jaka karta graficzna i czym sie sugerować?
Witam moja obecna karta graficzna(niestety zepsuta)to:
GeForce 4 MX420
Obslugiwany DirectX: DX 7
Nazwa kodowa GPU: NV17
Ilość potoków renderujących: 2
TMU: 2
Zegar GPU(MHz): 250
Wydajność w MT/s: 1000
Zegar pamięci(MHz): 166
Szyna do pamięci(bit): 128
Przepustowość w GB/s: 2,6
AGP lub PEG: 4x
RAMDAC: 2x350
Technologia wykonania: 0.15 mikrometra
Silnik graficzny: zwarte T&L
Parametry mojego kompa:
AMD Athlon XP, 1466 MHz (5,5*267) 1700+
Płyta główna: Shuttle AK32 (5PCI, 1 AGP ,2 SDR DIMM,, 2 DDR DIMM, Audio
BIOS:Award Modular BIOS v6.00PG
Napiecie rdzenia procesora [ 1.76 V ]
Napiecie pomocnicze procesora [ 0.05 V ]
+3.3 V [ 3.25 V ]
+5 V [ 4.84 V ]
+12 V [ 12.40 V ]
–12 V [ –12.20 V ]
–5 V [ –5.40 V ]
+5 V podczas wstrzymania procesora [ 4.90 V ]
VBAT baterii CMOS [ 3.26 V ]
Zasilacz–300W
Parametry płyty głównej(wyczytałem z ksiąźki dołączonej do mojej płyty):
SHUTTLE AK32
Socket A
KT266 chipset from VIA
Jeden 32–bitowy slot AGP (4X AGP)
I mam następujące pytanie:
Chcę kupić karte graficzną do swojego kompa(parametry kompa jak wyźej).Byłem dzisiaj w sklepie komputerowym a sprzedawca wypytywał sie mnie o róźne rzeczy którymi powinienem sie kierować kupująć karte,a mianowicie jakie mam AGP –2X,4X czy 8X ; jaki chipset mam na karcie i jakie mam napięcie AGP.
Z tego co sprawdziłem to AGP na mojej płycie jest 4X ,posiadam chipset KT266 from VIA ale napięcia na AGP nie potrafie nigdzie znaleźć–gdzie moge takowe napięcie znaleźć i czy potrzebuje znać tylko te 3 parametry(AGP napiecie i chipset)aby zakupić nową karte?
Jeśli ktoś sie zna na temacie to prosił bym o porade jaki mam wybór kart dostępnych na rynku które mi będą działać na moim kompie? (aby były minimum takie same jak moja obecna czyli 64Mb pamięci bądź lepsze!)
Z parametrów mojej karty wynika źe miała:
Procesor graficzny (oznaczenie producenta) NV17
czyli chipset:NV17
czy to gra jakąś istotną rolęw kupieniu nowej karty ,czy to oznacza źe moge kupić jedynie karte z NV17 ?,bo widze źe te nowsze karty mają całkiem inne te oznaczenie
Z góry dzieki za odp
Aha zapomniałem o jeszcze jednym a mianowicie o tym źe mam w komputerze 256 MB SDRAM .Czy jeśli w kompie mam SDRAMY to karta graficzna nie powinna mieć teź SDRAM? ,bo widze źe te nowsze mają pamięc w DDR–ach
I znów ta skleroza
A mianowicie zapomniałem dodać ,źe z racji tego iź oglądam często filmy z komputera na telewizorze to bardzo istotnym elementem w wyborze nowej karty graficznej jest dla mnie wyjście na TV w karcie(w obecnej mam wyjście S–video dzięki któremu moge oglądać wszystko na TV).
Czy są lepsze i gorsze wyjścia na TV w kartach graficznych czy wszystkie konwertują obraz na TV tak samo.
CZy np.jest róźnica między wyjściem TV w karcie RADEONA i wyjściem na TV w karcie GeForce'a ??
GeForce 4 MX420
Obslugiwany DirectX: DX 7
Nazwa kodowa GPU: NV17
Ilość potoków renderujących: 2
TMU: 2
Zegar GPU(MHz): 250
Wydajność w MT/s: 1000
Zegar pamięci(MHz): 166
Szyna do pamięci(bit): 128
Przepustowość w GB/s: 2,6
AGP lub PEG: 4x
RAMDAC: 2x350
Technologia wykonania: 0.15 mikrometra
Silnik graficzny: zwarte T&L
Parametry mojego kompa:
AMD Athlon XP, 1466 MHz (5,5*267) 1700+
Płyta główna: Shuttle AK32 (5PCI, 1 AGP ,2 SDR DIMM,, 2 DDR DIMM, Audio
BIOS:Award Modular BIOS v6.00PG
Napiecie rdzenia procesora [ 1.76 V ]
Napiecie pomocnicze procesora [ 0.05 V ]
+3.3 V [ 3.25 V ]
+5 V [ 4.84 V ]
+12 V [ 12.40 V ]
–12 V [ –12.20 V ]
–5 V [ –5.40 V ]
+5 V podczas wstrzymania procesora [ 4.90 V ]
VBAT baterii CMOS [ 3.26 V ]
Zasilacz–300W
Parametry płyty głównej(wyczytałem z ksiąźki dołączonej do mojej płyty):
SHUTTLE AK32
Socket A
KT266 chipset from VIA
Jeden 32–bitowy slot AGP (4X AGP)
I mam następujące pytanie:
Chcę kupić karte graficzną do swojego kompa(parametry kompa jak wyźej).Byłem dzisiaj w sklepie komputerowym a sprzedawca wypytywał sie mnie o róźne rzeczy którymi powinienem sie kierować kupująć karte,a mianowicie jakie mam AGP –2X,4X czy 8X ; jaki chipset mam na karcie i jakie mam napięcie AGP.
