL NINO
Dodano
24.03.2005 12:05:54
Sieciówka była zrąbana, wstawiłem nową i od razu poszło.

Pozdrawiam.
netmike
Dodano
24.03.2005 12:01:52
EL NINO:
Nie gniewaj sie, ale bzdury opowiadasz.
nie gniewam się. :wink:
Pan i pastuch
Dodano
23.03.2005 22:56:46
Pan i pastuch:
czy wgrałeś protokół NWLink bo bez niego to nici z połączenia.
Nie gniewaj sie, ale bzdury opowiadasz. Siec ma chodzic na jednym protokole – TCP/IP i jeden protokol w zupelnosci wystarcza do prawidlowej pracy.
netmike:
– niezaleźnie co zrobie, czy to ustawie na automatyczne dobieranie ip, czy teź windowsowy kreator połączenia to i tak wyświetla mi ikonke na pasku zadań "kabel sieciowy jest odłączony"

Do powyźszego problemu dodam jeszcze pytanie: czy gdy karty sieciowe i kabelek są sprawne to ikonka mówiąca źe kabel sieciowy JEST podłączony powinna się pojawiać niezaleźnie od tego czy juź konfigurowałem LAN'a czy nie ?

1. Na ktorym komputerze wyswietla sie komunikat ? Z sieciowka wbudowana czy niezalezna ?
2. Tak. Komunikat nie ma nic wspolnego z konfiguracja.

Nalezaloby w pierwszej kolejnosci wyprobowac inny kabel sieciowy – prawidlowo skrosowany. W przyklejonym tutaj temacie znajdziesz linka z prawidlowa kolejnoscia kabelkow we wtyczkach. Sprawdz sobie jak to wyglada u Ciebie.
No a pozniej probowalbym jednak wrzucic jakas inna sieciowke zamiast tej wbudowanej.
EL NINO
Dodano
23.03.2005 21:56:53
Lampka połączeniowa przy urychomionych dwóch kompach u mnie się świeci w obu kompach oczywiście. Dziwne jest to źe wyskakuje ci komunikat o kablu skoro kompy się nie widzą.
Proponuję sprawdzić kabel i wywalić wszystko co odpowiada za połączenie a potem zainstalować na nowo.
Moje rady nie są moźe specjalnie odkrywcze ale kiedyś terz miałem wrarzenie źe jestem w ukrytej kamerze bo robiłem wszystko a i tak (piiii) wychodził.
A tu ciekawy link http://www.modernizacje.net/art/77/2/zakladamy/lan/budowa/i/konfiguracja/sieci/lokalnej
Pan i pastuch
Dodano
23.03.2005 16:41:16
Nie nie miałem wgranego protokołu NWLINK ale niestety po wgraniu go na oba kompy, mimo moich najszczerszych chęci, nic się nie zmieniło ... btw diodka od zewnetrznej karty sieciowej nie miga, a powinna na tym etapie ?
netmike
Dodano
23.03.2005 00:29:37
Nie jestem w stanie ci pomóc ale opiszę źe u mnie to terz jest dość dziwne. Na 2 kompach XP, i pierwszy ma neostradę USB, udostępnia połączenie do nety 2. Jak pierwszy jest włączony a w tym czasie załącze 2 to wyskakuje dymek źe ustanowiono połączenie bla bla bla, ale jak na 2 kompie system wpakuje się cały i komp jest gotowy do pracy to wyskakuje znowu komunikat na tym 1 źe kabel sieciowy został odłączony a przecieź nic nikt nie odłącał i po za tym dość dziwnym komunikatem wszystko działa poprawnie i kompy się widazą i net terz biega. Na początku sugerowałem się tym komunikatem nie sprawedzając czy wszystko działa i majstrowałem i kląłem wrednie aź pewnego dnia stwierdziłem źe ten komunikat to lipa bo wszystko działa poprawnie. A zapytam jeszcze czy wgrałeś protokół NWLink bo bez niego to nici z połączenia.
Pan i pastuch
Dodano
22.03.2005 23:54:53
netmike
Dodano:
22.03.2005 23:29:10
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1