Jedna karta, dwa połączenia (jedno z udostępnienia)
1)
:arrow: ustawienia IP, maski, bramy, serwerów DNS od providera
:arrow: załączony systemowy firewall
:arrow: wyłączony NetBIOS przez TCP/IP
2)
:arrow: Ustawienia:
–IP 192.168.0.2
–maska podsieci 255.255.255.0
–brama 192.168.0.1
–serwer DNS 192.168.0.1
:arrow: wyłączony systemowy firewall
:arrow: załączony NetBIOS przez TCP/IP
Oba ustawienia dotyczą jednej i tej samej karty sieciowej, w róźnych sytuacjach (1–normalnego podłączenia do internetu, 2–tego samego podłączenia z wykorzystaniem udostępniania połączenia internetowego przez inny komputer). I na koniec moje pytanie: Czy da radę tak zrobić źeby po włączeniu komputera w łatwy sposób móc zdecydować o wybraniu konkretnego z tych dwóch połączeń? Ewentualnie jedno moźe być ustawione domyślnie, a drugie przeze mnie (najchętniej po odpaleniu np. liku *.reg, czy coś w tym stylu, źeby nie trzeba było ręcznie wklepywać).
Pozdrawiam
:arrow: ustawienia IP, maski, bramy, serwerów DNS od providera
:arrow: załączony systemowy firewall
:arrow: wyłączony NetBIOS przez TCP/IP
2)
:arrow: Ustawienia:
–IP 192.168.0.2
–maska podsieci 255.255.255.0
–brama 192.168.0.1
–serwer DNS 192.168.0.1
:arrow: wyłączony systemowy firewall
:arrow: załączony NetBIOS przez TCP/IP
Oba ustawienia dotyczą jednej i tej samej karty sieciowej, w róźnych sytuacjach (1–normalnego podłączenia do internetu, 2–tego samego podłączenia z wykorzystaniem udostępniania połączenia internetowego przez inny komputer). I na koniec moje pytanie: Czy da radę tak zrobić źeby po włączeniu komputera w łatwy sposób móc zdecydować o wybraniu konkretnego z tych dwóch połączeń? Ewentualnie jedno moźe być ustawione domyślnie, a drugie przeze mnie (najchętniej po odpaleniu np. liku *.reg, czy coś w tym stylu, źeby nie trzeba było ręcznie wklepywać).
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
EL NINO:Inaczej to znaczy jak ? Wtyczka podpieta poczatkowo w jednym kompie jest w drugim i odwrotnie ? Jesli tak, to byc moze ktoras znich jest za gleboko zacisnieta – te mosiezne blaszki. Kiedys tak dwie godziny stracilem na wykrycie takiego babola :P . Sprobuj zakuc nowa.
Kabel skrosowany, dwa końce (1i2); dwa komputery (AiB).
I teraz:
1 w A, 2 w B – ok.
2 w A, 1 w B – "kabel sieciowy odłączony"
W przyszłym tygodniu zmienię wtyczki :P
EL NINO:Ten rozgaleziacz – nie dzialala Ci pewnie komunikacja miedzy tymi kompami ? Nie mogla – kabel bez crossa :wink: . Ale pytales tylko o polaczenie do sieci raz jednego a raz drugiego i to powinno chodzic.
Nie, nie rozgałęziacz miał działać tak jak pisałem: raz jeden, raz drugi komp. Po podłączeniu dwóch puszek (gniazdek) bezpośrednio do kabla (przez kostkę) – "kabel sieciowy odłączony". Po podłączeniu bezpośrednio do kabla jednej puszki, a dopiero do niej drugiej reakcja następująca:
1) podłączam komp A do puszki nr 1, komp B (w stanie wyłączonym) do puszki nr 2 – "kabel sieciowy odłączony na obu kompach"
2) podłączam tylko jednego kompa do puszki nr 2 – przez dwie sekundy o.k., po czym "kabel sieciowy odłączony"
3) podłączam tylko jednego kompa do puszki nr 1 – o.k.
