Jaka karta grafiki
Wiec jak w temcie, Mam p4 1,8 512mb ramu i plyte asusa P4PE2–X, aczkolwiek prawdopodobnie przesiade sie an P4P800S–x.
W tej chwili uzywam GF2 MX200 64MB czyli mowiac delikatnie "srednia" grafike.
Dlatego postanowilem zmienic karte na cos lepszego.
Niestety zupelnie sie w sprzecie w tej chwili nie orientuje. Po przeczytaniu ze Microsoft zaleca do Visty karty rodziny ATI. Zdecydowalem ze przejde do konkurencji Nvida. Napewno chce cos na AGP 8x z 128 MB ramu.
I tak sie zastanawiam czy cos takiego jak Sapphire ATI Radeon 9600 SE 128 MB jest godne polecenia? I wogole jak to jest z Nazewnictwem w Ati im wyzszy modle tym lepszy(bo sie gubie:–)
W tej chwili uzywam GF2 MX200 64MB czyli mowiac delikatnie "srednia" grafike.
Dlatego postanowilem zmienic karte na cos lepszego.
Niestety zupelnie sie w sprzecie w tej chwili nie orientuje. Po przeczytaniu ze Microsoft zaleca do Visty karty rodziny ATI. Zdecydowalem ze przejde do konkurencji Nvida. Napewno chce cos na AGP 8x z 128 MB ramu.
I tak sie zastanawiam czy cos takiego jak Sapphire ATI Radeon 9600 SE 128 MB jest godne polecenia? I wogole jak to jest z Nazewnictwem w Ati im wyzszy modle tym lepszy(bo sie gubie:–)
Odpowiedzi: 9
No i co ja chlopcy bez was bym zrobil?!?:–) Zupelnie powaznie: Dzieki za pomoc, troche mi sie rozjasnilo– szukam radka 9550 128MB albo z gigabite albo saphire. Rozgladne sie na allegro czy dostane cos taniej:–) pozdrawiam
256mb w tej karcie to zbędny dodatek...Ja na twoim miejscu wybrałbym wersje z 128mb, unikaj palita jak ognia :D gigabyte był by dobrym wyborem.
heretyk:Pytanie jeszcze odnosnie temtu: jaka firme polecacie: gigabyte, saphire? i jeszcze jedno. do Oznaczen cyfrowych dodawane sa niekiedy na koncu oznaczenia literowe np. TX, XT, SE itd. jest jakas logika w tych ozanczeniach, i czy np. przy polecanej przez was ATI 9550(na ktora sie zreszta zdecydowalem:–) ktoras wersja zasluguje na szczegolne polecenie (np czy wersja tx–o ile taka jest:–) jest duzo lepsza od innych) ? SOrki ze was tak mecze i z gory dzieki.
o ile mi wiadomo radka 9550 nie ma w wersjach SE PRO XT etc.
a co do firmy to najoplacalniejszy jest gigabyte i saphire maja pamieci 400mgz ,wiekszosc innych radeonow ma po 200,250. taktowanie rdzenia chyba wszystkie r9550 maja po 250
mozesz sie jeszcze skusic na wersje z 256mb pamieci cenowo wypadaja podobnie jak ich 128 megowe wersje.
ale ostateczny wybor nalezy do ciebie :wink:
Kaźdy model karty trzeba sprawdzić wg. recenzji w internecie i/lub prasie branźowej. Radeon 9600pro i 9600 jest mocniejszą kartą (zazwyczaj, patrz na taktowanie, rodzaj pamięci) jest to karta oparta na tym samym GPU, a wersja R9550 została wprowadzona by za nieco mniejsze pieniadze sprzedać układy które nie mogły pracować w R9600 – nie przeszły testów na wyźszym taktowaniu. Jednak do tych zastosowań o których pisałeś, czyli bez grania, taki pasywnie chłodzony R9550 w zupełności wystarcza, chyba źe preferencje ci się nieco odmieniły. Ale to i tak w tym przedziale cenowym R9550 jest nadal dobrym wyborem.
Staraj się unikać kart grafiki ATI z adnotacją SE poniewaź są wolniejsze od XT TX.
Wielkie dzieki za fachowa pomoc. Wlasnie o to mi chodzilo. Czytalem w innych postach ze 9550 to dobra grafika , no ale niby logicznei myslac 9600 to model wyzszy i powinien byc lepszy, a tu jednak nie....
Pytanie jeszcze odnosnie temtu: jaka firme polecacie: gigabyte, saphire? i jeszcze jedno. do Oznaczen cyfrowych dodawane sa niekiedy na koncu oznaczenia literowe np. TX, XT, SE itd. jest jakas logika w tych ozanczeniach, i czy np. przy polecanej przez was ATI 9550(na ktora sie zreszta zdecydowalem:–) ktoras wersja zasluguje na szczegolne polecenie (np czy wersja tx–o ile taka jest:–) jest duzo lepsza od innych) ? SOrki ze was tak mecze i z gory dzieki.
Pytanie jeszcze odnosnie temtu: jaka firme polecacie: gigabyte, saphire? i jeszcze jedno. do Oznaczen cyfrowych dodawane sa niekiedy na koncu oznaczenia literowe np. TX, XT, SE itd. jest jakas logika w tych ozanczeniach, i czy np. przy polecanej przez was ATI 9550(na ktora sie zreszta zdecydowalem:–) ktoras wersja zasluguje na szczegolne polecenie (np czy wersja tx–o ile taka jest:–) jest duzo lepsza od innych) ? SOrki ze was tak mecze i z gory dzieki.
Warto właśnie kupić karte z pasywnym chłodzeniem do takich zastosować (biuro, filmy), zawsze to o jedno źródło hałasu mniej. Pozatym karty ATI mają bardzo dobrą jakość obrazu na TVout. Nawet nowsze gry będą działać w miare dobrze. Pod tym linkiem masz przegląd kart 200–300zł na AGP, nawwet wersje z VIVO moźna kupić:
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0_265_0_272_945_0_2858_0
Proponuje 9550 z pasywnym chłodzeniem.
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0_265_0_272_945_0_2858_0
Proponuje 9550 z pasywnym chłodzeniem.
radeon 9600se ma 64bitowa szyne pamieci
lepiej juz kupic 9550 np.tego gigabyte'a
http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szczegoly.php?mCOX=a530bc30d20a5806a9965ef123dc9375&action=szczegoly&kod=C6700250[/url]
lepiej juz kupic 9550 np.tego gigabyte'a
http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szczegoly.php?mCOX=a530bc30d20a5806a9965ef123dc9375&action=szczegoly&kod=C6700250[/url]
Tak czytalem archiwum i dlatego sie zakrecilem jak to z tymi nazwami jest:–) Co do kwesti cenowej to wlasnei mysle w granicach 300 zl. Nie za duzo, ale grafika ta ma byc w 70% do pracy biurowej, a w 30% do ogladania fimlow. Zadnych gier i zaawansowanej pracy z grafika. WIem ze do tych wymagan to to co mam wystarcza ale mimowszystko chcialbm cos co bardziej pasuje DO P4 a ten GF2 to sposcizna po starym kompie:–) DOdam (choc w sumei to nei istotne) ze podlaczony do tego ma byc LCD samsung 172s na VGA:–( i prosba jakby ktos mi mogl cos powiedziec o tym saphirku.Tanszy niz 300 ale czy bardzo badziewny?
Strona 1 / 1