Jakimi kablami przechwytywać ?

Mam problem z przechwytywaniem obrazu z videa na kompa.
Posiadam grafike Nvidia GeForce FX 5900XT–VTD128 http://www2.computeruniverse.net/urlmapper2.asp?mapurl=/products/e90097480/fx_5900xt_vtd_agp8x_retail_geforce_fx_5900xt_128mb_ddr_dvi_vivo.asp&urlmapped=true i http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=534.
Mam dodatkowy adapter TV–OUT – VIDEO IN. Podłączyłem kabel SCART (do videa) i chinch do adaptera grafy. I tak nie działa przechwytywanie :( Męczę sie długo i nic. Myśle źe powinieniem mieć video z wejsciem na chinch albo s–video ? mam tylko na scarta. Chyba źe trzeba mieć kabel s–video (adapter) scart (video) ??

Odpowiedzi: 13

MarcinX:
Najlepszym sposobem jest bezpośrednio z magnetowidu.
Najprościej kupić/zrobić kabelek scart euro z którego wychodzą dwa chinche stereo,zrobić/kupić przejściówkę z gniazdami chinch z jednej strony i minijackiem (do dzwiękówki) z drugiej.

pomogło!:D
Wiec kupiłem kabel scart– 4x chinche, przejściówke (1 chinch na 2 chinch) oraz kabelek 2x chinch–minijack stereo. To wszystko niecałe 10 zł.
minijack stereo do dźwiękówki tam gdzie mikrofon.

Śmiga hula aź miło :) Dźwięki działają.

Dzięki za pomoc ! :)
Elita
Dodano
11.06.2005 16:19:14
Niewaźne z kąd weźmiesz sygnał wyjściowy audio,ale to musi być OUT np. taki jak wyjście słuchawkowe TV (na upartego moźesz sygnał wziąść nawer z niego).
Jeszcze raz bo prościej juź nie moźna .
Jeźeli w TV jest chinch/ chinche z sygnałem WYJŚCIOWYM ,łączysz z niego do IN dzwiękówki.
Moźesz wyprowadzić teź z gniazda słuchawkowego TV (nie polecam).
Najlepszym sposobem jest bezpośrednio z magnetowidu.
Najprościej kupić/zrobić kabelek scart euro z którego wychodzą dwa chinche stereo,zrobić/kupić przejściówkę z gniazdami chinch z jednej strony i minijackiem (do dzwiękówki) z drugiej.
Jeźeli masz trochę zdolności manualnych moźna polutować samemu.

Rozpiska pinów.

http://serwis–tv.com/scart.html
MarcinX
Dodano
09.06.2005 21:03:53
MarcinX:
Musisz wyprowadzić z tv lub z magnetowidu dzwięk ( nie wiem jakie masz gniazda),i doprowadzić go do WEJŚCIA karty dzwiękowej.
To źe jest zintegrowana to nieistotne ,gniazdo IN musisz mieć.
Napisz w którym momencie masz problem i co łączysz,w poprzednim poscie wszystko jest opisane.

Gniazda w trzech sprzętach :
Telewizor : gniazdo na czincze (video+audio), gniazdo na minijack (słuchawka), gniazdo na scart oraz gniazdo na sygnał TV.
Magnetowid : gniazdo scart, gniazdo RF OUT oraz gniazdo ANT.IN
Adapter : S/OUT, V/OUT, S/IN, V/IN.

Tak sie rozpisałem abyś wiedział jakie mam gniazda i źeby wszystko było jaśniej i szybciej wykonana pomoc.

Jeźeli masz na myśli aby podłączyć kablami z magnetowidu do TV i stąd z TV do kompa za pomocą kabla czincze(telewizor) – minijack(komp) to mam zostawić włączony TV ? i czy bede miał dźwięk nagrany razem z vhs do płyty DVD ?

czekam na kolejną pomoc ;–)
Elita
Dodano
09.06.2005 20:47:15
Nie.
Do adaptera (k. graficzna) nie podłączysz sygnału audio.
Znaczy fizycznie to i wtyczki pasować będą ale nic z tego nie będzie :wink:
Jeszcze raz łopatologicznie.
Musisz wyprowadzić z tv lub z magnetowidu dzwięk ( nie wiem jakie masz gniazda),i doprowadzić go do WEJŚCIA karty dzwiękowej.
To źe jest zintegrowana to nieistotne ,gniazdo IN musisz mieć.
Napisz w którym momencie masz problem i co łączysz,w poprzednim poscie wszystko jest opisane.
MarcinX
Dodano
09.06.2005 20:12:49
ehh nadal nie rozumiem co pisałeś.... :(

Zadam pytanie, czy zadziała dźwięk jeśli czincze czarne(video) do adaptera a czerwony(audio) teź do adaptera ale moźe by tak źe zmienić wtyk z czincza na minijack i jak juź przylutowany i zmieniony na minijack to podłacza sie do gniazda głośnika albo mikrofonu albo liniowe czy coś takiego ? czy to pomoźe ?
Staraj pisać banalnie, jestem lamerem w elektronice a po drugie niesłyszącym cięźkokapującym :(

help
Elita
Dodano
09.06.2005 20:03:00
Więc tak.
Masz kilka moźliwości.
1. Jeźeli w tv jest gniazdo sygnału wyjściowego audio mono/stereo kupujesz/lub sam lutujesz kabelek chinch minijack.
Minijack ofkoz do kompa.
2. Kupujesz euro z wyprowadzonymi chinchami na audio.
robisz przedłuźenie kablem ,w ostateczności np. słuchawkowym z jednej strony minijack z drugiej gniazdo chinch i podłączamy do eura z wtyczkami audio.
3. Sam dolutowujesz kabelek sygnałowy audio do eura i podłączamy do kompa.

