Jakie wybrać kości pamięci RAM
Witam :)
Pragnąłbym poruszyć kwestię pamięci RAM. Planuję zakup tej pamięci w ciągu nadchodzących tygodni. Nie jestem jednak pewien jakie kości najbardziej się opłaca kupić. Dodam, że interesują mnie pamięci 2x512 pracujące w trybie dual channel. Jak ktoś wie to proszę o parametry (firma,Mhz itd.) oraz namiary :)
Jest jeszcze druga sprawa. Chciałbym się dowiedzieć, czy opłaca się dziś kupować pamięci 2x 1024Mhz patrząc na stosunek wydajności do ceny, czy może lepiej wstrzymać się z ich zakupem i za jakiś czas (rok?) dopiero je kupić, a teraz nabyć 2x512. Pozdro:)
Odpowiedzi: 1
Ja mam i używam geil 2x512 - 2.5-3-3-6 i jak dlamnie są ok fajnie się kręcą z 400MHz na 480
Strona 1 / 1
Jaki masz procesor i jaką płytę główną?
<P>Hmm.. powiem tak - teraz mam Athlona 2,5 XP+ oraz płytę główną VIA K7VT4APro. Jednakże do następnych wakacji ulepszę sobie całego kompa (teraz będę w klasie maturalnej, więc w następne wakacje będę chciał sobie odbić bardzo ciężki rok jaki mnie czeka :P ) wymienię wobec tego również płytę główną i procesor ( na jakiegoś Athlona 64 ). To jeśli jest jakaś różnica to prosiłbym, żebyś powiedział czy lepiej żebym się wstrzymał z RAM do momentu aż wymienie procka i płytę czy może to bez znaczenia i RAM który kupie teraz będzie tak samo dobrze współgrał z nowym prockiem i płytą główną :) Ewentualnie jeśli jest jakaś różnica, możesz powiedzieć jakie kości są najbardziej optymalne do tego procka i płyty głównej jakie mam teraz, a jakie są najlepsze pamięci do Athlona 64 i płyty do niego. </P>
Jeśli masz zamiar kupić A64 na socket 939 to warto brać duala, w przypadku procesora A64 na podstawce 754 nie warto inwestować w duala, bo płyty takowego trybu nie obsługują.<br> <br />Twoja obecna płyta nie obsługuje duala, ale nawet gdyby obsługiwała to na obecnej platformie (czyli socket A) nie daje to opłacalnych korzyści.<b> <br />
<P>Tak samo jeśli bierzesz Athlona64 na socket 939 to bierz Pamięć Dual Channel . </P> <P>Jestem za Spiderko . </P>
<P>Oczywiście biorę Athlona 64 na socket 939. Ok to kwestię dualową mam wyjaśnioną:P </P> <P>Na Athlona 64 o którym mowa lepiej będzie wziąć kości 2x 512 czy 2x 1024 ? Chodzi mi o to które się bardziej opłaca kupić patrząc na stosunek wydajności do ceny.</P>
Stać cię to bierz 2x1024MB.
<P>Heh nie takiej odpowiedzi oczekiwałem ale w sumie masz racje:) A która firma produkuje najlepsze kości ?? Geil, Kingston czy może jakaś inna ?</P>
Też chciałbym zakupić nowe ramy, obecnie mam MDT DDR 256/266 (32x8).<br>Moja płyta główna to MSI 645 Ultra-C (MS-6547 v2.0)<br><br>Jakie ramy mam wybrać aby działały na moim kompie (256 MB lub więcej).<br>Na co mam zwrócić uwagę podczas zakupu ???<br>Czy każde 266 będą pasowały do mojego kompa ???<br>
Zapytam jeszcze raz. Wie ktoś jaka firma produkuje najlepsze kości pamięci RAM ?
<P>2x1024 MB RAM DDR2 Kingston</P>
DDR2 raczej nie wejdą na płyte główną socket 939 ani socket A, więc odpada. <br /> <br />Najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a pamięci to już na jakie człeka stać. Ile chcesz wydać?
A odpowie ktoś na moje pytanie bo nie chce zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum -_-<br><br> Też chciałbym zakupić nowe ramy, obecnie mam MDT DDR 256/266 (32x8).<br>Moja płyta główna to MSI 645 Ultra-C (MS-6547 v2.0)<br><br>Jakie ramy mam wybrać aby działały na moim kompie (256 MB lub więcej).<br>Na co mam zwrócić uwagę podczas zakupu ???<br>Czy każde 266 będą pasowały do mojego kompa ???<br><br>Proszę o odpowiedź.<br>
Aha czyli lepiej zainwestować w DDR. Na kości zamierzam przeznaczyć góra 350-450 zł. Na placu Pigalle byłem za dnia, więc oprócz najlepszych kasztanów nie doświadczyłem spodziewanych atrakcji:D
Jeszcze mam pytanie. Lepiej kupić Athlona z podstawką AM2 czy socket 939 ?? Z którym z tych Athlonów będzie lepiej współgrała pamięć RAM (2x 1GB i 2x 2GB) - chce mieć mocnego kompa do gier. I drugie pytanie (albo i trzecie) - Lepiej kupić Athlona dwurdzeniowego czy Athlona 64 FX ?? Przypominam, że chce mieć jak najwydajniejszego kompa w grach.
Witam, do przyszłych wakacji dużo może się wydarzyć !! są już plyty pod <FONT color=#000000>socket AM2</FONT> ktore odsluguja DDR2, rożnica cenowa pomiedzy płytami nie wielka.
Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć na moje ostatnie pytanie\a ??
Halo ?
<P>Witaj, płyt AM obsługują pamieci DDR 2 a co to wydajności na stronie AMD mozesz odszukaćtesty wydajności procesoró tejze firmy i o ile pamiętam FX wychodził najlepiej lecz jego ceny hm.</P> <P><A href="http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/DownloadableAssets/AMD_Athlon_64_X2_Benchmarks_May06.pdf">http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/DownloadableAssets/AMD_Athlon_64_X2_Benchmarks_May06.pdf</A></P> <P> </P> <P>zaznaczyć jednak należy że płynność gry a własciwie przycinanie się gier nie jest w większości przypadków wynikiem posiadania słabego procka lecz zbyt małej ilości <STRONG>pamięci</STRONG> ram oraz a może zawsze od poprostu <STRONG><U>słabej karty graficznej</U></STRONG></P>
<P>Athlona FX nie kupie bo strasznie dużo kosztuje. Ale kto mi doradzi jakiego Athlona lepiej kupić dwurdzeniowego czy jednordzeniowego? A co do Athlonów dwurdzeniowych, to jedne są na podstawkę AM2 a drugie na podstawkę Socket 939. Dwurdzeniowe z AM2 sa o wiele droższe niż z Socket 939. Patrząc na stosunek wydajności do ceny lepiej kupić dwurdzeniowego Athlona z podstawką AM2 czy socket 939 ?</P>