jaką drukarkę kupic do drukowania czarnego tekstu njataniej

Zastanawiam się nad kupnem druakarki lexmark z617 i zastanawiam się czy będzie to dobry wybór. Pierwsze skrzypce grają dla mnie cena. Drukarkę chcę jedynie do drukowania czarnego tekstu a to, źe posiada ona moźliwość drukowania w kolorze jest dla mnie właściwie zbędnym dodatkiem.
Jest to dobry wybór czy moźecie mi polecic co innego w cenie do 150 zł (ile ewentualnie musiałbym dołoźyć na coś zdecydowanie lepszego?)

Odpowiedzi: 19

Tak. Ekonomiczne.
Ucho
Dodano
20.04.2006 22:44:18
to będzie to "Drukowanie szybkie/ekonomiczne"?

Dzięki za pomoc!
tpalarczyk
Dodano
20.04.2006 22:13:37
W drukarkach HP glowica jest zintegrowana z kartridźem. Wymiana kartridźa = wymiana głowicy. Jak zacznie wydruk być do d..., smugi itp to pewnnikiem głowica pada. Ale zepsutego nie wyrzucaj, przyda się na wypadek, gdybyś zapomniał o uzupełnianiu tuszu wcześniej. Dlatego warto mieć takie 3 zuźyte do tego modelu. Wsadzasz po kolei 3 puste, włączasz za kaźdym razem drukarkę i w końcu "odblokowujesz" pamięć i moźesz wsadzić wkład, który przedtem był widoczny jako pusty.
Z tego co wiem, kontrola poziomu tuszu jest tylko programowa. Wkłady nie są niestety przezroczyste :cry: Nie wiem czy Twój model ma tryb oszczędny. Poszukaj w instrukcji.
Ucho
Dodano
20.04.2006 22:07:21
To cenne porady: adik154 i Ucho.
Tylko teraz po czym poznać, źe głowica padła? I ile kosztuje nowa to tego modelu.
A kurna nie wiedziałem z tym tuszem, źe drukarka to zapamiętuje. To bardzo waźne więc wielkie dzięki! Moźna jakoś dokładniej sprawdzić poziom tuszu czy tylko pozostają obrazki w sterownikach od HP?

Słyszałem, źe jak się włączym tryb "draft" czy jakoś tak to drukarka drukuje połowę oszczędniej plując tuszem :D wiecie czy tak jest i czy moźna to jakoś włączyć bo nie znalazłem.

Dzięki za porady
tpalarczyk
Dodano
20.04.2006 21:42:40
Dobry wybór, jeźeli nie drukujesz cz–b "przemysłowo" :lol: . HP to HP, a na temat Lexmarków (za przeproszeniem) nie będę się wypowiadał... Pamiętaj tylko o tym, źeby NIGDY nie wyszedł Ci tusz do końca, bo będziesz miał kłopot. Po napełnieniu, drukarka będzie go widziała dalej jako pusty !! Po prostu zapamiętuje 3 ostatnie numery kartridźy i pusty jest pusty, mimo, źe napełniony !!
Ucho
Dodano
20.04.2006 21:35:37
IMO napełniaj strzykawką aź głowica nie padnie. gdy juź padnie kup nową. I tak aź sama drukarka nie umrze :wink:
adik154
Dodano
20.04.2006 21:26:39
Kupilem HP DJ 3920.
ponoć drukowania mi starczy na 150 stron (przy pokryciu tuszem 5% powierzchni strony).
Drukuje wydrukiem tesowym to moze mi starczy na wiecej. Jest szybka i podoba mi się:). Była tańsza od Lexmarka choć 1 i 2 mają (prawie) takie same parametry. Ale HP to HP więc mam to, co mam. U mnie strzykawke (chodzi mi o zestaw regenerujący) moźna kupić do napełniania za 22zł czarnego a o to mi chodzi.
Tak więc mam tanią, dobrą (wydruk ładny i szybki) i niedrogą w utrzymaniu drukarke.
A co teraz lepsze zamiennik czy napełnianie strzykawką?

Laseróki nie biorę bo potrzebuję druakrki do drukowania czasem i w niewielkich ilościach...

