Jakie części wymienić w kompie aby XP się instalował

8) siemka wszystkim. Chcę sobie zmienić kilka części w kompie aby XP mi się normalnie instalował. Mój sprzęt to: AMD Athlon 1Ghz, GeForce 2 MX 400 64MB, Baracuda 40 GB, Płyta Gł. Abit KT 1.41M, :wink: Doradźcie coś ...

Odpowiedzi: 16

MenelutoR

Dziwny jesteś :shock: Jest kilka pytań, a ta sama odpowiedź. Nie wiem czemu tego nie rozumiesz. :?: :?: :?:
To takie proste.
Anazar
Dodano
10.10.2002 19:20:24
jak ja na to patrze to to nie jest to samo
zbor
Dodano
08.10.2002 01:17:26
Czy ja powiedzialem ze "nie pozwalam" ?? tse..... nie chce zeby sie smietnik robil , skoro jest to samo w jednym topicu , to po co w drugim to samo zaczynac ?? ..... powiedz czy bajzel sie przez to nie robi?
B3T0N
Dodano
08.10.2002 01:04:34
A niby dlaczego nie pozwalasz innym wyglaszac ruznych opini zwlaszcza ze nie sa one nie prawdziwe.
zbor
Dodano
08.10.2002 00:14:38
Anazar:
Pierwsze to sprawdzenie podłączeń wszystkich urządzeń, zworek, taśm dysków, do napędów ATAPI czyli CD–ROM itp najlepiej uźyć kabla 40pin, napędy master podłączać na końcu taśmy itp.
XP jest wraźliwy na ustawienia BIOS'u. W BIOS'ie na 99% (czyli ogólnie płycie) tkwi problem z instalacją XP.
Trzeba tam sensownie zrobić porządek a napewno zadziała, jeśli nie to trzeba w takim przypadku sprawdzić czy nie ma nowszej wersji BIOS'u jeśli jest, to wgrać, ustawić optymalne opcje, sprawdzić ustawienie częstotliwości CPU i RAM i na 99% zainstalujesz. Czsami jeszcze musisz poprzestawiać urządzenia na PCI. Niektóre uźądzenia wymagają wyźszego priorytetu przerwania i umieszczenie ich zbyt nisko powoduje konflikt sprzętowy i niebieski ekran :)
Jeśli komputer nie obsługuje ACPI lub jest to komp klasy AT to podczas instalacji gdy pojawi się napis wciśnij F6 wybieź F4 lub F5 (;)nie pamiętyam dokładnie) to po jakimś czasie pojawi się opcja z typami komputerów. Wybieź stanstatowy AT. A zadziała na najstarszym sprzęcie. Trzeba tylko pamiętać o dostatecznej ilości RAM'u.

zbor:
Z tym biosem to nie jest tak oczywiste bo xpki dają sie zainstalowac na starych biosach i nie konieczne jest uaktualnienie (ja u siebie zainstalowalem na plycie i biosie z 98 roku i poslo jak po masle, wczesniej zainstalowalem tez na innej plycie z prockiem 200 podkreconym do 233) Jeśli są juź problemy to wynikajace bardziej z padnietego ramolca lub ze zbyt podkreconego procka lub szyny. Jak za duzo go podkreciłem to wywalal komunikaty o braku plikow na cdromie przy instalacji

Czy ja widze podwójnie?? po co rozmawiacie o tym na dwa fronty??? druga rozmowa jest w topicu " WIN XP instalacja – masz problem przeczytaj to"