Zupełnie tego nie rozumiem, pewnie jest jakieś racjonalne wytłumaczenie (w jakimś sklepie słyszałem, źe takie rozgałęziacze istnieją ale koszt porządnie zrobionego :roll: to kilkadziesiąt pln :shock: )
W kaźdym razie po kilku godzinach łączenia kabli, zastanawiania się i po butelce źołądkowej zrezygnowałem z dalszych prób. :)
Dzięki ogromne za pomoc. :D
Pozdrawiam
Inaczej to znaczy jak ? Wtyczka podpieta poczatkowo w jednym kompie jest w drugim i odwrotnie ? Jesli tak, to byc moze ktoras znich jest za gleboko zacisnieta – te mosiezne blaszki. Kiedys tak dwie godziny stracilem na wykrycie takiego babola :P . Sprobuj zakuc nowa.
Ten rozgaleziacz – nie dzialala Ci pewnie komunikacja miedzy tymi kompami ? Nie mogla – kabel bez crossa :wink: . Ale pytales tylko o polaczenie do sieci raz jednego a raz drugiego i to powinno chodzic.
Ten rozgaleziacz – nie dzialala Ci pewnie komunikacja miedzy tymi kompami ? Nie mogla – kabel bez crossa :wink: . Ale pytales tylko o polaczenie do sieci raz jednego a raz drugiego i to powinno chodzic.
O.K., zrobiłem sobie dwa pliki .bat z odpowiednimi poleceniami netsh, teraz jest dobrze. Nie wiem co sprawiało problem wcześniej :roll:
Co do firewalla, przypomniałem sobie, źe NPF ma funkcję rozpoznawania róźnych sieci z właściwymi dla nich ustawieniami (w tym m.in. netbios i udostępnianie plików i drukarek) – śmiga, więc problem z głowy. :)
Mam jeszcze tylko jedno pytanie: kompy połączyłem skrętką (dawno temu kupioną). Dziś specjalnie sprawdzałem czy jest taka sama jak w opisie z linka. Okazało się, źe tak. I dziwna sprawa (a moźe nie – stąd moje pytanie). Ona działa tylko wtedy gdy ją podepnę w jeden sposób! Odwrotne podpięcie skutkuje komunikatem "kabel sieciowy odłączony" :shock:
Co jest grane?
Co do firewalla, przypomniałem sobie, źe NPF ma funkcję rozpoznawania róźnych sieci z właściwymi dla nich ustawieniami (w tym m.in. netbios i udostępnianie plików i drukarek) – śmiga, więc problem z głowy. :)
Mam jeszcze tylko jedno pytanie: kompy połączyłem skrętką (dawno temu kupioną). Dziś specjalnie sprawdzałem czy jest taka sama jak w opisie z linka. Okazało się, źe tak. I dziwna sprawa (a moźe nie – stąd moje pytanie). Ona działa tylko wtedy gdy ją podepnę w jeden sposób! Odwrotne podpięcie skutkuje komunikatem "kabel sieciowy odłączony" :shock:
Co jest grane?
Cosik netsh u mnie nie chce działać. Ustawienia karty sieciowej się nie zmieniają. Po wpisaniu ręcznym dopiero wszystko chodzi :roll:
Popróbuję z netswitcherem.
Pozdrawiam
P.S.: EL NINO, a z tym rozgałęziaczem nie wyszło... Pewnie inaczej jakoś kabelki trzeba połączyć.
Popróbuję z netswitcherem.
Pozdrawiam
P.S.: EL NINO, a z tym rozgałęziaczem nie wyszło... Pewnie inaczej jakoś kabelki trzeba połączyć.
No to klina mi zabiles, bo nie interesowalem sie co dzieje sie z innymi ustawieniami, w tym i wlasnie tymi. Ale rozumiem, ze jak przetestujesz na sobie, to dasz znac :wink: :lol: .
Dzięki EL, na Ciebie zawsze moźna liczyć. :)
Dobra to juź wiem, źe moźna ustawienia połączenia sieciowego zapisać do pliku. Ale co z ustawieniami firewalla i NetBIOSu? bo one teź w obu sytuacjach są róźne. Te muszę zmieniać "ręcznie"?
Dobra to juź wiem, źe moźna ustawienia połączenia sieciowego zapisać do pliku. Ale co z ustawieniami firewalla i NetBIOSu? bo one teź w obu sytuacjach są róźne. Te muszę zmieniać "ręcznie"?
Da sie Gagmanku. Polecenie netsh – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=65431#65431
Strona 1 / 1