Joystick Cougar PRO - problem

Jakiś czas temu zakupiłem 3 osiowego joya z przepustnicą. Zainstalował się poprawnie i wszystko dobrze działało. Wczoraj zrobiłem jednak reinstal systemu i pojawił się problem. Trzecia oś, która normalnie działa poprzez obrót drążkiem joysticka wokół własnej osi przestawił się i działa tylko przy ruchu do góry i w dół. Czyli jak ruszę drążkiem joya w górę to wykonuje od dwa polecenia na raz - ruch do przodu i obrót wokół trzeciej osi. Natomiast faktyczny obrót joya wokół własnej osi nie powoduje żadnych ruchów, po prostu nic się nie dzieje. Mam nadzieję że wytłumaczyłem w miarę jasno. Obrazowo może jeszcze dodam...podczas lotu np w Sturmoviku po wykonaniu ruchu drążkiem do przodu samolot prawidłowo wykonuje pochylenie dziobu do przodu ale niestety oprócz tego wychyla też ster kierunku w bok. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Oczywiści kalibracja nic nie daje. Trzecia oś od razu w momencie włożenia wtyczki USB do kompa przyporządkowuje się niewłaściwie. Automatycznie instalują się też jakieś windowsowe sterowniki. Po ich zainstalowaniu w panelu w kontrolerach gier pojawia się jakiś tam 3 osiowy joy z 12 przyciskami i już wtedy trzecia oś działa nieprawidłowo. Na to wgrywam sterowniki dołączone na płycie i w kontrolerach gier pojawia się już prawidłowy joy (tamten domyślny znika), ale oś pozostaje przyporządkowana nieprawidłowo. Próbowałem też zrobić inaczej...po odinstalowaniu całości odłączyłem kabel od joya, zrestartowałem system, podłączyłem kabel co spowodowało zainstalowanie domyślnych windowsowych sterowników, odinstalowałem te domyślne, spróbowałem na czysto zainstalować stery dedykowane na płycie do joya ale niestety to się nie udaje. Instalator nie rusza wykrzaczając komunikat o błędzie. Da się zainstalować tylko gdy windows sobie wrzuci te domyślne sterowniki. Uff...mam nadzieję że teraz już wszystko dokładnie wyjaśniłem. Mam nadzieję że ktoś będzie znał sposób na naprawienie tego.

Odpowiedzi: 4

pod adresem http://www.gc-plus.de/bin/sl-6631/sl-6631_manual.pdf jest manual. prześledź go i sprawdź czy wszystko robiłeś tak jak tam napisano. Mam nadzieję, że system to nie Vista...
Endrju
Dodano
16.05.2007 12:17:35
Jeśli nie podłącze joya i spróbuję od razu zainstalować stery dołączone na płycie to wyskakuje komunikat: [IMG]http://img152.imageshack.us/img152/6053/errorfy4.jpg[/IMG] Na płycie dołaczonej do joya jest tylko jeden plik setup.exe
Jagdtiger
Dodano
15.05.2007 18:39:39
Jak usunę wszystko i nie podłącze joya to się nie zainstalują te windowsowe. A bez nich nie ruszy mi instalka tych dedykowanych.
Jagdtiger
Dodano
14.05.2007 10:41:18
  • Endrju 15.05.2007 09:46:03

[quote=Jagdtiger]Jak usunę wszystko i nie podłącze joya to się nie zainstalują te windowsowe. A bez nich nie ruszy mi instalka tych dedykowanych.[/quote] na jakiej podstawie tak twierdzisz? dedykowane drivery instalowane przez setup czy jest tylko plik .inf.

spróbuj po uprzednim usunięciu wszystkich sterowników z systemu zainstalować jeszcze raz te dedykowane, [B]a potem dopiero[/B] podłączyć joya i wykonać kalibrację.
Endrju
Dodano
14.05.2007 10:20:57
Jagdtiger
Dodano:
13.05.2007 23:11:31
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1