jaki dysk?? (80gb)
Zamierzam kupić dysk 80 GB, 7200 8mb, ale nie wiem jakiej firmy. Samsung,Seagate,Caviar,Maxtor,WD. Napiszcie co powinienem wybrac i dlaczego.
I jeszcze pytanko: Czy mozna podłączyc dysk SATA do płyty bez SATA (przejsciówka/kontroler na PCI) :?:
I jeszcze pytanko: Czy mozna podłączyc dysk SATA do płyty bez SATA (przejsciówka/kontroler na PCI) :?:
Odpowiedzi: 20
Xior:adik154:
AD2.
Dysk S–ATA pod ATA>>> raczej nie da rady...
a moźe poczytasz uwaźnie zanim odpowiesz?
kaźdy dysk sata moźna podłączyć przez kontroler na PCI
a czy kupno kontrolera w gre wchodziło :?: :?: :?: kurna równie dobrze moźna powiedzieć ze jak se kupi płyte to teź sata podpiąć moźna. Chyba chodzi o kupno samego dysku więc nie czepiaj sie gdy sam dopowiesz troche.
adik154:
AD2.
a moźe poczytasz uwaźnie zanim odpowiesz?
kaźdy dysk sata moźna podłączyć przez kontroler na PCI
Ja mam Seagate Barracuda 40gb 7200rpm 2mb cache od kilku ladnych lat i nie ma z nim najmniejszego problemu, a dodatkowo jest zajedwabiscie cichy :D Na pokladnie posiadam niedawno kupiony WD Caviar 80gb 7200rpm 8mb cache i tez dziala bez najmniejszego problemu polecam, pomimo ze jest glosniejszy od seagate.
ocene poszczególnyh firm w oparciu o dyski 80 GB masz juz w tym temacie...
wlasnie otworzylem kompa i sprwdzilem czy mam i okazalo sie ze jednak nie mam kontrolera SATA :( – okazalo sie to funkcja opcjionalna a nie standartowa
wiec zostaja zwykle dyski ATA, tylko teraz jakie?
sorry za wprowadzenie w blad :oops:
wiec zostaja zwykle dyski ATA, tylko teraz jakie?
sorry za wprowadzenie w blad :oops:
wolałbym ten na ATA... Ja to popre po pierwsze tym ze nie kaźda płyta główna ma obsługę S–ATA więc moze sie okazać ze u któregos twojego kolegi dysku podpiąc nie będzie sie dało... Po drugie wiem ze z dyskami S–ATA jest więcej prblemów, i zachodu choćby przy instalacji OS, i jakoś tak wogule jeśli by kupywać SATA to nie teraz bo to ciut za młoda technika, a ATA się dobrze trzyma i warto poczekać jeszcze z zakupem czegoś innego... Ale wkońcu to twój wybór i twoje pieniądze :wink: Ja mogę tylko źyczyć udanego zakupu
wprost odwrotnie. w kopiowaniu małych plików nie odczuwa się róźnicy większej ilosci cache. Dopiero przy kopiowaniu duzych plików np filmów, obrazów płyt tą róznicę idzie odczuć. Przynajmniej tak darek mówi moje źródło :wink:
Pozdrawiam
darek_dade:A co do cachu, nie daje on ogólnie wielkiego przyrostu wydajności, z tego co pamietam to szybciej wykonuje się operacje na duźej liczbie małych plików (tj zdjęcia, Mp3, cały folder moje dokumenty Wink )
wprost odwrotnie. w kopiowaniu małych plików nie odczuwa się róźnicy większej ilosci cache. Dopiero przy kopiowaniu duzych plików np filmów, obrazów płyt tą róznicę idzie odczuć. Przynajmniej tak darek mówi moje źródło :wink:
Pozdrawiam
Ej no stary, jak moźe być SATA no to tylko Samsungi, wiem bo znajomy testował, za jakiś czas moźe Ci podam linka do porównanie kilku dysków SATA.
A co do cachu, nie daje on ogólnie wielkiego przyrostu wydajności, z tego co pamietam to szybciej wykonuje się operacje na duźej liczbie małych plików (tj zdjęcia, Mp3, cały folder moje dokumenty ;) )
A co do cachu, nie daje on ogólnie wielkiego przyrostu wydajności, z tego co pamietam to szybciej wykonuje się operacje na duźej liczbie małych plików (tj zdjęcia, Mp3, cały folder moje dokumenty ;) )
a co doradzacie przy dyskach 160GB ?
Bo juz chyba wole doplacic 40zl i miec juz o 40GB wiecej :)
jak mowicie ze Seagaty sa ciche (mam Seagate 40GB i jest naprawde cichy) to co powiecie na te dwa, ktory lepszy:
link 1
link 2 – moja plyta ma oblsuge SATA wiec moze byc ale czy warto?
a tak wogole to co daje 8MB cachu, wiem ze jest przez to wydajniejszy ale jak to wyglada w praktyce?