smietnik sie tu robi...
B3T0N
Dodano
07.10.2002 22:30:54
Z tym biosem to nie jest tak oczywiste bo xpki dają sie zainstalowac na starych biosach i nie konieczne jest uaktualnienie (ja u siebie zainstalowalem na plycie i biosie z 98 roku i poslo jak po masle, wczesniej zainstalowalem tez na innej plycie z prockiem 200 podkreconym do 233) Jeśli są juź problemy to wynikajace bardziej z padnietego ramolca lub ze zbyt podkreconego procka lub szyny. Jak za duzo go podkreciłem to wywalal komunikaty o braku plikow na cdromie przy instalacji
zbor
Dodano
07.10.2002 16:03:48
Pierwsze to sprawdzenie podłączeń wszystkich urządzeń, zworek, taśm dysków, do napędów ATAPI czyli CD–ROM itp najlepiej uźyć kabla 40pin, napędy master podłączać na końcu taśmy itp.
XP jest wraźliwy na ustawienia BIOS'u. W BIOS'ie na 99% (czyli ogólnie płycie) tkwi problem z instalacją XP.
Trzeba tam sensownie zrobić porządek a napewno zadziała, jeśli nie to trzeba w takim przypadku sprawdzić czy nie ma nowszej wersji BIOS'u jeśli jest, to wgrać, ustawić optymalne opcje, sprawdzić ustawienie częstotliwości CPU i RAM i na 99% zainstalujesz. Czsami jeszcze musisz poprzestawiać urządzenia na PCI. Niektóre uźądzenia wymagają wyźszego priorytetu przerwania i umieszczenie ich zbyt nisko powoduje konflikt sprzętowy i niebieski ekran :)
Jeśli komputer nie obsługuje ACPI lub jest to komp klasy AT to podczas instalacji gdy pojawi się napis wciśnij F6 wybieź F4 lub F5 (;)nie pamiętyam dokładnie) to po jakimś czasie pojawi się opcja z typami komputerów. Wybieź stanstatowy AT. A zadziała na najstarszym sprzęcie. Trzeba tylko pamiętać o dostatecznej ilości RAM'u.
Anazar
Dodano
07.10.2002 15:08:34
Bo ram to podstawa a procek to tylko pic. Jak dacie duźo ramu to i na slabszysz prockach komp bedzie bujal.Poza tym co z tego ze procek jest 1.2 ghz jak szyna tylko 133
zbor
Dodano
21.09.2002 18:48:21
masz dobry sprzet do milej pracy, potrzeba Ci min. 256MB RAM, ja mam P4 1.7 i mialem 128 RAM i Win XP chodzil gorzej niz u kumpla na P3 800 z 384 RAM.
Cinas
Dodano
20.09.2002 06:27:28
Na takim sprzecie jak masz zainstaluje sie bez problemu o ile mowimy o wymaganiach – problem moze byc z prawidlowa konfiguracja systemu.
mrsit
Dodano
27.08.2002 09:13:23
Zalezy co rozumiesz przez slowo normalnie bo nawet na celku 300 win xp sie zainstaluje. Ale zgadzam sie z Menelutorem Ram jest bardzo potrzebny.
Anonymous
Dodano
27.08.2002 03:46:13
ja potrzebuje tyle na przyklad :P hehhe bez pojar

Bo zazwyczaj jak siade przed kompem to mam odpalone:
Photoshop, 3dstudio 4 , net , winamp , dreamweaver , flash i jak jeshcze zapuszcze max render w 3d studio to ram plynie jak sraka i zostaje mi czasem nawet wolnnego 60 Mb i winda zaczyna mulic
B3T0N
Dodano
25.08.2002 15:15:01
Menelutor po co ci tyle ramu obstaw trochę.
:)
SLAY3R
Dodano
25.08.2002 14:24:26
KenSou:
8) AMD Athlon 1Ghz, GeForce 2 MX 400 64MB, Baracuda 40 GB, Płyta Gł. Abit KT 1.41M
Ten sprzet co mash na razie jest dobry (Xp chodzi na nim jak marzenie, jak go jeshcze odpowiednio skonfigurujesh) jedynie co dokupic teraz warto to RAM .....duzo RAM – a najlepiej ok 512 , a nawet 1024 (ja sobie jutro kupuje i bede mial 1024 RAM DDR) i jak cos to lepsza moze karte graf. polecam GF3 ale modelu ci nie podam bo jest ich duzo.........wybor nalezy do Ciebie
B3T0N
Dodano
25.08.2002 14:07:09
KenSou:
8) AMD Athlon 1Ghz, GeForce 2 MX 400 64MB, Baracuda 40 GB, Płyta Gł. Abit KT 1.41M
Ten sprzet co mash na razie jest dobry (Xp chodzi na nim jak marzenie, jak go jeshcze odpowiednio skonfigurujesh) jedynie co dokupic teraz warto to RAM .....duzo RAM – a najlepiej ok 512 , a nawet 1024 (ja sobie jutro kupuje i bede mial 1024 RAM DDR) i jak cos to lepsza moze karte graf. polecam GF3 ale modelu ci nie podam bo jest ich duzo.........wybor nalezy do Ciebie
B3T0N
Dodano
25.08.2002 14:07:09
Ja mam durona 900 geforce 2mx 400 32MB 256 ramu, dysk 20GB samsung, soundlaster live i xp śmiga jak rakieta. Ludzie na gorszych sprzętach uźywają xp. U ciebie powinno chodzić tym bardziej. Skoro coś ci się nie instaluje to napisz co się dzieje.
SLAY3R
Dodano
25.08.2002 13:07:14
KenSou
Dodano:
25.08.2002 12:15:41
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1