Jaki AntyVirus
Witam i proszę o poradę, który z programów antywirusowych jest waszym zdaniem najlepszy w naszych realiach i dla XP.
Do tej pory brałem pod uwagę tylko dwa programy Nortona i Kaspersky.
PA. Jest mi potrzebny antyvir do laptopa, na którym mam XP Pro i tylko 128 MB Ram.
Do tej pory brałem pod uwagę tylko dwa programy Nortona i Kaspersky.
PA. Jest mi potrzebny antyvir do laptopa, na którym mam XP Pro i tylko 128 MB Ram.
Odpowiedzi: 15
Anonymous:Jednak bym polecał ci aktualizację EL NINO ;) Wyszło kilka nowych wirusów ;)
Przeskanowałbym teź na twoim miejscu ;)
1. Po co ?
2. Codziennie wychodzi ich multum.
3. Jesli nie bede mial nic do roboty, to moze sie zastanowie.
P.S. Przeczytaj moze podpis pod moimi postami – ten o wyobrazni.
W końcu jak antywirus jest dobry, to sam wyłapie ;) Prawda ?? ;)Pawek:Mój kontakt z antywirusem ogranicza się do regularnego uaktualniania definicji wirusów... :)
Mój kontakt z antywirusem ogranicza się do regularnego uaktualniania definicji wirusów... :)
Jednak bym polecał ci aktualizację EL NINO ;) Wyszło kilka nowych wirusów ;)
Co prawda ja teź się dziwię, źe nic mi nieraz nie znajduje choć dawno nie skanowałem...
A co mnie chroni przed wirusami ?? Proste... zwykła ostroźność ;)
Ja się teź testami nie kieruję, bo takie moźe wykonać kaźdy z nas ;)
Pozdrawiam :)
Co prawda ja teź się dziwię, źe nic mi nieraz nie znajduje choć dawno nie skanowałem...
A co mnie chroni przed wirusami ?? Proste... zwykła ostroźność ;)
Ja się teź testami nie kieruję, bo takie moźe wykonać kaźdy z nas ;)
Pozdrawiam :)
Ja natomiast tak sie zastanawiam nad tym co niektorzy gadaja i dochodze do wniosku (jak zwykle zreszta), ze *** ze mnie i to wielka a nie uzytkownik komputera. W odroznieniu bowiem od innych, komputera uzywam do pracy i do surfowania w necie a nie do ciaglego przesiadywania na stronach programow antywirusowych, skanowaniu online, sciaganiu poprawek i przeinstalowywaniu coraz to innych programow zabezpieczajacych. Zastanawia mnie, dlaczego usilujecie wmowic ludziom ze taki to a taki program jest najlepszy a tamtego nie nalezy dotykac, bo cos tam. Wiem ze niektorzy (mam tu na mysli szczegolnie jedna osobe) nie powinni w ogole dotykac komputera, zeby nie zlapali zapalenia pluc czy innego SARSa przez neta, ale nie zgodze sie na wciskanie ciemnoty innym. Natomiast same testy gdzies tam, obchodza mnie tyle samo co testy roznistymi benchmarkami – dobre dla dzieci z podstawowki.
Jak maja sie te codzienne, po kilka razy, uaktualnienia do mojej sytuacji ? Nie wiem jak sie maja zamulenia Nortonem ?
Jak maja sie te codzienne, po kilka razy, uaktualnienia do mojej sytuacji ? Nie wiem jak sie maja zamulenia Nortonem ?
tire, idąc właśnie tym tokiem rozumowania zdecydowaem się na AVK, ma skaner kasperskiego podany w duźo łagodniejszej formie ,w przyjazdnym wydaniu, interface wzorcowy ,w ogóle duzo przyjemniejszy i jak sprawdzam logi aktualizowany kilka razy dziennie :) , no i tańszy , na dodatek ma jeszcze bid defendera do pomocy, nie ma przebicia ta oferta na rynku ;) cena do jakości i moźliwości.
:shock: A mi NAV nie obciąźa kompa wcale (0%–1%) – jak to się ma do Twoich Redachtorowych danych :?: Kaspersky obciąźa 80 razy więcej :?:
Słusznie.
Zastanawiałem się nad kupnem Kaspersky.Z chwilą ściągnięcia triala i zainstalowania,zauwaźyłem mulenie i wieszanie kompa.Gorzej,niź przy NAV 2004.
Wykrył mi 2 wirusy,których nie widział MkS_vir 2004 Demo.
Kaspersky jest znany w całej Europie i szanowany,jednak to obciąźenie PC aź do 80% – to szok :!:
McAfee obciąźa PC do 15% i jest skuteczny,dlatego na jego zakup zdecydowałem się,tym bardziej,źe jest interesujący cenowo.
Pozdrawiam 8)
Zastanawiałem się nad kupnem Kaspersky.Z chwilą ściągnięcia triala i zainstalowania,zauwaźyłem mulenie i wieszanie kompa.Gorzej,niź przy NAV 2004.
Wykrył mi 2 wirusy,których nie widział MkS_vir 2004 Demo.