Opis pinów :

http://serwis–tv.com/scart.html

Jeźeli to ma być stereo piny 1 i 2 plus 4 masa,kabelek ekranowany lutujemy minijack i to byłoby wsio :wink:
MarcinX
Dodano
02.06.2005 00:18:34
MarcinX:
Osobny kabel do audio.
Wyprowadź sygnał audio z telewizora lub vhs ,w zaleźności jaki masz kabel z eura+dodatkowe chinche lub całkiem osobne chinch z np. wyjścia audio telewizora.
Drugą strone podłanczasz do gniazda wejściowego dzwiękówki.
Potem w opcjach Ulead w zakładce audio wybierasz właśnie IN karty.

Skoro potrzebny osobny kabel to co mam zrobić skoro w video nie ma audio lecz tylko scart... W video mam scart i nic wiecej. Pomoź
Elita
Dodano
02.06.2005 00:03:09
Osobny kabel do audio.
Wyprowadź sygnał audio z telewizora lub vhs ,w zaleźności jaki masz kabel z eura+dodatkowe chinche lub całkiem osobne chinch z np. wyjścia audio telewizora.
Drugą strone podłanczasz do gniazda wejściowego dzwiękówki.
Potem w opcjach Ulead w zakładce audio wybierasz właśnie IN karty.
MarcinX
Dodano
01.06.2005 23:47:39
MarcinX:
Hmmmmm....
Więc tak...
Sygnał video z vhs wyprowadzasz na gniazdo adaptera v/in.
Moźe to być chinch–chinch lub euro–chinch.
Sygnał audio wyprowadzasz osobno,z eura lub chincha na dzwiękówkę.
Poza tym dobrze wciśnij wtyk adaptera w gniazdo grafiki,te adaptery MSI lubią świrować :wink:
Musi działać .

Kabel okazał sie dobry i adapter teź... Juz wiadomo dlaczego nie udawało z przechwytywaniem, otóź pomyślałem sobie źeby sprawdzić instalacje karty graficznej.Włoźyłem płyte a tam pokazuje źe mam niezainstalowaną opcję dla videa grrrr. Zainstalowałem, po restarcie pokazał w końcu dymek i odpalam Ulead AudioVideo 9 i wreszcie pokazuje obraz z videa hehe :D Nie potrzebne namęczyłem tyle czasu :?
Teraz mam jeden problem, nie mam dźwięku :( Zrobiłem to co pisałeś a wiec tak, czarna wstyczka(video) w adapterze a czerwona wtyczka(audio) w miejscu tam gdzie był podłączony głośniki i nie ma dźwięku. Napisz jaśniej o jakiej dźwiękówce chodzi i pomóź mi... Zaznaczam ze mam ustawiony na AUX.
Elita
Dodano
01.06.2005 23:37:58
MarcinX:
Hmmmmm....
Więc tak...
Poza tym dobrze wciśnij wtyk adaptera w gniazdo grafiki,te adaptery MSI lubią świrować :wink:
Musi działać .

Kabel okazał sie dobry i adapter teź... Juz wiadomo dlaczego nie udawało z przechwytywaniem, otóź pomyślałem sobie źeby sprawdzić instalacje karty graficznej.Włoźyłem płyte a tam pokazuje źe mam niezainstalowaną opcję dla videa grrrr. Zainstalowałem, po restarcie pokazał w końcu dymek i odpalam Ulead AudioVideo 9 i wreszcie pokazuje obraz z videa hehe :D Nie potrzebne namęczyłem tyle czasu :?
Teraz mam jeden problem, nie mam dźwięku :( Zrobiłem to co pisałeś a wiec tak, czarna wstyczka(video) w adapterze a czerwona wtyczka(audio) w miejscu tam gdzie był podłączony głośniki i nie ma dźwięku. Napisz jaśniej o jakiej dźwiękówce chodzi i pomóź mi... Zaznaczam ze mam ustawiony na AUX.
Elita
Dodano
01.06.2005 23:37:58
Sprawdź Pinnacle.

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=773&t=51
MarcinX
Dodano
31.05.2005 18:27:15
MarcinX:
Hmmmmm....
Więc tak...
Musi działać .

Więc jeszcze raz poruszałem kable i adaptery i odpalam Unlead videostudio 9 PL na Przechwytywanie i zamiast pokazywać obraz z videa pokazuje mały komunikat... " Brak sterownika przechwytywania w systemie, albo urządzenie jest wyłączone". O co chodzi i co mam zrobić ? :( Nic takiego nie grzebałem w ulead.
Elita
Dodano
31.05.2005 01:44:58
Hmmmmm....
Więc tak...
Musi działać .
MarcinX
Dodano
30.05.2005 22:34:28
Elita
Dodano:
30.05.2005 22:08:05
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1