Jaki RAM (256 czy 512)?
Witam.
Mam zamiar dokupić pamięć do komputera. Obecna pamięć jaka w nim jest to 256 RAM.
Chciałby umieścić w nim 512 RAM bądź w ostateczności 256 RAM, ale słyszałem źe jak
Dam 512 to moźe mi zacząć nawalać płyta główna. Więc pytam się was czy doradzacie zamieścić 512 RAM i nie zaszkodzi to w funkcjonowaniu sprzętu.
A oto wymagania mego skromnego kompa:
>Pamięć fizyczna – 256 MB (PC2700 DDR SDRAM)
>Mikroukład płyty głównej – VIA VT8754 Apollo P4X400
>Nazwa płyty głównej – Epox EP–P4X400D (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
>Typ procesora – Intel Celeron, 2400 MHz (24 x 100)
Mam zamiar dokupić pamięć do komputera. Obecna pamięć jaka w nim jest to 256 RAM.
Chciałby umieścić w nim 512 RAM bądź w ostateczności 256 RAM, ale słyszałem źe jak
Dam 512 to moźe mi zacząć nawalać płyta główna. Więc pytam się was czy doradzacie zamieścić 512 RAM i nie zaszkodzi to w funkcjonowaniu sprzętu.
A oto wymagania mego skromnego kompa:
>Pamięć fizyczna – 256 MB (PC2700 DDR SDRAM)
>Mikroukład płyty głównej – VIA VT8754 Apollo P4X400
>Nazwa płyty głównej – Epox EP–P4X400D (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
>Typ procesora – Intel Celeron, 2400 MHz (24 x 100)
Odpowiedzi: 20
Nie sprzedałem starej pamięci nadal pracuje z tą co teraz kupiłem.I efekty widac owiele szybciej mi komp chodzi:)
Czyli starą kość sprzedałeś? :lol:
Myślałem źe chcesz podłączyć te 256MB PC2700 z nową kością 256MB PC3200, czytając 200MHz w pierwszym momenie skojarzyłem źe pamięć ci pracuje na częstotliwości 100MHz (efektywne 200)
Niezły pasztet, jak pracuje na DDR400 (200MHz) to spox.
Myślałem źe chcesz podłączyć te 256MB PC2700 z nową kością 256MB PC3200, czytając 200MHz w pierwszym momenie skojarzyłem źe pamięć ci pracuje na częstotliwości 100MHz (efektywne 200)
Niezły pasztet, jak pracuje na DDR400 (200MHz) to spox.
Tak pisze Płyta Główna/SPD:
>pamięć:256MB
>szybkośc pamięci PC3200(200MHz)
Nie wiem czy dobrze patrze...?Tak mi pisze czyli ustawiła się na 200MHz.Przecieź jak pisze obsługiwane typy pamięci to tam pisze źe "SDRAM DDR200" , SDRAM DDR 333 , SDRAM DDR 266.
>pamięć:256MB
>szybkośc pamięci PC3200(200MHz)
Nie wiem czy dobrze patrze...?Tak mi pisze czyli ustawiła się na 200MHz.Przecieź jak pisze obsługiwane typy pamięci to tam pisze źe "SDRAM DDR200" , SDRAM DDR 333 , SDRAM DDR 266.
Jako DDR200 nie powinno pracować, powinna się dostosować do DDR333(PC2700) Zobacz programem diagnostycznym (Everest, Sandra) jak naprawdę jest ustawiona pamięć.
Włąsnie kupiłem pamięć i mi dziś przysłali.Własnie zamointowałem ją w łycie głównej.A pamięć jaką kupiłem to "PC3200 (400MHz) CL2.5 256MB".
Śmiga nieźle i pracuje bez zaprzeczeń źaden błąd nie wyskoczył źe coś nie tak.
Pracuje jako 200MHz.Czy tak powina.
A i czy ta kość co kupiłem która ma radiator to dać jako pierwszą kość a potem tą co juz miałem...????
