Juź wylecialo mi 40 GB z dysku –zmieniona s. plików POMOCY!!
Mam dysk 160 GB wiatraczki pod nim, nie wiem co sie dzieje watpie ze to wina temperatury. Prosze o pomoc juz mi wylecialo 40 gb danych jak zrobie CHKDSK .. to dane automatycznie zamieniaja sie w pliki z roźszerzeniem .CHK i sa nie do odzyskania co mam robic ?? Gdzie jest tego przyczyna .. Jesli ktos moze pomoc – bylbym wdzieczny – zalaczam zdjecia jak to wygalda.
SCREEN 1
SCREEN 2
SCREEN 3
SCREEN 4
Najsmieszniejsze jest to ze partycja ma 80 gb a pokazuje w 1 katalogu juz prawie 80 gb w mp3 20 gb .. w innym jescze 170 gb ... a tysk lacznie ma 80 gb .. jak zrobie tak jak mowilem CHKDSK /F .. trace dane w formacie .CHK zostaja ... :( nie wiem co robic... czy to wina dysku ?/Ps. Nigdy jeszcze tak nie mialem ..
Bardzo proszę o pomoc dzieje się to juź z 3 raz nie mam juz poprostu na to siły :(. Złośliwość rzeczy martwych poprostu.
Nie umieszczaj tak duźych screenów bezpośrednio na forum – tylko rób odnosniki do plików
SLAY3R
SCREEN 1
SCREEN 2
SCREEN 3
SCREEN 4
Najsmieszniejsze jest to ze partycja ma 80 gb a pokazuje w 1 katalogu juz prawie 80 gb w mp3 20 gb .. w innym jescze 170 gb ... a tysk lacznie ma 80 gb .. jak zrobie tak jak mowilem CHKDSK /F .. trace dane w formacie .CHK zostaja ... :( nie wiem co robic... czy to wina dysku ?/Ps. Nigdy jeszcze tak nie mialem ..
Bardzo proszę o pomoc dzieje się to juź z 3 raz nie mam juz poprostu na to siły :(. Złośliwość rzeczy martwych poprostu.
Nie umieszczaj tak duźych screenów bezpośrednio na forum – tylko rób odnosniki do plików
SLAY3R
Odpowiedzi: 11
Mialem Antyvirusa to nie jest wina wirusa, dziala na 80 GB dysku wszystko musze jednak kupic ten kontroler SATA i wtedy powinno wszystko smigac bo innego juz wytlumaczenia raczej nie znajde na to co sie dzialo z plikami na tym 160 gb dysku.
miałem taki problem gdy pod win 2000 zrobiłem jakieś nowe pliki (np zainstalowałem cokolwiek lub skopiowałem teledysk ;) ) a gdy wchodziłem w dany katalog z tym plikiem pod WIN 98 widziałem krzaczki. Dodam jeszcze iź pod win 2000 miałem FAT32 a nie NTFS. checkdisk reagował tak samo. usuwał pliki stworzone pod win 2000.
stompi:A czy to nie virus?pare lat temu miałem takiego co zmieniał roźszerzenia mp3 na vbs niszcząc pliki,oczywiście hexem naprawialne:)
Sam napisałeś, źe pare lat temu, więc moźe skoro dany wirus został juź wykryty i na pewno unieszkodliwiony... zakładam źe _haloon_ma jakiegoś antywirusa...
A czy to nie virus?pare lat temu miałem takiego co zmieniał roźszerzenia mp3 na vbs niszcząc pliki,oczywiście hexem naprawialne:)
Masz, czy mozeszm ieć 2 problemy – niedorobka sterowników do SATA – zdarza sie i wielkość dysku – system odmyslnie takich duźych adresować nie umie.
Anonymous:http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8118&highlight=48+bitowe+adresowanie
Witam, czyli dlatego jesli na płycie mam ATA 100 – Upgrade biosu zrobilem a dysk jest SATA 133 mimo ze wykrywa mi go na 160 GB to takie rzeczy się dzieją?
Ps. Tak wogole to dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Kuba
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8118&highlight=48+bitowe+adresowanie
Odwrotnie – dlatego, źe nie masz masz problem .
Zmiana w rejestrze wymuszająca adresowanie poza zakresem 137GB.
Przpy pewnej dozie szczęścia znajdziesz opis tu, a jak nie to na forum jamy mastaha – "duźe dyski" , "48 bit" to przykładowe zwroty kluczowe, kóre mogą dać efekt.
SLAY3R – aźe mi :oops: , źe o tym nie napisąłem, ale to taka oczywistość z adresowaniem 48–Bit, źem nawet nie pomyslał by się nad tym rozwoszić.
Zmiana w rejestrze wymuszająca adresowanie poza zakresem 137GB.
Przpy pewnej dozie szczęścia znajdziesz opis tu, a jak nie to na forum jamy mastaha – "duźe dyski" , "48 bit" to przykładowe zwroty kluczowe, kóre mogą dać efekt.
SLAY3R – aźe mi :oops: , źe o tym nie napisąłem, ale to taka oczywistość z adresowaniem 48–Bit, źem nawet nie pomyslał by się nad tym rozwoszić.
Rebe:Szyna IDE – podniesiona przez podkręcenie
Tasma łacząca dysk z płyta uszkodzona lub luzująca się w trakcie pracy
Kontroler dysku lub płyty niesprawny
To tak z grubsza podstawowe przyczyny problemów jakich doświadczasz, ale nie jedyne.
Witam, płyte upgradowałem BIOS!! Z dyskiem dzieja sie dziwne rzeczy, tasma do HDD jest raczej OK , ale moge sprobowac wymienic skoro to moze byc prawdopodobnie przyczyna, mam dys 80 GB i chodzi bez problemu. Szyna jest raczej dobra, kontrol płyty jest sprawny. Jedynie została mi do wymiany Taśma, Dysk jest na gwarancji mozliwe ze cos z dyskiem jest walnięte czy raczej nie ?
MAM WINDOWSA XP~ ALE NIE MAM SERVICE PACKA WIEC RACZEJ TA DRUGA OPCJA ODPADA O NIEJ JUZ CZYTALEM I WIEM ALE NIE MAM SERVICE PACKA ZAINSTALOWANEGO WIEC TO NIE TO
Że się tak wtrącę, Service pack 1 wgrany? Podstawowa wersja systemu ma problemy z obsługą dysków o wielkości większej niź 120GB. Trzeba zainstalować odpowiednią poprawkę lub właśnie service packa.
I tak gdybam czy moźe to nie jest przyczyną tych cyrków.
I tak gdybam czy moźe to nie jest przyczyną tych cyrków.
Szyna IDE – podniesiona przez podkręcenie
To tak z grubsza podstawowe przyczyny problemów jakich doświadczasz, ale nie jedyne.
Strona 1 / 1