Jaka jes wydajność wentylatora na obudowie?
Ostatnio kupiłem sobie ASUS Gforce 6600GT i przez to temp. na procku i w całej obudowie poszła mi do góry powiedzmy (bez obciąźenia) z 30–31 do 38 stopni. W stresie kiedyś było max 38–39 teraz jest nawet 46. Zastanawiam się z tego względu nad kupnem dodatkowego wentylatora do obudowy (z tyłu). Teraz moje pytanie: czy taki wentylator znacznie zmniejszy temperaturę w mojej obudowie? I jak go podpinać, tak by wtłaczał czy wydmuchiwał powietrze i ewentualnie jaki byłby najlepszy/dobry wentylator do tego celu? Spotkałem się na forum z róźnymi opiniami, co do sposobu podpinania wentylatora. Jak rzeczywiście będzie najlepiej?
Kupiłem coolera 80mm, który pracuje z prędkością 2500 obrotów. Podłączyłem go 3pin. Jednak temperatura spadła mi z 38 do 34–33. Stwierdziłem, źe nie zadowala mnie to więc... Wziałem w lapę szlifire kontową i tam gdzie jest miejsce na owy wentek 80mm wyciąłem kratkę, która wg mnie znacznie przeszkadzała w odprowadzaniu powietrza przez wentylator. Miałem rację bo gdy zamotnowałem spowrotem wentylator juź bez kratki to temperatura spadła mi do 28–30 stopni. W stresie miałem 36!!! Zastanawiam się nad tubą wentylacyjną na boczną ściankę obudowy, źeby mi odprowadzała powietrze bezpośrednio z proca...
Kaźdy kto chce mieć zamontowany dodatkowy wentylator w obudowie powinien powaźnie zastanowić się nad wycięciem owej kratki bo ona znacznie przeszkadza przy wentylacji kompa...
Kupiłem coolera 80mm, który pracuje z prędkością 2500 obrotów. Podłączyłem go 3pin. Jednak temperatura spadła mi z 38 do 34–33. Stwierdziłem, źe nie zadowala mnie to więc... Wziałem w lapę szlifire kontową i tam gdzie jest miejsce na owy wentek 80mm wyciąłem kratkę, która wg mnie znacznie przeszkadzała w odprowadzaniu powietrza przez wentylator. Miałem rację bo gdy zamotnowałem spowrotem wentylator juź bez kratki to temperatura spadła mi do 28–30 stopni. W stresie miałem 36!!! Zastanawiam się nad tubą wentylacyjną na boczną ściankę obudowy, źeby mi odprowadzała powietrze bezpośrednio z proca...
Kaźdy kto chce mieć zamontowany dodatkowy wentylator w obudowie powinien powaźnie zastanowić się nad wycięciem owej kratki bo ona znacznie przeszkadza przy wentylacji kompa...
Odpowiedzi: 1
Coz to jaki uzyskasz efekt zalezy glownie od tego jakie wentylatory zastosujesz,(rozmiar,predkosc obrotowa i przeplyw powietrza). Zobacz jaki maks rozmiar mozesz zamontowac w budzie, 80, 92,czy 120... Najbardziej optymalnym rozwiazaniem jest zastosowanie dwoch wentylatorow, jeden na przod obudowy wciagajacy powietrze do srodka, a drugi na tyl ktory bedzie wyrzucal powietrze na zewnatrz. Mozesz tez wyciac dziure z boku budy i zastosowac tunel powietrzny dla procesora....
Strona 1 / 1