Jejku - co jest z tym kompem ?

Witam

Problem dotyczy komputera sasiada ktory ma zainstalowanego a w zasadzie mial Windowsa XP + P2

Otoz wszystko dzialalo dobrze do momentu wylaczenia kompa jak codzien wieczorem i odpalenia go rano : i tutaj pojawil sie problem :

Po odpalenie ukazuje sie :

Award Bootblock Bios v.1.0 Copywright (c) 2000, Award Software Inc.

Bios Rom Checsam error

Detecting floppy drive A media :

Insert system disk and Press enter

i to wszystko dlaej co bym nie wlozyl do stacji dyskietek to i tak nic z tego np.dyskiteka systemowa 98 i nic nie mozna wejsc do biosa wogole ! jednym slowem nie mozna zrobic NIC

Kolega wyminil baterie na plycie , stacje dyskietek na nowa , zasilacz i dalej to samo

moze trzeba biosa przeinstalowac ? no ale tak nagle w ciagu jednej nocy wyczysciloby wszystko

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu w imieniu swojej dobrego kolegi-sasiada

Odpowiedzi: 1

Dociśnij chip biosu na płycie.

Jak reset biosu nic nie dał,czyli wyjąć baterię (odłączyć kompa od zasilania 230V),reset zworką.

To wygląda że trzeba załadować nowy bios i może coś z tego będzie - bios ma być dokładnie do tej płyty i jej rewizji PCB .

http://www.bios.com.pl/index.php?d036d.cc4194-127441.0/2.4.18/0.0.0

Bios.pl - Polska
JNJN
Dodano
15.06.2006 17:53:59
  • Nicolahenko 15.06.2006 18:38:15

Czytałem conieco na necie i wyczytałem ,że możesz mieć problem z Ramami!! Podaj konf. komp.&nbsp; Oczywiście JN dobrze pisze ,żeby zresetować zworką lub baterią (biosową ;p)! Oczywiście wyjmij baterie na około 5-6 minut, dlatego że przy różnych płytach napięcie schodzi inaczej, w ciągu 5 minut powinno zejść!! A zobacz odłączając floopa!! Aha jeszcze poczytaj dokładnie(albo jak znajde czas.. ponieważ go teraz za dużo nie mam) jak zrobić flash biosu!! <br>

urson
Dodano:
15.06.2006 13:39:31
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1