Just..xp..

Witam!
Panowie mam taki problem:
W tym tym i zeszłym tygonidu robiłem juhs dobre 4–5 formatów...dlaczego?
Wchodze sobie na kommpa..robie bzdurki gram itp.Wyłaczam kompa.
Przychodze właczam i system nie chce sie załadować poniewaź jakiś plik z "Windows>System>Config" został uszkodzony lub tesh nie moźna go odnaleśc.
Kolega mówił mi źe to wina tego iź system xp miałem na Partycji z systemem plików "FAT" Obecnie zmieniłem i niewiem czy spodziewać sie kolejnych ataków xp.
Prosze heelp!
Btw.Moźe ktoś napisac jak sie robi przywracanie czy tesj naprawianie systemu z CD?
Wkładam CD wciskam "R" no i pluje pluje..wyskakuje mi
E:Windows i co dalej ja mam robić jak komp sie ropitolił ?
need help

Odpowiedzi: 6

chkdsk – polecenie słuźące sprawdzeniu czy z systemem plików, czy teź plikami i odwołaniami do nich , się nic złego nie dzieje.Odpowiednik scandisk–a z w9x/ME.
Moźna z poziomu systemu z wiersza polecenia (cmd) wpisać chkdsk /F. Moźna teź uzyć jakichś programów zewnętrznych – dla samych p–lików np. od Nortona, a dla dysku jako takiego od jego producenta.
Do pamięci jaki memtest czy goldmemory – Ram teź się "psuje".
Rebe
Dodano
07.04.2004 10:44:08
wOw..
FAT,NTFS @ Więc panie i panowie to nic wspólnego z systemem plików niema tak?
RAM @ Jakiej 3 miesiące temu wyciągnełem z starego kompa 64 ram wpiołem i mam 192 Ram jak narazie jest cacy i dziwi mnie to aby była wina ramów czy jakiego kolwiek urzadzenia takiego jak "zasilacz?"
Rebe @ "..Sprawdzenie dysku chkdsk z konsoli lub innym programem narzedziowym" – moźna prosić o wyjaśnienie skróty "chkdsk" ?

Hmm czy jak wylącze kompa na dłuźszy okreres on to robi? NIe..przecieź zostawiam go na noc,w dzien chodzi..cały czas prawie wyłaczam go sporadycznie więc tutaj tesh zonk.
aRomat
Dodano
07.04.2004 10:32:09
1. Sprawdzenie pamięci.
2. Powrót do ustawień standardowych, o ile szyna FSB jest podniesiona – przetaktowany sprzęt.
3.Z konsoli polecenie expand – opis po expand /?
4. Sprawdzenie taśm łaczących dysk z płytą.
5. Sprawdzenie dysku chkdsk z konsoli lub innym programem narzedziowym
6.Wymiana zasilacza.
Kolejność pkt 2–6 dowolna.
Rebe
Dodano
07.04.2004 09:07:09
1. Sprawdzenie pamięci.
2. Powrót do ustawień standardowych, o ile szyna FSB jest podniesiona – przetaktowany sprzęt.
3.Z konsoli polecenie expand – opis po expand /?
4. Sprawdzenie taśm łaczących dysk z płytą.
5. Sprawdzenie dysku chkdsk z konsoli lub innym programem narzedziowym
6.Wymiana zasilacza.
Kolejność pkt 2–6 dowolna.
Rebe
Dodano
07.04.2004 09:07:09
i dlaczego panowie?
ja np. jestem pania....
Anonymous
Dodano
07.04.2004 04:02:30
wpisz sobie na google "corrupted registry" + xp restoring. wywali ci kupe stron na ktorych mozesz znalesc serie komend ktore nalezy wpisac w konsoli odzyskiwania.
poza tym jesli spotyka Cie to przy kazdym dluzszym wylaczaniu kompa to wina prawdopodobnie lezy w pamieci RAM.

pozdrawiam
Anonymous
Dodano
07.04.2004 04:02:05
Anonymous
Dodano:
07.04.2004 03:28:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1