Pozdrawiam i dzieki za porade!
tpalarczyk
Dodano
20.04.2006 21:20:31
siewcu:
laserowych wogle sie nie oplaca bo koszty zakupu i utrzymania sa duzo wieksze
Koszt zakupu i owszem, jest większy, czy duźo.. ?? rzecz gustu, ale o jakim utrzymaniu Ty mówisz, bo jakoś nie kumam ?? Jeźeli wydruk 3–4 (a moźe i więcej) tysięcy (!!) stron, przy koszcie tonera ok 60 zł (papier wszędzie kosztuje tyle samo) to są duźe (sic!) koszty utrzymania (jeśli Ci o to chodzi) to po prostu nie wiesz co piszesz..
Ucho
Dodano
20.04.2006 19:23:41
laserowych wogle sie nie oplaca bo koszty zakupu i utrzymania sa duzo wieksze. ja polecam znalezc na jakiejsc aukcji itd. drukarke hp3820 jest bardzo dobra, od kilku lat nie mialem z nia problemow. ma ona dwa porty: usb(chyba 1.1) i lpt. poszukaj bo na prawde sie oplaca. drukuje ona szybko i bez problemow.
siewcu
Dodano
20.04.2006 19:10:48
A ja bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał na kupnem atramentówki, tylko wybrał laser. W tej chwili lasery np. Samsunga są, moźna powiedzieć, bardzo tanie, a koszt wydruku cz–b praktycznie źaden. Jeźeli zakładasz wydruk tylko cz–b to sprawa jest bezdyskusyjna. Sam tak zrobiłem kiedyś i koszt drukarki zwrócił mi się kilkakrotnie (toner 60–70 zł dla 4–5 tys. odbitek).
Ucho
Dodano
18.04.2006 19:08:09
USB to USB, ale kabel musisz dokupić sobie sam. Jakieś 7zł. Poza tym na pudełku pisze jaki potrzebujesz.
Mglisty
Dodano
18.04.2006 12:56:37
adik154:
na twoim miejscu porozglądałbym się w ofercie HP.

np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23786

+:
– tanie refile
– szybki druk
– tani koszt głowicy w razie jej awarii ( względem takowej do Lexmarka )

Ogólnie jestem jakoś niemile nastawiony do Lexmarka więc ci go polecić nie mogę, jeśli jednak ty jakoś nastawiony niemile jesteś do HP to warto się jeszcze rozejrzeć w ofercie Canona. Ostatnio Canon robi bardzo dobre drulkarki, a ceny refili i głowic są bardzo niskie.

np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27011

Pozdrawiam

to mozesz mi powiedziec jaki ta drukarka hp3920 ma dokladnie interfejsc, bo to USB 2.0 mi nic nie mówi... jaki tam kabel będzie przychodził? Ten zwykly USB? bo kabla w zestawie nie ma...
tpalarczyk
Dodano
18.04.2006 02:13:16
na twoim miejscu porozglądałbym się w ofercie HP.

np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23786

+:
– tanie refile
– szybki druk
– tani koszt głowicy w razie jej awarii ( względem takowej do Lexmarka )

Ogólnie jestem jakoś niemile nastawiony do Lexmarka więc ci go polecić nie mogę, jeśli jednak ty jakoś nastawiony niemile jesteś do HP to warto się jeszcze rozejrzeć w ofercie Canona. Ostatnio Canon robi bardzo dobre drulkarki, a ceny refili i głowic są bardzo niskie.

np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27011

Pozdrawiam
adik154
Dodano
18.04.2006 01:18:21
1315 all–in–one za przystępną cenę i jak dla mnie to do tego typu zadan wporzo sprzecik
rafales
Dodano
18.04.2006 01:16:25
podaj jakis konkretny model
tpalarczyk
Dodano
18.04.2006 01:12:22
1. HP jest mniej awaryjne
2. Lepsza jakość druku to tez HP
3. Większa funkjonalnośc za porównywalną cenę teź w HP
4. design to tez atut HP

więcej nie mam zamiaru szukać...zrób jak uwaźasz, ja nie jestem przedstawicielem HP i nie mam najmniejszego zamiru namawiać cię do zakupu tej marki
rafales
Dodano
18.04.2006 01:06:50
nie mam zamiaru kupować oryginalnego tuszu, napełnie sobie je sam...
jakieś inne argumenty?
tpalarczyk
Dodano
18.04.2006 01:02:44
powiem jedno skoro tylko ci do czarnego potrzebna to zobacz ile kosztuje atramencik do Lexmarka a ile do np HP... i taki argument jest chyba wystarczający

A co do uźytku i bezawaryjności to chyba nie zaprzeczysz źe HP jest lepsze od Lexmarka ??

:D
rafales
Dodano
18.04.2006 00:58:55
rafales:
ja powiem krótko...wszystko poza Lexmarkiem :D

mało konkretna ta twoja rada i na nie wiele mi się przyda, masz jakieś konkretne argumanty i rzesze niezadowolonych uźytkowników? :?:
tpalarczyk
Dodano
18.04.2006 00:49:05
tpalarczyk
Dodano:
18.04.2006 00:33:55
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1