JAKIE WYBRAĆ ROUTER?

hej!
do wyboru mam takie routery jak:

– D–link 604 DI 604
albo
– EDIMAX BR–6104K

jaki wybrać? moźe jakieś sugestie wady albo zalety poszczególnych.
pozdrawiam

Odpowiedzi: 15

Ja na twoim miejscu nynio bym kupił ruter z firmy
INTELINET który jest bardzo dobry

Ja mam wlasna siec i bardzo duzo o tym wiem i czesto kupuje wszystko z INTELINETU .
mareee
Dodano
05.02.2006 20:34:38
np. gdyby było 160 to co to oznacza??
nynio
Dodano
05.02.2006 16:32:03
pancerowany:
Wdze źe nie mogę cię przekonać do tego co mi wyświetla polecenie ping w MOIM komputerze...
Tylko co ma TTL w odpowiedzi na ping do tego o czym piszesz ? To, ze w zaleznosci od polozenia komputera "docelowego" wyswietla inny TTL, ma znaczyc ze admin go zmienia ? Dobre :P .

A kurna tresc w linku do wiki czytales ? To moze w koncu przeczytaj:
"...W przypadku czasu źycia pakietów danych w sieci komputerowej jest to zwykle ilość przeskoków, które moźe wykonać pakiet na swojej trasie."

Dodam jedynie, ze w pingu TTL przyjmowana jest jako domyslna wartosc hosta. Hosta kolego, czyli komputera ktory pingujesz.
Jesli w odpowiedzi na ping widzisz np. wartosc TTL=55, znaczyc to moze, ze komputer, a w zasadzie serwer, obslugiwany jest przez np. linuksa, ktorego domyslny TTL wynosi 64. Dlaczego nie widac 64 tylko 55 ? Bo ping wykonal 9 "przeskokow" po drodze ?
Proste ?
EL NINO
Dodano
05.02.2006 15:52:40
Wdze źe nie mogę cię przekonać do tego co mi wyświetla polecenie ping w MOIM komputerze więc nie ma sensu dalej konwersować na ten temat
Bez odbioru :]
Pozdrawiam
pancerowany
Dodano
05.02.2006 12:57:16
Admini zmieniaja trase sygnalu ? Dobre kurna. Leci taki admin przed sygnalem i zwrotnice przestawia ? :P
Co wiesz na temat budowy sieci Internet i sposobu jej dzialania ? Moze kilka artykulow pomoze Ci zrozumiec jej tajniki ?

BTW, wiesz kto Tworzy wiki ? Uzytkownicy. Ten ktory napisal o TTL jest rowniez w bledzie. W98 nigdy nie ma TTL o wartosci 128. Zreszta juz poprawiono :P .
EL NINO
Dodano
04.02.2006 21:35:46
http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live

Jak juź napisałem nie wiem czemu admini często zmieniaja trasę mojego sygnału korespondowałem z działem technicznym przez ponad 2 miesiące i wydałem na telefon troszke kasy a i tak nie dowiedziałam się niczego konkretnego .Być moźe wynika to z pokręconej architektury sieci .
pancerowany
Dodano
04.02.2006 20:49:58
Bajki opowiadasz. TTL zalezne jest jedynie od systemu. Kazdy system (XP, W98, W2k, linuks, BeOs, itd.) uzywa/ustawia inny TTL, a jeszcze nigdy nie slyszalem o tym, zeby siakis admin zmienial TTL tylko dlatego, ze mu sie nudzi.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=229672#229672

BTW, to ze kilometr do serwera, nie znaczy ze sygnal nie leci przez np. Dusseldorf.
EL NINO
Dodano
04.02.2006 19:42:00
Niestety w Polsce zdarzają się często cuda zwłaszcza źe dziła taka firma jak Chello polska która jest moim zdaniemk najgorszym usługodawcą.
Niestety mieszkam w takim miejscu gdzie mam do wyboru tylko Chello albo Neo i mam. Wybrałem Chello bo to NAJSZYBSZY INTERNET NAśWIECIE" i okazało sie źe TTL co 2–3 dni jest zmieniany na 55 120 121 co ciekawsze ip jest mieniane sukcesywnie co jakiś czas a do tego ping na serwery na których gram w CS–a w Polsce zmienia się w zaleźności od pory dnia :D oczywiście nie wszystki tylko jakies 40 %.Nawet do serwer kóry konfigórowałem sam i stojącego dosłownie z kilometr obok mnie ping mam ponad 500 a do krakowa 25 max.
Konkluzja jest taka źe jednak ktoś to zmienia a w jakim celu to nie wim ale za to wiem źe muszę dość często restartować router i to mnie wkurza .[/url]
pancerowany
Dodano
04.02.2006 15:07:07
pancerowany:
...a w tym linku co podałeś problem występuje prawdopodobnie z winy administratora i złej konfigóracji ..prawdopodobnie dynamiczny adres IP i częsta zmiana TTL powoduje utratę adresu....
Slucham ? Adres dynamiczny ? To on sie zmienia co godzine czy co ? Czesta zmiana TTL ? A ktoz to TTL tak czesto zmienia ? Admin ? W jakim celu ? Bo tak ? Inny sprzet przy adresach dynamicznych i "czestej zmianie TTL ( :P ) pracuje poprawnie, tylko D–link sie uwzial i strajkuje ?

BTW, mam nadzieje, ze wiesz o czym piszesz ?

P.S. Zarowno ten Edimax, czy inny Asmax po okolo stowie beda sie lepiej zachowywaly od D–linka.
EL NINO
Dodano
03.02.2006 20:54:12
Czytaliście co chłop napisał co mam wybrać złom czy szrot?
Konkluzja za taka cenę jaka wyda na jedno bądź drugie nie ma znaczenia bo i jedno i drugi jest takie samo w swojej klasie i technicznie i cenowo.
pancerowany
Dodano
03.02.2006 16:04:10
Pancerowany ma odmienne zdanie na wszystko, D–Link dobry, Tracer dobry, Manta dobra, a wiekszosc wie dobrze jak jest, ze to syf nie wart pieniedzy :wink: :lol:
mettal
Dodano
03.02.2006 13:20:21
Jak nie wiesz o co chodzi?? Przeczytaleś cały tamten temat?? Chodzi o to, źe routery D–linka nie są polecane.
wojtt
Dodano
03.02.2006 13:11:50
Nie wioem o co chodzi z tym linkiem bo nieczego nie wyjaśnie.
za 140 – 200 zł nie kupisz nic co by się zaraz zepsuć nie mogło
Ja mam edimax–a za 180 zł i nie mam problemów .
Ale gro moich znajomych ma D–linki i teź działają
a w tym linku co podałeś problem występuje prawdopodobnie z winy administratora i złej konfigóracji ..prawdopodobnie dynamiczny adres IP i częsta zmiana TTL powoduje utratę adresu....\
Rozwiązanie : w ustawieniach wklepać Szybką konfigórację bez włączania firewoll'a i nie kombinować z serwerem :]
Jednym słowem moźna wydać jeszcze pare zł więcej i kupić np Link.SYS'a ale to juź rozpusta :)
pancerowany
Dodano
03.02.2006 13:09:59
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49023
wojtt
Dodano
03.02.2006 11:55:41
Ruter dobierasz w zaleźności od tego jaki mas dostep do łącza i na jakie łącze chcesz rozbudować
Wielki róźnic w Ruterach z niźszej półki nie ma oprucz ceny więc wybór naleźy do ciebie :]
pancerowany
Dodano
03.02.2006 03:41:37
nynio
Dodano:
01.02.2006 19:46:50
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1