Kabel krosowany – łączenie 2 kompów

Witam mam takie pytanie na temat kolejności źył w kablu krosowanym. Otóź połączyłem 2 kompy tym kablem udało mi się połączyć z internetem wszystko działało bardzo poprawnie przez ok 30min a po restarcie przestało to działać. Zauwaźyłem źe w kablu mam trochę inną kolejność niź podana w temacie Przyklejonym. Czy kolejność źył ma jakiś wpływ na jakość połączenia?

Odpowiedzi: 6

Owszem masz racje, po to sa standardy wszakze, jednak przy polaczeniu dwoch komputerow ktore dzieli niewielka odległość, nie jest ciezkim grzechem zaimprowizowanie, zwłaszcza, ze zakladajacy temat ma inne kolorki we wtyczce.

Chcialem wiec przedstawic schemat krossa, by pabloniusz mogl sprawdzic czy wszystko gra.

Oczywiscie inna sytuacja ma sie przy robieniu LAN czy innej sieci z "bardziej prawdziwego zdarzenia"

Generalnie zgoda – standardow nikt nie wymysla z nudów i lepiej sie do nich stosować
brtx
Dodano
29.11.2005 21:11:48
brtx:
Mozesz wymyslic nawet swoj standard kolorow byleby zachowane zostaly zasady krossa.
Nieprawda. Nalezy trzymac sie standardow, a co za tym idzie, kolory kabelkow we wtyczce maja miec taka a nie inna kolejnosc. W innym przypadku szybkosc z jaka bedziemy mogli nawiazac polaczenie bedzie ograniczone do 10mbit, albo tez nie da rady polaczyc sie na maksymalna odleglosc 100m.
Dlaczego standard ? Wystaczy zerwac z kabla otuline na dlugosci kilkudziesieciu centymetrow i przyjrzec sie sposobowi skrecenia calego kabla. Da sie zauwazyc, ze pary kolorow zaplecione sa inaczej, jedne pary oplatuja inne, nie bedac rownoczesnie oplecione.
Jak to gadaja starzy slowianie: ordnung must sein, czyli trzymamy sie standardu opisanego w temacie z Jamy.
EL NINO
Dodano
29.11.2005 20:50:41
no to ja Ci mowie – zeby wszystko dzialalo musisz skrosowac 2 pary (4 zyłki) wg schematu z mojego posta.
Mozesz wymyslic nawet swoj standard kolorow byleby zachowane zostaly zasady krossa.

Przyklad praktyczny:
jesli kabel brazowy we wtyczce A znajduje sie na 1 miejscu (zapinka do dolu, od lewej strony) to we wtyczce B powinien on byc na miejscu 3 (j/w).
brtx
Dodano
29.11.2005 14:43:15
nie no ja dokładnie wiem jaka powinna być kolejnosć. W pytaniu chodziło mi o to czy jeźeli kabel jest źle skrosowany cokolwiek ma w ogóle prawo działać (bo komputery się widzą a net czasami jest a czasami nie ma na tym drugim komputerze, na który udostępniam połączenie). Ktoś mi mówił, źe jeźeli źle skrosuje się kabel wszystko powinno być dobrze, ale będą róźne anowmalie w funkcjonowaniu neta.
pabloniusz
Dodano
29.11.2005 14:04:56
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
wojtt
Dodano
29.11.2005 00:03:32
generalnie to nie wystarczy ze spelnisz taka oto zaleznosc:
wtyczka 1 wtyczka 2
1 > 3
2 > 6
3 > 1