Jak zrobić sieć miedzy 2kompami? pomozcie
Witam.
Odrazu przechodze do rzeczy. Moj wujek kupil synowi komputer (1700xp). Wujek tez ma kompa (starszego 400mhz). Do kompa wujka podlaczony jest net (łacze stale). Chcial aby jego syn tez mial internet przez udostepnienie mu sygnalu. Chcial aby od jego kompa poprowadzic kabelek do drugiego kompa.
Teraz tak: na tym starszym jest WIN98se a na nowszym XP proff PL. Chcialbym Was prosic o pomoc abyscie mi napisali jak zrobic mala siec...
Slyszalem ze w jednym kompie maja byc 2 katy sieciowe (do jednej idzie sygnal z netu a przez 2ga ma byc polaczenie miedzy dwoma kompami). Jakim kablem to polaczyc? czy wystarczy normalny 8–smo zylowy (bo wlasnie wujek kupil 15metra takiego kabla sieciowego). Wiem ze to forum dotyczy glownie XP ale pomozcie mi.. jak potem skonfigurowac kompa z WIN98 aby udostepnil sygnal.. plizzz..
z gory bardzo goraco DZIEKUJE... outsider :mrgreen:
Odrazu przechodze do rzeczy. Moj wujek kupil synowi komputer (1700xp). Wujek tez ma kompa (starszego 400mhz). Do kompa wujka podlaczony jest net (łacze stale). Chcial aby jego syn tez mial internet przez udostepnienie mu sygnalu. Chcial aby od jego kompa poprowadzic kabelek do drugiego kompa.
Teraz tak: na tym starszym jest WIN98se a na nowszym XP proff PL. Chcialbym Was prosic o pomoc abyscie mi napisali jak zrobic mala siec...
Slyszalem ze w jednym kompie maja byc 2 katy sieciowe (do jednej idzie sygnal z netu a przez 2ga ma byc polaczenie miedzy dwoma kompami). Jakim kablem to polaczyc? czy wystarczy normalny 8–smo zylowy (bo wlasnie wujek kupil 15metra takiego kabla sieciowego). Wiem ze to forum dotyczy glownie XP ale pomozcie mi.. jak potem skonfigurowac kompa z WIN98 aby udostepnil sygnal.. plizzz..
z gory bardzo goraco DZIEKUJE... outsider :mrgreen:
Odpowiedzi: 10
do kolegi ktory zadal pytanie
http://sierp.net/faq/
i zapamietaj chociaz ty ze informatyka to dziedzina gdzie terminologia ma duze znacznie. /* co chyba zamyka dyskusje na inne tematy */
http://sierp.net/faq/
i zapamietaj chociaz ty ze informatyka to dziedzina gdzie terminologia ma duze znacznie. /* co chyba zamyka dyskusje na inne tematy */
Sory, w tym miejsu pojawil sie ten sam post co wyzej.
Dziwnie wolno odpalaja mi sie strony Forum.
Pozdrawiam
Dziwnie wolno odpalaja mi sie strony Forum.
Pozdrawiam
al:skretka to ogolna nazwa medium transmisyjnego o przepustowosci : 10BASE–T, 100BASE–T lub 1000BASE–T
Hmmmm,
Al, maslo mozna tez nazwac wysokokalorycznym produktem spozywczym otrzymywanym przez ubijanie lub silne mieszanie i ochlodzenie smietanki slodkiej lub ukwaszonej... Tylko nie bardzo wiem co to zmienia, skoro smakuje tak samo :lol:
al:a to o czym ty mowisz to modyfikacja skretki na tzw. cross–link.
To tez skretka.
al:robi sie to jezeli pomiedzy dwoma kartami sieciowymi nie ma urzadzenia typu hub,switch czy czegos podobnego.
Wlasnie o takiej sytuacji mowa, wiec po co o tym pisac?
Pozdrawiam :wink:
skretka to ogolna nazwa medium transmisyjnego o przepustowosci : 10BASE–T, 100BASE–T lub 1000BASE–T a to o czym ty mowisz to modyfikacja skretki na tzw. cross–link. robi sie to jezeli pomiedzy dwoma kartami sieciowymi nie ma urzadzenia typu hub,switch czy czegos podobnego.
takze jezeli chcesz komus odpowadac na pytania to najpierw sam sie upewnij ze wiesz o czym piszesz bo wielu ludzi czyta to forum i wielu chce sie czegos dowiedziec a takie informacje wprowadzaja tylko zamet w zdobywanej wiedzy.
pozdrawiam ;)
takze jezeli chcesz komus odpowadac na pytania to najpierw sam sie upewnij ze wiesz o czym piszesz bo wielu ludzi czyta to forum i wielu chce sie czegos dowiedziec a takie informacje wprowadzaja tylko zamet w zdobywanej wiedzy.
pozdrawiam ;)
skretka to ogolna nazwa medium transmisyjnego o przepustowosci : 10BASE–T, 100BASE–T lub 1000BASE–T a to o czym ty mowisz to modyfikacja skretki na tzw. cross–link. robi sie to jezeli pomiedzy dwoma kartami sieciowymi nie ma urzadzenia typu hub,switch czy czegos podobnego.
pozdrawiam ;)
pozdrawiam ;)
al:zrobic skretke mi sie najbardziej podoba
Jesli nie wiesz jak to zrobic, idz do pierwszej z brzegu kafei internetowej, lub jakiegokolwiek goscia skladajacego kompy i powiedz zeby ci zrobil skrosowany kabel sieciowy....
Od zwyklego rozni sie tym, ze w innej, specjalnej kolejnosci (w zaleznosci od schematu) ukladane sa przewody na kazdym z koncow skretki.
A tak w ogole al to pomagasz, pytasz, czy mieszasz??
cos ci sie niepodoba al czy jakci tam leci ????al:zrobic skretke mi sie najbardziej podoba
zrobic skretke mi sie najbardziej podoba
poszukaj w innych tematach w tym dziale, bo tego jest pelnooutsider:Witam.
Chcialbym Was prosic o pomoc abyscie mi napisali jak zrobic mala siec...
tak to prawda w kompie wujka 2 karty (1 z netu i jedna do sieci domowej) a kompie syna jedna karta (do sieci domowej)outsider:
Slyszalem ze w jednym kompie maja byc 2 katy sieciowe (do jednej idzie sygnal z netu a przez 2ga ma byc polaczenie miedzy dwoma kompami).
wystarczy tylko musisz zrobic skretkeoutsider:Jakim kablem to polaczyc? czy wystarczy normalny 8–smo zylowy (bo wlasnie wujek kupil 15metra takiego kabla sieciowego).
wlaczyc udostepnianie polaczenia internetowego i odpowiednio skonfigurowac IPoutsider:jak potem skonfigurowac kompa z WIN98 aby udostepnil sygnal.. plizzz..
najpierw przeczytaj sobie inne tematy na forum w tym dziale, o potem pisz taki sam topic !! tego jest pelno..
Strona 1 / 1