Kaspersky jest znany w całej Europie i szanowany,jednak to obciąźenie PC aź do 80% – to szok :!:
McAfee obciąźa PC do 15% i jest skuteczny,dlatego na jego zakup zdecydowałem się,tym bardziej,źe jest interesujący cenowo.
Pozdrawiam 8)
mcafee jest bardzo skuteczny :), jak nie odkryje wirusa to z duźą pewnością moźna powiedzieć,źe nie ma infekcji .Ja korzystam takźe ze skanera online , link do niego dodałem do ulubionych by mieć ''pod ręką'' .Scaner wprawdzie nie czyści z wirusów ale wskazuje (jesli odkryje) jaki wirus ,gdzie i wskazówki jak usunąć. Pomijając zdolność wyczyszczenia daje , coś bardzo waźnego ,prawie pewność,źe nic nie ma :).Link http://us.mcafee.com/root/mfs/default.asp
Kaspersky to oczywiście klasa sama w sobie i czytając testy jest zawsze w pierwszej 3–ce jesli idzie o skuteczność detekcji wirusów. Osobiście uwaźam,źe jest troszkę lepszy od mcafee ale to niewielkie róźnice –oba programy to ścisła czołówka .Bit defender jest teraz jednym ze skanerów AVK 2004 a drugim skanerem( 2 w jednym ;) )jest Kaspersky ;) więc komentarz zbyteczny.
Biorąc pod uwagę koszty i przyjazdną obsługę zamist ocięźały Kaspersky kupiełem AVK i to był strzał w 10. Skanuje czasem mcafee , nie znalazł nic czego nie widział AVK :–).
Kaspersky to oczywiście klasa sama w sobie i czytając testy jest zawsze w pierwszej 3–ce jesli idzie o skuteczność detekcji wirusów. Osobiście uwaźam,źe jest troszkę lepszy od mcafee ale to niewielkie róźnice –oba programy to ścisła czołówka .Bit defender jest teraz jednym ze skanerów AVK 2004 a drugim skanerem( 2 w jednym ;) )jest Kaspersky ;) więc komentarz zbyteczny.
Biorąc pod uwagę koszty i przyjazdną obsługę zamist ocięźały Kaspersky kupiełem AVK i to był strzał w 10. Skanuje czasem mcafee , nie znalazł nic czego nie widział AVK :–).
Inaczej trochę wygląda 2–12 October 2003.
Z freewarowych teź polecam Avast i BitDefender
Z płatnych McAfee i F–Secure.
8)
Z freewarowych teź polecam Avast i BitDefender
Z płatnych McAfee i F–Secure.
8)
Jak juź bezpłatnie to polecam Avasta :) A jak płatnie to : McAfee, F–Prot, ew. Kaspersky ;–)
Paweł ma racje. Wystarczy zapoznać się z wynikami testu na antywirusach (2–12 October 2003) przeprowadzony przez Niemców (niestety ale im ufam bardziej niz naszym testom , mks :shock:) wśród których dominowały płatne aplikacje a mimo to avast wypadł bardzo dobrze http://www.virus.gr/english/fullxml/default.asp?id=62&mnu=62
Zaskakujące to to,źe avast wyprzedził pod względem wykrywalności nawet takie płatne aplikacje jak: Panda Titanium i Platinium, eScan Virus Control, MKS_VIR version 2004 (:shock: dopiero 19 miejsce), Nod32 ,Norman i inne jak chodzby Digital Patrol .... i nie trzeba za niego płacić !.
Zaskakujące to to,źe avast wyprzedził pod względem wykrywalności nawet takie płatne aplikacje jak: Panda Titanium i Platinium, eScan Virus Control, MKS_VIR version 2004 (:shock: dopiero 19 miejsce), Nod32 ,Norman i inne jak chodzby Digital Patrol .... i nie trzeba za niego płacić !.
W opinii mojego kolegi, który na co dzień uźywa Avasta 4 Home, tenźe właśnie antywirus jest doskonałym połączeniem skuteczności i wymagań, które są niewielkie i właściwie nie widać spowalniania komputera podczas pracy jego monitora antywirusowego.
Program do ściągnięcia ze strony avast.com. Dodatkowa zaleta tej aplikacji – w wersji Home jest darmowy (niezbędna jest tylko bezpłatna rejestracja, w celu uzyskania klucza).
Program do ściągnięcia ze strony avast.com. Dodatkowa zaleta tej aplikacji – w wersji Home jest darmowy (niezbędna jest tylko bezpłatna rejestracja, w celu uzyskania klucza).
Dzięki za info, ale chodzi mi o to który z nich zajmuje mniej pamięci, a jednocześnie wmiarę poprawnie wykrywa wirusy.
Nie mam zbyt duźego doświadczenia z programami innymi niź Norton. Mam go zainstalowanego na stacjonarnym kompie. Tam mi nie przeszkadza, bo mam 512 RAM i 2200+. Ale przez to, źe ślicznie wygląda to zajmuje strasznie duźo pamięci.
Nie mam zbyt duźego doświadczenia z programami innymi niź Norton. Mam go zainstalowanego na stacjonarnym kompie. Tam mi nie przeszkadza, bo mam 512 RAM i 2200+. Ale przez to, źe ślicznie wygląda to zajmuje strasznie duźo pamięci.