JAKIE WYBRAĆ ROUTER?
hej!
do wyboru mam takie routery jak:
– D–link 604 DI 604
albo
– EDIMAX BR–6104K
jaki wybrać? moźe jakieś sugestie wady albo zalety poszczególnych.
pozdrawiam
do wyboru mam takie routery jak:
– D–link 604 DI 604
albo
– EDIMAX BR–6104K
jaki wybrać? moźe jakieś sugestie wady albo zalety poszczególnych.
pozdrawiam
Odpowiedzi: 15
Ja na twoim miejscu nynio bym kupił ruter z firmy
INTELINET który jest bardzo dobry
Ja mam wlasna siec i bardzo duzo o tym wiem i czesto kupuje wszystko z INTELINETU .
INTELINET który jest bardzo dobry
Ja mam wlasna siec i bardzo duzo o tym wiem i czesto kupuje wszystko z INTELINETU .
np. gdyby było 160 to co to oznacza??
Tylko co ma TTL w odpowiedzi na ping do tego o czym piszesz ? To, ze w zaleznosci od polozenia komputera "docelowego" wyswietla inny TTL, ma znaczyc ze admin go zmienia ? Dobre :P .pancerowany:Wdze źe nie mogę cię przekonać do tego co mi wyświetla polecenie ping w MOIM komputerze...
A kurna tresc w linku do wiki czytales ? To moze w koncu przeczytaj:
"...W przypadku czasu źycia pakietów danych w sieci komputerowej jest to zwykle ilość przeskoków, które moźe wykonać pakiet na swojej trasie."
Dodam jedynie, ze w pingu TTL przyjmowana jest jako domyslna wartosc hosta. Hosta kolego, czyli komputera ktory pingujesz.
Jesli w odpowiedzi na ping widzisz np. wartosc TTL=55, znaczyc to moze, ze komputer, a w zasadzie serwer, obslugiwany jest przez np. linuksa, ktorego domyslny TTL wynosi 64. Dlaczego nie widac 64 tylko 55 ? Bo ping wykonal 9 "przeskokow" po drodze ?
Proste ?
Wdze źe nie mogę cię przekonać do tego co mi wyświetla polecenie ping w MOIM komputerze więc nie ma sensu dalej konwersować na ten temat
Bez odbioru :]
Pozdrawiam
Bez odbioru :]
Pozdrawiam
Admini zmieniaja trase sygnalu ? Dobre kurna. Leci taki admin przed sygnalem i zwrotnice przestawia ? :P
Co wiesz na temat budowy sieci Internet i sposobu jej dzialania ? Moze kilka artykulow pomoze Ci zrozumiec jej tajniki ?
BTW, wiesz kto Tworzy wiki ? Uzytkownicy. Ten ktory napisal o TTL jest rowniez w bledzie. W98 nigdy nie ma TTL o wartosci 128. Zreszta juz poprawiono :P .
Co wiesz na temat budowy sieci Internet i sposobu jej dzialania ? Moze kilka artykulow pomoze Ci zrozumiec jej tajniki ?
BTW, wiesz kto Tworzy wiki ? Uzytkownicy. Ten ktory napisal o TTL jest rowniez w bledzie. W98 nigdy nie ma TTL o wartosci 128. Zreszta juz poprawiono :P .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live
Jak juź napisałem nie wiem czemu admini często zmieniaja trasę mojego sygnału korespondowałem z działem technicznym przez ponad 2 miesiące i wydałem na telefon troszke kasy a i tak nie dowiedziałam się niczego konkretnego .Być moźe wynika to z pokręconej architektury sieci .
Jak juź napisałem nie wiem czemu admini często zmieniaja trasę mojego sygnału korespondowałem z działem technicznym przez ponad 2 miesiące i wydałem na telefon troszke kasy a i tak nie dowiedziałam się niczego konkretnego .Być moźe wynika to z pokręconej architektury sieci .
Bajki opowiadasz. TTL zalezne jest jedynie od systemu. Kazdy system (XP, W98, W2k, linuks, BeOs, itd.) uzywa/ustawia inny TTL, a jeszcze nigdy nie slyszalem o tym, zeby siakis admin zmienial TTL tylko dlatego, ze mu sie nudzi.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=229672#229672
BTW, to ze kilometr do serwera, nie znaczy ze sygnal nie leci przez np. Dusseldorf.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=229672#229672
BTW, to ze kilometr do serwera, nie znaczy ze sygnal nie leci przez np. Dusseldorf.
Niestety w Polsce zdarzają się często cuda zwłaszcza źe dziła taka firma jak Chello polska która jest moim zdaniemk najgorszym usługodawcą.
