Juz 3 hdd uszkodzony :(

Jak w temacie regularnie od stycznia co 2tygodnie "padaja" mi dyski twarde. Sa juz 3 ofiary 3WD'ki 80gb 7200rpm 8mb cache. Z poczatku stawialem na zasilacz lecz wymienilem na inny i niestety dalej zepsul sie dysk ale moze blizej opisze okolicznosci w ktorych to nastapilo.
1 dysk WD80gb [stary zasilacz]
Zepsul sie podczas pracy w windowsie, przegladania stron www i gg
2 dysk WD80gb [stary zasilacz] ulegl uszkodezeniu podczas restartu komputera. BIOS juz go nigdy nie wykryl.
3 dysk WD80gb zepsul sie ostatnio gdy bylem u mojego kolegi, podczas kopiowania danych poprostu sie wylaczyl a kopiowanie zostalo przerwane

Obecnie zasilacz mam wymieniony na nowy, warto dodac ze 3 dysk chodzil prawidlowo przez 2tygodnie na moim nowym zasilaczu. Co jest przyczyna tak czestego psucia sie dyskow ? czyzby wadliwa seria [watpie] chcialem zmienic wd na samsunga jakiegos lecz sprzedawca sie zawsze wykrecal ze ten lepszy blble albo ze nie maja na stanie.

Odpowiedzi: 13

spora cześć wdc na polskim rynku ma jakies usterki!!!ja osobiscie miałem wymienianego go 2 razy!!!i ten trzeci dysk funkcjonuje wysmienicie. WDC obok Seagete jest najlepsza firma produjkująca dyski!!!A z tanszymi samsungami czy maxtorami sa zawsze jakies problemy tak po roku lub 2 wiec nie radze kupywac w szczególnosci samsungów!!!
mad85
Dodano
25.03.2005 17:06:02
no mój dysk to coś takiego Dysk

WDC WD800JB–00ETA0

ale raczej były takie same.. no nie wiem, ale i tak mój działa bez problemu juź od dawien dawna :D a Darowi dyski padają jak muchy zimą :twisted: :twisted:
wow89
Dodano
23.03.2005 15:21:04
wow89:
(DODAM ŻE MÓJ DYSK BYŁ IDENTYCZNY JAK JEGO: ŻADNEJ RÓŻNICY WD 80GB 8mb cache)

No nie wiem czy jest identyczny :mrgreen: troche duzo glosniej chodzil i jest srebrnej obudowy :D podaj sczegoly:)
Model: WD800JB–00FMAQ
Date 22 NOV 2004
RzEmIeN
Dodano
23.03.2005 15:14:52
Cenzura tu byla i wulgaryzmy wywalila

EL NINO
Adik191
Dodano
23.03.2005 15:09:53
hymmm... ja tam nie wiem co Ci się dzieje Daro.. coś nie tak z Twoim dyskiem, posłuchajcie to ja jestem tym kolegą u którego spalił się ten 3dysk.. normalnie miałem włączone kopiowanie z mojego dysku na Rzemienia dysk.. (DODAM ŻE MÓJ DYSK BYŁ IDENTYCZNY JAK JEGO: ŻADNEJ RÓŻNICY WD 80GB 8mb cache)... podczas kopiowania programem total copy, dysk pstryknął i przerwało się kopiowanie, reset kompa i komp juź dysku nie widzi.. co to za cholera :P jeszcze dodatkowo powiem źe mój dysk od ostatnich wakacji siedzi w moim kompie i nie miałem z nim źadnych problemów, jedynie to na samym początku wyzerowałem dysk programem WDClear
wow89
Dodano
23.03.2005 15:03:22
t0bi:
A drugi to WDC 200GB 8mb cache i mam go od jakiegoś tygodnia. Takźe myślę, źe to jakaś wadliwa seria 8)

Opisz dokladniej problem prosze..
RzEmIeN
Dodano
23.03.2005 14:56:07
WD jest solidną firmą. Tak się składa, źe mam 2 dyski WD. Jeden to WDC 80GB 8mb cache. Kupiłem go 10 września 2004 i chodzi do dzisiaj bez najmniejszych problemów. A drugi to WDC 200GB 8mb cache i mam go od jakiegoś tygodnia. Takźe myślę, źe to jakaś wadliwa seria 8)
t0bi
Dodano
22.03.2005 19:20:18
Kumpel miał podobnie, przy czym po aktualizacji Biosu skończyły mu się kłopoty.

U mnie było równieź cięźko.
Aktualizacja Biosu nic nie dała.

Pierwszy raz WDC 80 GB 7200/8MB – padł mi po miesiącu.
Dostałem nowy ze sklepu i ten nowy padł juź na drugi dzień!!!
Z tym dyskiem poczekałem kilka tygodni :D i po otrzymaniu 3–ego – odsprzedałem go wprost ze sklepu temu pechowemu koledze.

No i kolega z tym teź ma kłopoty.
Raz go system widzi a raz nie.
Przy czym, częściej go nie widzi :/

Coś do d*** te Caviary chyba.
I trudno tu zwalać winę na serię dysków.
Myślę, źe to ogólnie firma do bani :/

Spróbuj z Samsungiem albo Seagatem.
Ale tego teź nie ma co być pewnym :?
XanTyp
Dodano
22.03.2005 18:55:01
Nie wiem co na gwarancji powiedza 8) juz 3 dysk w ciagu kilku tygodni :–)
RzEmIeN
Dodano
21.03.2005 22:09:42
ja mam samsunga.... i dzieje mi sie podobnie.... Moozliwe jest ze wtyczka napieciowa jest zbyt luzna np rzy czestym wypinaniu dysku.. obluzowaly sie zlacza.. i nie zawsze styka prawidlowo...

To byla jedna wersja druga (wyklucza1) przy wyslaniu komputera w stan czuwania dysk uspiony juz sie nie wlacza:((
TzaR
Dodano
21.03.2005 20:24:00
Przenosze go w kieszeni :) Jak radzicie wymienic na inna firme ? np SAMSUNG ?
RzEmIeN
Dodano
20.03.2005 14:03:32
Nie wiem czy są wadliwe,ale.

Jaki zasilacz ma być firmowy, a nie za 50 zł.
Czy duźo dysk przenosisz,moźe dotykasz palcami spodu dysku i elektroniki – unikaj tego.
Te dyski lubią być podpięte, zworka na CS i na ostatniej wtyczce taśmy sygnałowej.
Moźliwe źe uszkodzony kontroler płyty głównej.

Albo masz pecha.
JNJN
Dodano
20.03.2005 11:07:32
RzEmIeN:
czyzby wadliwa seria [watpie]

Niestety tak. Mam podobny problem. Czasem po restarcie, albo przy włączaniu dysk pstryka i nie startuje. Musze wyłączyć kompa ręcznie i włączyć ponownie. 3/4 tych dysków ma jakąś wade.
DanielK
Dodano
20.03.2005 01:48:25
RzEmIeN
Dodano:
19.03.2005 20:49:14
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1