Jak zmniejszyc rozmiar MFT
Witam, wiecie moze jakim softem zmniejszyc MFT poniewaz na jednej partycji jest dosc duze MFT a mam tam niewiele plikow, diskeeper niestety nie pozwala mi na zmniejszenie pomimo tego ze tylko 3% MFT jest uzywane
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 12
4 Pozycje krytyczne jedna zdrowa.Kurcze blade
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Daj NtfsMftZoneReservation na 2.
Po defragmentacji w dalszym ciągim stan Solidności Krytyczny
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzieki za odpowiedź.Zrozumiałem źe nie muszę to znaczy nie rozwalę dysku.Ten komunikat mam chyba tylko w Diskeeperze bo w PerfecyDisc chyba nie mam
nie wiem bo nie znam anglika. Tak źe jak mozna zostawic to zostawię bo nie chcę nic narozrabiać.Chociaz ten komunikat o stanie krytycznym
denerwuje.Ja mam tak
Pozdrawiam
nie wiem bo nie znam anglika. Tak źe jak mozna zostawic to zostawię bo nie chcę nic narozrabiać.Chociaz ten komunikat o stanie krytycznym
denerwuje.Ja mam tak
Pozdrawiam
Kilka dni mnie nie było, Amator jeźeli problem jest aktualny moźesz (ale nie musisz) zwiększyć rozmiar MFT.
MarcinX:HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Filesystem
Modyfikujemy/dodajemy : NtfsMftZoneReservation na 1 (domyślne 12%),2,3 lub 4
Moźe jeszcze ja cos dopiszę
Program Diskeeper 9–defragmentacja i komunikaty
i taki komunikat dotyczy 1 dysku i 1 partycji na innym dysku. Czy to jest cos powaźne czy trzeba cos
zrobić i to szybko– mozna poprosić o podpowiedź
Pozdrawiam
Program Diskeeper 9–defragmentacja i komunikaty
i taki komunikat dotyczy 1 dysku i 1 partycji na innym dysku. Czy to jest cos powaźne czy trzeba cos
zrobić i to szybko– mozna poprosić o podpowiedź
Pozdrawiam
Seeker:Rozmiar MFT moźna ustalać np. przy konwersji systemu plików, trzeba stworzyć odpowiedni plik , a następnie go dodać do polecenia convert, szczegóły tu:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=37325&highlight=mft
co to to prawda, jednak ja mam wszystkie partycje na ntfs juz, swoja droga wszystkie byly z fata konwertowane i jakos roznicy wydajnosci nie zauwazylem za to defragmentacja tych partycji jest chyba z 10x szybsza niz na FAT32 :], konwertowalem tym poleceniem convert ale bez dodatkowych opcji zadnych, jedynie C jest NTFS od poczatku tzn przed instalacja windy zrobilem zeby zrobil pelny format NTFS
Rozmiar MFT moźna ustalać np. przy konwersji systemu plików, trzeba stworzyć odpowiedni plik , a następnie go dodać do polecenia convert, szczegóły tu:
MarcinX:Hmmm....
Moźna wyłączyć dublowanie wpisów :HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem
Zmieniamy wartość NtfsDisable8dot3NameCreation na 1.
To wylaczy tworzenie krotkich nazw plikow, podobno niektore programy swiruja jak nie ma tych krotkich nazw np norton disk doctor, osobiscie nie uzywam ale wole zeby bylo wlaczone
Hmmm....
Moźna wyłączyć dublowanie wpisów :HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem
ok, to moze inna kwestia, jak wyczyscic MFT z wpisow do nieistniejacych plikow, bardzo by mi sie to przydalo bo uzywam pluginu do total commandera o nazwie back2life, jest poprostu idealny dla mnie i jest tak jakby freeware, trzeba 15 sek poczekac przed przywroceniem pliku, no i on robi tak ze skanuje najpierw MFT partycji i sortuje ja i ten proces sortowania na jeden z partycji trwa kilka minut a na partycji systemowej kilka sekund
Nie warto zmniejszać wielkości MFT (nawet chyba nie moźna) ,i tak nie ma to wpływu na szybkość czy wydajność dysku.
Inna sprawa jest z zwiększeniem ,co czasem przynosi porządane efekty.
Moźna pobawić się kluczem : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Filesystem
Inna sprawa jest z zwiększeniem ,co czasem przynosi porządane efekty.
Moźna pobawić się kluczem : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Filesystem
Strona 1 / 1