Jak zrobic format na dysku z NTFS.
Czy da sie jakos wyczyscic dysk z windowsem Xp. Mam z nim jakies problemy i chce przeinstalowac. Najlepiej sformatowac dysk systemowy. Slyszalem, ze jest z tym problem. Czy to prawda. Jak sie wogole dostac do trybu dos po wlaczeniu kompa. Przy Me i 98 to byl dysk startowy a jak to zrobic tutaj?
Mariusz.
Mariusz.
Odpowiedzi: 20
Jeźeli to ma być "to drugie" to lekarstwem jest ....zakup systemu.
No to podziekuje
baroNx:Tak bootowanie z CD. pRzeciez jakby nie bylo bootowane z CD to by nie bootowalo ME a bootuje :P Raczej to drugie.
Zna ktos odpowiedz ?
Jeźeli to ma być "to drugie" to lekarstwem jest ....zakup systemu.
Tak bootowanie z CD. pRzeciez jakby nie bylo bootowane z CD to by nie bootowalo ME a bootuje :P Raczej to drugie.
Zna ktos odpowiedz ?
Zna ktos odpowiedz ?
A masz w BIOs ustaione pierwsze bootowanie z CD ROM ? A moźe CD z XP nie jest bootowalne :wink:
no musisz ustawić w biosie bootowanie z CD, wkładasz do cd–rom płytkę windowsa, reset kompa i uruchamia ci się instalator win xp, a dalej to wg instrukcji, wybierasz co chcesz zrobić i po kłopocie, instalujesz windę
W win xp pro tez tak jest ?? Bo jak ja chce formata zrobic to najpierw musze bootowac win ME, zanistalowac go i potem dopiero XP pro. Wie ktos jak temu zaradzic ?
Dzieki za wytlumaczenie
Anonymous:Ja sie kiedys na formacie przejechalem. Nigdy nei bylo problemow ale XP dziwnei traktuje komende format c:.... UWAGA NA TO
W windowsach z rodziny NT (xp i 2000 czy 2003 ) polecenia forrmat c: się nie uzywa tak jak w Dos–ie
Startujesz z płytki instalacyjnej systemu i formatujesz wybraną partycje w formacie plików naprzykład FAT32 .. I polecenie format c staje się zbędne w rozumieniu Dos–u Ma po prostu inne formy.
Spod Dosa nie widać partycji NTFS. Jeśli więc system plików na C: to NTFS, a na D: FAT32 – polecenie format C powoduje sformatowanie partycji D.
Ja sie kiedys na formacie przejechalem. Nigdy nei bylo problemow ale XP dziwnei traktuje komende format c:.... UWAGA NA TO
Ja to robie tak, ze startuje XP z kompaktu ale zamiast instalacji daje napraw istneijaca kopie XP. wyrzuca cie do "dosu" i tam mozna dac format c: Tylko dziwnei XP to robi, moim zdaniem to blad, bo komenda format c: formatuje caly dysk fizycznyu a nie tylko partycje C. W moim przypadku bylo tak, ze sformatowal pozostale partycje :((((((((
Ostrzegam zatem!
Moze ktos wie czemu tak dziwnie to jest zrobione?
Ja to robie tak, ze startuje XP z kompaktu ale zamiast instalacji daje napraw istneijaca kopie XP. wyrzuca cie do "dosu" i tam mozna dac format c: Tylko dziwnei XP to robi, moim zdaniem to blad, bo komenda format c: formatuje caly dysk fizycznyu a nie tylko partycje C. W moim przypadku bylo tak, ze sformatowal pozostale partycje :((((((((
Ostrzegam zatem!
Moze ktos wie czemu tak dziwnie to jest zrobione?
Gość:pomocy jak zrobic dysk startowy do win ME jezeli na twardym mam tylko XPeka???????????????
Iść do kumpla co ma zainstalowany Windows ME.!!!
I po sprawie .. Szybko fajnie i tanio..!!
Pozdrówka
pomocy jak zrobic dysk startowy do win ME jezeli na twardym mam tylko XPeka???????????????
jesli chodzi o plytke bootujaca z windowsem to jest problem. Mam jedno z pierwszych wydan win xp professional. Niestety nie jest to win ktory sam startuje. Aby go odpalic nalezy w innym systemie operacyjnym wejsc w folder i386 i uruchomic winnt32.exe Dopiero startuje instalator. Wybiera sie naprawianie lub nowa instalacje. Wpisuje nr seryjny. Nastepuje restart i dopiero uruchamia sie taki niebieski instalator. Mariusz.
