Jak zmniejszyć wielkość XP na dysku
Mam vers. professional. Zjamuje mi jakieś 1,1 Giga na dysku. Co zrobić by zajmował mniej. Chodzi mi wyłączenie opcji których i tak nikt nie uźywa np. Movie maker i takie tam bzdury. Walczę o kaźdego mexa....POMOCY
Odpowiedzi: 10
Zakładam ze przeszedłeś juź z fata32 na ntfs konwertująć fata/fata32 poleceniem convert x:/fs:ntfs wydanym z wiersza polecen (x to litera dysku, partycji) lub po prostu formatujac dysk na ntfs
Zaznacz wszystkie głowne katalogi na c: kliknij we właściwości zaawansowane i zaznacz kompresuj zawartosc aly zaoszczedzic miejsce na dysku, folder jest gotowy do archiwizacji, i włacz indeksowanie
jesli klikniesz na muj komputer i we właściwości dysku ce i dasz włacz kompresję to wszystkie nowe dane będą automatycznie kompresowane przy zapisie
Zaznacz wszystkie głowne katalogi na c: kliknij we właściwości zaawansowane i zaznacz kompresuj zawartosc aly zaoszczedzic miejsce na dysku, folder jest gotowy do archiwizacji, i włacz indeksowanie
jesli klikniesz na muj komputer i we właściwości dysku ce i dasz włacz kompresję to wszystkie nowe dane będą automatycznie kompresowane przy zapisie
Jak mam się dostac do kompresji? Nie wiem jak mam skompresować dysk, bo wszystkie warunki juź zrobiłem.
Wielkie dzięki Panie Zbor. Wyczerpujaca i fachowa pomoc. Widzę źe są ludzie na tym forum którzy znaja się na rzeczy!!!
Usuń forder dllcache poleceniem wydanym z wiersza polecen sfc /purgecache
Usuń wszystkie punkty przywracania (wyłacz przywracanie systemu
Przydziel na kosz tylko 1 lub wcale procent dysku
Ustaw np 64 mega dla Explorer–a (temporary internet files)
delejtnij od czasu do czasu zawartosc katalogów temp w docoment and settings /twoje konto/ to niby nie windows ale te śmieci potrafia zajac sporo miejsca
Przejdz z fata na ntfs i zastosuj kompresje dysku i katalogu windows
Jeśli zrobisz to wszystko windows bedzie ci zajmował jakieś 470 mb miejsca na dysku
Usuń wszystkie punkty przywracania (wyłacz przywracanie systemu
Przydziel na kosz tylko 1 lub wcale procent dysku
Ustaw np 64 mega dla Explorer–a (temporary internet files)
delejtnij od czasu do czasu zawartosc katalogów temp w docoment and settings /twoje konto/ to niby nie windows ale te śmieci potrafia zajac sporo miejsca
Przejdz z fata na ntfs i zastosuj kompresje dysku i katalogu windows
Jeśli zrobisz to wszystko windows bedzie ci zajmował jakieś 470 mb miejsca na dysku
Usuń foldery DLLCACHE i DRIVERCACHE.
taki z ciebie cwaniak ??? to po co tu dajesh takie topici?? najlepiej kup se gumowy komputer!!! Idz stad jush lepiej!!
taki z ciebie cwaniak ??? to po co tu dajesh takie topici?? najlepiej kup se gumowy komputer!!! Idz stad jush lepiej!!
Skasuj folder system32 :D
Słabo, słabo proszę Pana. Są sposoby na 100%, wiem źe mozna obciąć nawet do 700mb. Nigdy nie mów nigdy, na dodatek wtedy kiedy sam wiesz niewiele.
raczej nic nie zrobish!! niestety tuz po instalacji windows zajmuje okolo 1,08 Gb wiec nie sadze zeby cos mozna bylo wyciac z niego , sprubuj tego :
"zainstaluj/odinstaluj skladniki windows " ale watpie zeby ci cos miejsca przybylo na dysku
"zainstaluj/odinstaluj skladniki windows " ale watpie zeby ci cos miejsca przybylo na dysku
Strona 1 / 1