Bo juz chyba wole doplacic 40zl i miec juz o 40GB wiecej :)
jak mowicie ze Seagaty sa ciche (mam Seagate 40GB i jest naprawde cichy) to co powiecie na te dwa, ktory lepszy:
link 1
link 2 – moja plyta ma oblsuge SATA wiec moze byc ale czy warto?
a tak wogole to co daje 8MB cachu, wiem ze jest przez to wydajniejszy ale jak to wyglada w praktyce?
Caviar ostatnim czasem robi dobre dyski, podobno sie segate popsuł, ale wybór naleźy od Ciebie, ja mam Segate 40 7200, i jestem zadowolony, 3 lata bez szfanku ;)
No bo u was w tym Toronto to tylko głosne egzemplarze idzie kupić :mrgreen:
spiderko:GhOsT najlepiej 7200obr/min i 8MB cache, zwracaj uwage na długość gwarancji. Co do głośności to juź będziesz musiał raczej w sklepie zbadać.
To są inne? ;)
Jak 120 GB i ATA to polecam Seagate. A co do modelu WD to na jaki bym nie trafil to jest niesamowicie glosny...
GhOsT najlepiej 7200obr/min i 8MB cache, zwracaj uwage na długość gwarancji. Co do głośności to juź będziesz musiał raczej w sklepie zbadać.
witam
zeby nie zaczynac nowego tematu napisze to tu.
Jaki polecacie dysk twardy od 120 do 160 GB – jakiej firmy, jaki model, itp.
dla mnie najwazniejsza jest cisza pracy chociaz tez zeby byl szybki jak na moja plyte glowna MSI K7N2 delta2–lsr link do danych technicznych
a cena byla okolo 330–350 zl
zeby nie zaczynac nowego tematu napisze to tu.
Jaki polecacie dysk twardy od 120 do 160 GB – jakiej firmy, jaki model, itp.
dla mnie najwazniejsza jest cisza pracy chociaz tez zeby byl szybki jak na moja plyte glowna MSI K7N2 delta2–lsr link do danych technicznych
a cena byla okolo 330–350 zl
ja osobiście polecam WD – sam mam dwa dyski z tej firmy i jak narazie wszystko jest dobrze (1 mam juź 2 lata , a 2 ponad rok)
darek_dade mówisz o modelach WD800JB lub WD1200JB ?
Są róźne opinie, ja mam w komputerze wiatraki 80 które nie przekraczają 1900obr/min i najgłośniejsze z tego wszystkiego jest trafo w zasilaczu, mam głowe około 1,5m od komputera i w nocy świetnie mi sę zasypia. Dysk uwaźam za bardzo cichy, głowic wcale nie słychać.
Są róźne opinie, ja mam w komputerze wiatraki 80 które nie przekraczają 1900obr/min i najgłośniejsze z tego wszystkiego jest trafo w zasilaczu, mam głowe około 1,5m od komputera i w nocy świetnie mi sę zasypia. Dysk uwaźam za bardzo cichy, głowic wcale nie słychać.
Deski Western digital są bardzo głośne, samsunga i seagate awaryjne (mowie o wersji ATA 80 GB). Dlatego polecam Maxtora. Natomiast jeźeli chodziłoby o dysk SATA o pojemności >120 GB to tylko samsung lub hitachi.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2469
jak widac WD daje na ten dysk 36 miesięcy...
jak widac WD daje na ten dysk 36 miesięcy...
Warto tez zwrocic uwage na okres gwarancji minimum 24 miesiace, choc niektore firmy daja na swoje produkty nawet 36
mam 10 gb WD :lol: i jestem w pelni zadowolony , czyli bierz WD
Ad1.
Osobiście polecam dyski WD i Maxtora. według mnie ich dyski są bardzo dobrej jakości.
Ja nigdy bym juz Samsunga nie kupił bo dysk tej firmy posiadałem i z dnia na dzień padł a pozatym był bardzo głośny.
Do segate nic nie mam ale jakoś zdaje mi sie (kolega ma) ze jest wolniejszy od WD i MAxtora.
Co moge ci powiedzieć... sam mam 80Gb WD i ten dysk się grzeje bardziej od 80Gb MAxtora, ale pozatym dyski 80GB tych firm [WD i MAxtor] niewiele sie róźnią jakością.
Waźne aby był to model z 8 Mb Cache...
AD2.
Osobiście polecam dyski WD i Maxtora. według mnie ich dyski są bardzo dobrej jakości.
Ja nigdy bym juz Samsunga nie kupił bo dysk tej firmy posiadałem i z dnia na dzień padł a pozatym był bardzo głośny.
Do segate nic nie mam ale jakoś zdaje mi sie (kolega ma) ze jest wolniejszy od WD i MAxtora.
Co moge ci powiedzieć... sam mam 80Gb WD i ten dysk się grzeje bardziej od 80Gb MAxtora, ale pozatym dyski 80GB tych firm [WD i MAxtor] niewiele sie róźnią jakością.
Waźne aby był to model z 8 Mb Cache...
AD2.
Strona 1 / 1