Po formatowaniu mamy juz system plikow NTFS.
P.S. Jeszcze takie male co nieco:
– w samym XP (czyli i tak jak podalem powyzej) formatowac partycje czy dysk na FAT32 mozemy jedynie wtedy, gdy ich wielkosc nie przekracza 32GB. Jesli partycja/dysk jest wieksza, wyskoczy pod koniec formatowania komunikat, ze formatowanie sie nie udalo. Zostaje nam NTFS, ale to i tak lepiej, porownujac nawet tak "niewazne" rzeczy jak bezpieczenstwo systemu i danych. Wieksze dyski – format na FAT32 starym dobrym FORMAT.COM z W98. Dyski/partycje wieksze niz 64GB zakladamy zmodyfikowanym narzedziem FDISK dostepnym na stronie M$. Link bezposredni – http://download.microsoft.com/download/Win98/Update/8266R/W98/PL/263044POL8.EXE
A zeby byl komplet informacji i narzedzi pod reka (zamiast kombajnow w rodzaju PM czy innych) to i narzedzie do usuwania partycji NTFS (podstawowych, rozszerzonych i logicznych) – DELPART.EXE (120 kilo), rowniez ze stajni M$ – http://www.juliatexas.com/delpart/delpart.exe
P.S. Jeszcze takie male co nieco:
– w samym XP (czyli i tak jak podalem powyzej) formatowac partycje czy dysk na FAT32 mozemy jedynie wtedy, gdy ich wielkosc nie przekracza 32GB. Jesli partycja/dysk jest wieksza, wyskoczy pod koniec formatowania komunikat, ze formatowanie sie nie udalo. Zostaje nam NTFS, ale to i tak lepiej, porownujac nawet tak "niewazne" rzeczy jak bezpieczenstwo systemu i danych. Wieksze dyski – format na FAT32 starym dobrym FORMAT.COM z W98. Dyski/partycje wieksze niz 64GB zakladamy zmodyfikowanym narzedziem FDISK dostepnym na stronie M$. Link bezposredni – http://download.microsoft.com/download/Win98/Update/8266R/W98/PL/263044POL8.EXE
A zeby byl komplet informacji i narzedzi pod reka (zamiast kombajnow w rodzaju PM czy innych) to i narzedzie do usuwania partycji NTFS (podstawowych, rozszerzonych i logicznych) – DELPART.EXE (120 kilo), rowniez ze stajni M$ – http://www.juliatexas.com/delpart/delpart.exe
No i tu wpisujemy np. FORMAT C: /FS:FAT32 co znaczy ze chcemy formatowac dysk C: na system plikow FAT32. Mozna rowniez wybrac formatowanie szybkie i system plikow NTFS – FORMAT C: /Q /FS:NTFS
Po zakonczeniu operacji wpisujemy "EXIT" i restartujemy komputer.
Z konsoli mozemy rowniez utworzyc lub skasowac partycje za pomoca komendy "DISKPART".
CZY PO SFORMATOWANIU DYSKU C: /Q /FS:NTFS MAMY JUZ PARTYCJE W NTFS (przedtem był FAT 32)CZY DOPIERO PRZY INSTALACJI ZMIENIAMY SYS.PLIKOW Z FAT32 NA NTFS
Z konsoli mozemy rowniez utworzyc lub skasowac partycje za pomoca komendy "DISKPART".
