Java Sun a certyfikaty bezpiecznego połączenia

Witam

Ostatnio zainstalowałem sobie nową wersje Java Runtime Environment Version 5.0 Update 6 w miejsce wersji 1.4.2 i niestety pojawiły się pewne komplikacje. Problem wygląda następująco:

Otóź z mojego domowego komputera korzysta się do zalogowania na koncie bankowym (system Pl@net Fortis Banku). Aby móc korzystać w pełni i bezpiecznie z tego systemu Pl@net potrzebne są dwa certyfikaty załadowane do przeglądarki (uźywam Firefox 1.5). Jeden certyfikat jest wystawiony dla banku i słuźy tylko do uwiarygodnienia połączenia ze stroną systemu Pl@net. Drugi certyfikat słuźy juź podczas dokonywania operacji na koncie. Tak więc w przeglądarce są te dwa certyfikaty (pierwszy znajduje się w zakładce serwisy www, drugi w zakładce Twoje certyfikaty – w opcjach Zaawansowane przeglądarki).
Meritum problemu występuje podczas ładowania się strony logowania do Pl@net. Otóź zanim się załaduje do końca ta strona pojawia się takie okienko (mając juź zainstalowaną nową javę Sun)

po kliknięciu Cancel pojawia się następne okienko:

I kiedy w tym oknie kliknę Cancel... moźna się dopiero zalogować do konta (wpisując login i hasło).

Szukając na stronach java.com doszukałem się informacji źe moźna w Java Control Panel (Panel sterowania) wyłączyć w zakładce Advanced opcję "Use certificates and keys in browser keystore" (o ile to się jakoś tyczy mojego problemu). W tym panelu Javy jest jeszcze zakładka Security gdzie właśnie chyba moźna tez importować certyfikaty ale nie wiem zupełnie jaki naleźy wybrać typ certyfikatu (dostępne są: Trusted Certificates, Secure Site, Signer CA, Secure Site CA, Client Authentication) i który gdzie zaimportować, tzn. czy tylko ten do bezpiecznego połączenia czy ten który jest potrzebny do obsługi konta, a moźe obydwa? Niestety zaznaczenie jak i odznaczenie w/w opcji jak i zaimportowanie wszystkich moźliwych kombinacji certyfikatu nadal pojawiąją sie te dwa okienka. Na stronie javy są równieź oczywiście jakieś inne opisy ale z racji źe tam jest duźo technicznego języka to za bardzo nie jestem w stanie określić czy dany tip tyczy się jakoś mojego problemu. Tak więc moźe tutaj znajde pomoc? Dodam tylko na koniec źe posiadam Windows XP Professional, a we wcześniejszej wersji javy tj. 1.4.2 nie było tego problemu.

UPDATE:
Niestety nie udało mi się znaleść rozwiązania dla mojego problemu przez co byłem zmuszony odinstalować tą wersje i powrócić do starszej a mianowicie 1.4.2_10. Z tą wersją problem się nie pojawia.

UPDATE:
Niestety i z tą wersją (1.4.2_10) są problemy bo nie moge dokonywać przelewów, kiedy kilkam przycisk zatwierdzający przelew cała przeglądarka się wiesza. Musiałem dlatego powrócić do jeszcze wcześniejszej wersji Javy Sun 1.4.2_06 i teraz dopiero wszystko wróciło do normy.
Szkoda źe problemu nie udało się rozwiązać. I w sumie nie wiadomo czy to wina appletu Javy czy to moźe wina przeglądarki Firefox. Moźe ktoś przeczyta ten problem i tej osobie uda się znaleść rozwiązanie.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 0

run_DNA
Dodano:
05.12.2005 21:16:44
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0