Z tego co sprawdziłem to AGP na mojej płycie jest 4X ,posiadam chipset KT266 from VIA ale napięcia na AGP nie potrafie nigdzie znaleźć–gdzie moge takowe napięcie znaleźć i czy potrzebuje znać tylko te 3 parametry(AGP napiecie i chipset)aby zakupić nową karte?
Jeśli ktoś sie zna na temacie to prosił bym o porade jaki mam wybór kart dostępnych na rynku które mi będą działać na moim kompie? (aby były minimum takie same jak moja obecna czyli 64Mb pamięci bądź lepsze!)
Z parametrów mojej karty wynika źe miała:
Procesor graficzny (oznaczenie producenta) NV17
czyli chipset:NV17
czy to gra jakąś istotną rolęw kupieniu nowej karty ,czy to oznacza źe moge kupić jedynie karte z NV17 ?,bo widze źe te nowsze karty mają całkiem inne te oznaczenie
Z góry dzieki za odp
Aha zapomniałem o jeszcze jednym a mianowicie o tym źe mam w komputerze 256 MB SDRAM .Czy jeśli w kompie mam SDRAMY to karta graficzna nie powinna mieć teź SDRAM? ,bo widze źe te nowsze mają pamięc w DDR–ach
I znów ta skleroza
A mianowicie zapomniałem dodać ,źe z racji tego iź oglądam często filmy z komputera na telewizorze to bardzo istotnym elementem w wyborze nowej karty graficznej jest dla mnie wyjście na TV w karcie(w obecnej mam wyjście S–video dzięki któremu moge oglądać wszystko na TV).
Czy są lepsze i gorsze wyjścia na TV w kartach graficznych czy wszystkie konwertują obraz na TV tak samo.
CZy np.jest róźnica między wyjściem TV w karcie RADEONA i wyjściem na TV w karcie GeForce'a ??
Odpowiedzi: 9
ja mam taka to GF 4600 Ti od Gainwarda 128Mb DDRAM AGP 4x dolaczony mam kabel z wyjsciem i wejsciem video
Dzięki spiderko
Ale chodzi mi o karty z wejściem video
Ale chodzi mi o karty z wejściem video
Wyjście TV posiada zdecydowana większość obecnych kart, lepszym wyborem byłby GF6600, np. taki:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=83073947
lub Ati X700pro:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=82494438
W takich kartach nie opłaca się dopłacać za 256MB pamięci na pokładzie, tak samo jak za dodatki typu HDTV, którego nie będziesz uźywać. Jak wydajesz kase na taką karte to lepiej źeby wydane pieniądze miały przełoźenie na rzeczywiste korzyści (ilość fps, wygląd gier) niź na zbędne bajery.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=83073947
lub Ati X700pro:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=82494438
W takich kartach nie opłaca się dopłacać za 256MB pamięci na pokładzie, tak samo jak za dodatki typu HDTV, którego nie będziesz uźywać. Jak wydajesz kase na taką karte to lepiej źeby wydane pieniądze miały przełoźenie na rzeczywiste korzyści (ilość fps, wygląd gier) niź na zbędne bajery.
hdtv akurat nie potrzebuje
Ale potrzebuje wejscie wideo a ta karta tokowe posiada.
Npisaleś źe karta nie nalezy do zbyt udanych wiec masz jakieś propozycje co zamiast niej?
Ale potrzebuje wejscie wideo a ta karta tokowe posiada.
Npisaleś źe karta nie nalezy do zbyt udanych wiec masz jakieś propozycje co zamiast niej?
Jeśli posiadasz PCI–Express slot (następca AGP) to moźna się zastanowić, karta nie naleźy do zbyt udanych. Pozatym ten model który podałeś ma przystawkę do HDTV – potrzebne ci takie coś?
Witam wszystkich . Opis plyty masz tutaj http://www.motherboard.cz/mb/shuttle/AK32.htm.
Plyta twoja obsluguje AGP 2 – ( 1x,2x,4x )3.3V/1.5V.Polecam kartę Radeon 9550 np. http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1503&katid=5&grupa=227
Plyta twoja obsluguje AGP 2 – ( 1x,2x,4x )3.3V/1.5V.Polecam kartę Radeon 9550 np. http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1503&katid=5&grupa=227
Nie wiem jak to w tej chwili wyglada ale imo Radeon ma lepsza obsluge TV–OUT
Co do reszty pytan:
Pamiec karty powinna byc ... jak najszybsza zwroc uwage na magistrale, min. to 128bit, rozmiar 128MB.
Nie zawsze wiecej MB znaczy lepiej.
Karta z obsluga AGPx8 jest kompatybilna z portem AGPx4 jakie masz na plycie.
Dobra propozycja: radeon 9550 @ 128b/128MB, unikaj wersji "SE"
Pomysl o nowym zsilaczu, o ile czujniki pdaja prawde to nie jest zbyt wesolo.
Co do reszty pytan:
Pamiec karty powinna byc ... jak najszybsza zwroc uwage na magistrale, min. to 128bit, rozmiar 128MB.
Nie zawsze wiecej MB znaczy lepiej.
Karta z obsluga AGPx8 jest kompatybilna z portem AGPx4 jakie masz na plycie.
Dobra propozycja: radeon 9550 @ 128b/128MB, unikaj wersji "SE"
Pomysl o nowym zsilaczu, o ile czujniki pdaja prawde to nie jest zbyt wesolo.
Ja na twoim miejscu zmienił bym zasilacz, bo pewnie on wysłał kartę do krainy wiecznych łowów, zaleźy ile moźesz forsy dać na kartę graficzną, obecnie wszystkie mają wyjscia tv.Tak za ponad 200zł kupisz radeona 9550.