Niestety mieszkam w takim miejscu gdzie mam do wyboru tylko Chello albo Neo i mam. Wybrałem Chello bo to NAJSZYBSZY INTERNET NAśWIECIE" i okazało sie źe TTL co 2–3 dni jest zmieniany na 55 120 121 co ciekawsze ip jest mieniane sukcesywnie co jakiś czas a do tego ping na serwery na których gram w CS–a w Polsce zmienia się w zaleźności od pory dnia :D oczywiście nie wszystki tylko jakies 40 %.Nawet do serwer kóry konfigórowałem sam i stojącego dosłownie z kilometr obok mnie ping mam ponad 500 a do krakowa 25 max.
Konkluzja jest taka źe jednak ktoś to zmienia a w jakim celu to nie wim ale za to wiem źe muszę dość często restartować router i to mnie wkurza .[/url]
Niestety mieszkam w takim miejscu gdzie mam do wyboru tylko Chello albo Neo i mam. Wybrałem Chello bo to NAJSZYBSZY INTERNET NAśWIECIE" i okazało sie źe TTL co 2–3 dni jest zmieniany na 55 120 121 co ciekawsze ip jest mieniane sukcesywnie co jakiś czas a do tego ping na serwery na których gram w CS–a w Polsce zmienia się w zaleźności od pory dnia :D oczywiście nie wszystki tylko jakies 40 %.Nawet do serwer kóry konfigórowałem sam i stojącego dosłownie z kilometr obok mnie ping mam ponad 500 a do krakowa 25 max.
Konkluzja jest taka źe jednak ktoś to zmienia a w jakim celu to nie wim ale za to wiem źe muszę dość często restartować router i to mnie wkurza .[/url]
Slucham ? Adres dynamiczny ? To on sie zmienia co godzine czy co ? Czesta zmiana TTL ? A ktoz to TTL tak czesto zmienia ? Admin ? W jakim celu ? Bo tak ? Inny sprzet przy adresach dynamicznych i "czestej zmianie TTL ( :P ) pracuje poprawnie, tylko D–link sie uwzial i strajkuje ?pancerowany:...a w tym linku co podałeś problem występuje prawdopodobnie z winy administratora i złej konfigóracji ..prawdopodobnie dynamiczny adres IP i częsta zmiana TTL powoduje utratę adresu....
BTW, mam nadzieje, ze wiesz o czym piszesz ?
P.S. Zarowno ten Edimax, czy inny Asmax po okolo stowie beda sie lepiej zachowywaly od D–linka.
Czytaliście co chłop napisał co mam wybrać złom czy szrot?
Konkluzja za taka cenę jaka wyda na jedno bądź drugie nie ma znaczenia bo i jedno i drugi jest takie samo w swojej klasie i technicznie i cenowo.
Konkluzja za taka cenę jaka wyda na jedno bądź drugie nie ma znaczenia bo i jedno i drugi jest takie samo w swojej klasie i technicznie i cenowo.
Pancerowany ma odmienne zdanie na wszystko, D–Link dobry, Tracer dobry, Manta dobra, a wiekszosc wie dobrze jak jest, ze to syf nie wart pieniedzy :wink: :lol:
Jak nie wiesz o co chodzi?? Przeczytaleś cały tamten temat?? Chodzi o to, źe routery D–linka nie są polecane.
Nie wioem o co chodzi z tym linkiem bo nieczego nie wyjaśnie.
za 140 – 200 zł nie kupisz nic co by się zaraz zepsuć nie mogło
Ja mam edimax–a za 180 zł i nie mam problemów .
Ale gro moich znajomych ma D–linki i teź działają
a w tym linku co podałeś problem występuje prawdopodobnie z winy administratora i złej konfigóracji ..prawdopodobnie dynamiczny adres IP i częsta zmiana TTL powoduje utratę adresu....\
Rozwiązanie : w ustawieniach wklepać Szybką konfigórację bez włączania firewoll'a i nie kombinować z serwerem :]
Jednym słowem moźna wydać jeszcze pare zł więcej i kupić np Link.SYS'a ale to juź rozpusta :)
za 140 – 200 zł nie kupisz nic co by się zaraz zepsuć nie mogło
Ja mam edimax–a za 180 zł i nie mam problemów .
Ale gro moich znajomych ma D–linki i teź działają
a w tym linku co podałeś problem występuje prawdopodobnie z winy administratora i złej konfigóracji ..prawdopodobnie dynamiczny adres IP i częsta zmiana TTL powoduje utratę adresu....\
Rozwiązanie : w ustawieniach wklepać Szybką konfigórację bez włączania firewoll'a i nie kombinować z serwerem :]
Jednym słowem moźna wydać jeszcze pare zł więcej i kupić np Link.SYS'a ale to juź rozpusta :)
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49023
Ruter dobierasz w zaleźności od tego jaki mas dostep do łącza i na jakie łącze chcesz rozbudować
Wielki róźnic w Ruterach z niźszej półki nie ma oprucz ceny więc wybór naleźy do ciebie :]
Wielki róźnic w Ruterach z niźszej półki nie ma oprucz ceny więc wybór naleźy do ciebie :]
Strona 1 / 1