CZY PO SFORMATOWANIU DYSKU C: /Q /FS:NTFS MAMY JUZ PARTYCJE W NTFS (przedtem był FAT 32)CZY DOPIERO PRZY INSTALACJI ZMIENIAMY SYS.PLIKOW Z FAT32 NA NTFS
zrob tak jak napisał EL NINO ja czesto stosuje ta metode rowniez u znajomych i wszystko jest ok .Nie obawiej sie wszystko co masz zrobic jest napisane na ekranie tylko sie nie spiesz i uwaznie czytaj no i przede wszystkim musisz wiedziec co chcesz zrobic a jak zakonczysz to powiesz ze to byla bulka z maslem
powodzenia
powodzenia
zrob tak jak napisał EL NINO ja czesto stosuje ta metode rowniez u znajomych i wszystko jest ok .Nie obawiej sie wszystko co masz zrobic jest napisane na ekranie tylko sie nie spiesz i uwaznie czytaj no i przede wszystkim musisz wiedziec co chcesz zrobic a jak zakonczysz to powiesz ze to byla bulka z maslem
powodzenia
powodzenia
gosciu piszesz 0 6 dyskietkach,a tam wyraznie pisze o cd,czy tez na płycie cd mozna to zrobic.A formatowanie z pod dys. star. win 98 jest niepełne? .Piszesz o bot.dysku czy powyzsze po zgraniu trzeba nagrac jako obraz.Jestem cienki bolek to niedziw sie poziomowi pytan.Za odp.bede wdzieczny!
Anonymous:Majster wszystko jest bardzo proste. Postępuj według wskazówek, według których ja sam strzelam sobie formata na systemie plików NTFS. Jeźeli masz Fata to masz problem z głowy. Ale tutaj opisze ntfsa.(nie mam płyty bootowalnej ale mam zamiar sobie ją zrobić :D)
1. Microsoft przygotował 6 bootowalnych dyskietek. Musisz ich gdzieś w necie poszukać. A nastepnie nagrać na swoje 6 pustych, sformatowanych dyskietkach.
2. Gdy juź to zrobisz w biosie przestawiasz na bootowanie z dyskietki (floppy) i wkładasz 1 dyskietke do napedu.
3. Następnie kolejn 2,3,4,5,6 aź uruchomi ci się instalator.
4. Postępujesz według wskazówek instalatora, aź dojdziesz do momentu, gdzie moźesz wybrać formatowanie pełne lub szybki system plików itd.
5. Formatujesz
6. I jedziesz dalej ze wskazówkami instalatora.
7. Jeźeli chcesz sformatować reszte partycji to robisz to juź spod wiindowsa. Sprubuje dać ci linka do tych dyskietek. Szukajcie a znajdziecie :D
EL NINO – po co te nerwy ? :mrgreen:
Samo posiadanie komputera i systemu nie oznacza jeszcze, ze uzytkownik posiadł umiejętność czytania.... komunikatów na ekranie monitora. :lol:
Samo posiadanie komputera i systemu nie oznacza jeszcze, ze uzytkownik posiadł umiejętność czytania.... komunikatów na ekranie monitora. :lol:
Panowie, o czym Wy kurna piszecie ? Jakie nie da sie ? Jaka naprawa czy tez nainstalowywanie ? Przeciez naprawa czy nalozenie systemu to jedno a format dysku czy partycji to drugie. I zarowno jedno jak i drugie robimy uruchamiajac kompa z plyty XP. Widze ze nie obejdzie sie bez malego "how to" ?
Format z konsoli, po uruchomieniu komputera z plyty XP:
– na ekranie powitalnym "Welcome Setup" wchodzimy do konsoli odzyskiwania naciskajac litere "R"
– kolejny ekran i wybieramy system do ktorego chcemy sie dostac
– nastepny ekran – podajemy haslo Administratora
– po ukazaniu sie kolejnego ekranu mamy do dyspozycji linie/wiersz polecen, gdzie mozna zrobic cuda. No i tu wpisujemy np. FORMAT C: /FS:FAT32 co znaczy ze chcemy formatowac dysk C: na system plikow FAT32. Mozna rowniez wybrac formatowanie szybkie i system plikow NTFS – FORMAT C: /Q /FS:NTFS
Format z konsoli, po uruchomieniu komputera z plyty XP:
– na ekranie powitalnym "Welcome Setup" wchodzimy do konsoli odzyskiwania naciskajac litere "R"
– kolejny ekran i wybieramy system do ktorego chcemy sie dostac
– nastepny ekran – podajemy haslo Administratora
– po ukazaniu sie kolejnego ekranu mamy do dyspozycji linie/wiersz polecen, gdzie mozna zrobic cuda. No i tu wpisujemy np. FORMAT C: /FS:FAT32 co znaczy ze chcemy formatowac dysk C: na system plikow FAT32. Mozna rowniez wybrac formatowanie szybkie i system plikow NTFS – FORMAT C: /Q /FS:NTFS