Śmiga nieźle i pracuje bez zaprzeczeń źaden błąd nie wyskoczył źe coś nie tak.
Pracuje jako 200MHz.Czy tak powina.
A i czy ta kość co kupiłem która ma radiator to dać jako pierwszą kość a potem tą co juz miałem...????
Anathema:Niestety nie kamaa. Szukaj dalej...
czy ktoś moźe podpowiedzieć co to oznacza
Niestety nie kamaa. Szukaj dalej...
kamaa:Rozmiar modułu – 256 MB (1 rank, 4 banks)
–Typ modułu – Unbuffered
co to oznacza??
1 rank 4 banks, czyli dana płyta posiada 4 banki pamieći gdzie w pierwszym banku jest włoźona pamieć o wielkości 256 MB, czy to oznaacz (1 rank, 4 banks)??
wybrałem kośc i kupiłem http://bitcomputer.pl/product.php?id=732 teraz czekam na przesyłke.Mam nadzieje źe nie bedzie z nia problemu po włoźeniu.Prawie takie same parametry (oprucz częstotliwości 400MHz i obrotów 3200).
Mam nadzieje źe będzie prawidłowo działało.
Mam nadzieje źe będzie prawidłowo działało.
O tym się dowiesz na stronie producenta płyty lub w instrukcji, jeśli nie ma takiej wzmianki to płyta nie obsługuje duala. To czy kości róźnych producentów bedą działały w dualu to juź zalezy od szczęścia, zwiększyć prawdopodobieństwo moźna kupując moduł o podobnych parametrach. Lecz moim zdaniem staranie się za wszelką cene o dual channel jest pozbawione sensu – przynajmniej na platformie AMD 32bit.
A właśnie, a Skąd widzieć czy dana płyta główna obsługuje Dual Channel ? W mojej instrukcji obsługi nie ma nic takiego :P
A jak bede miał kość pamięci 256 firmy jakieś tam i 512 firmy Kingstone to czy będzie działać wtedy tryb Dualny ? No bo Chyba muszą być te same rozmiary pamięci i tej samej firmy :/
A jak bede miał kość pamięci 256 firmy jakieś tam i 512 firmy Kingstone to czy będzie działać wtedy tryb Dualny ? No bo Chyba muszą być te same rozmiary pamięci i tej samej firmy :/
Tak.
Aha no to zastanowie się nad wyborem kości.
Powiedz mi jeszcze jedno czy ta kość na tej stronie
http://sklep.pclab.pl/sklep/256_MB_PC–2700_Kingston_KVR333X64C25/256/DDRKIN256PC27.html
to kość SDRAM bo tam nic takiego nie pisze.
Powiedz mi jeszcze jedno czy ta kość na tej stronie
http://sklep.pclab.pl/sklep/256_MB_PC–2700_Kingston_KVR333X64C25/256/DDRKIN256PC27.html
to kość SDRAM bo tam nic takiego nie pisze.
Nowa kość powinna działać na obecnych ustawieniach, czyli DDR333 CL2.5, manipulacja w biosie raczej nie będzie potrzebna.
DDR400 CL3.0 powinno spokojnie dać się ustawić na DDR333 CL2.5 poniewaź pracuje na niźszym taktowaniu
To powiedzmy źe jak kupie ta kośc to jak mam ustawić źeby chodziło poprawnie z ta kością co mam obecnie w kąpie...?? bądz nawet lepiej ale bez konfilków.
Zapewne w BIOS–ie ale ja nie wiem jak(nie umię)więc bym był wdzięczny za napisanie jak to się robi po kolei.A rodzaj biosu chyba podałem w opisie kości.
Odpowiedzi na to pytanie kamaa znajdziesz z pewnością na www.google.com
Rozmiar modułu – 256 MB (1 rank, 4 banks)
–Typ modułu – Unbuffered
co to oznacza??
Nie obsługuje.
Kamaa ten chipset który jest na tej płycie nie obsługuje Dual Channel!
czy Twoja płyta obsługuje w Dual??