Dzień dobry.
Takie proste mam pytanie. (Proste oczywiście dla tych, co wiedzą:lol: ). Oto mam na ten przykład plik xxx.mp3, którego ikonka jest pochodną odtwarzarki "SubEditPlaye'ra". Ale zainstalowałem następnie inną odtwarzarkę, która również odtwarza pliki xxx.mp3 (np. "Best Player'a") i ikonki zmieniły się na takie, które są podobne do tej innej odtwarzarki. A ja chcę, żeby były takie, jak były poprzednio, czyli od "SubEdit Player'a". Jak to zmienić i gdzie mogę wybierać, jakie ikonki będą powiązane z danymi plikami, takimi, jak mp3, Xvid, Mpeg 4 itp. Nadmienię jedynie, że nie mam tutaj na myśli ustawienia domyślnej odtwarzarki, bo tę ustawiam z poziomu menu folderu, ale to nie ma nic wspólnego, jak zauważyłem, z rodzajem przypisanej ikonki. Ikonka to jedno; domyślna odtwarzarka to drugie. Mi chodzi teraz o ikonkę tylko.
Pozdrawiam szaroczek
Odpowiedzi: 9
Skojarzenie plików z WMP nie wystarcza ?
No tak, i tu znowu słusznie mnie do kąta wcisnęliście... ](*,) Ale zapytem zatem o taką rzecz. Oto, gdy przeistalowałem Windows'a XP i system był świerzutki, bez żadnych jeszcze programów zainstalowanych, to pliki mp3 były "przedstawiane" poprzez ikonkę wyglądającą tak, jakby biała kartka (chyba z zagiętym górnym rogiem), a na niej niebieski chyba napis "mp3". Po zainstalowaniu różnych odtwarzarek ikonka się oczywiście zmianiała, ale obecnie tamtej pierwszej nigdzie nie mogę znaleźć, nawet w [b]shell32.dll[/b]. Czy ktoś ma pomysł, skąd ona się wzięła i czy jest ona do odzyskania gdzieś w systemie...?
Dziękuję za cierpliwość
Hmmmm ....
[quote=szaroczek]... skąd można pobrać ....[/quote]
masło
[quote=szaroczek]... (z internetu na przykład) ....[/quote]
maślane
Google podają 1,120,000 odpowiedzi dla zapytania ikony windows. (Znaleziono w 0,22 sek.)
Bing zaledwie 187,000
[b]XanTy[/b], i znowu się nie zrozumieliśmy. :lol: Chodzi mi bowiem o to, skąd można pobrać (z internetu na przykład) inne gotowe wzory ikon, alby następnie właśnie z nich stworzyć w komputerze "[u]folder z własnym zestawem plików *.ico[/u]" poszerzających ikonową ofertę. Bo przecież nie zakładasz chyba "własnoręcznej" produkcji tych znaczków... :rolleyes:
Pozdrawiam
[b]XanTy[/b]p, myślę, że po prostu nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o to, że mając możliwość wyboru ikonki do danego typu pliku mogę wybrać ikonkę tego programu, który wcześniej ustanowiłem jako domyślną odtwarzarkę dla tegoż rodzaju pliku. Jeśli zaś chodzi o samą procedurę ustalania domyślnej przeglądarki, to jest ona mi znana od dawna. Problem polagał jedynie na "technologii" zmiany ikony. I tą instrukcję otrzymałem za co jestem wdzięczny.
Co do zaś pliku (a nie, jak myślałem "folderu") [b]shell32.dll[/b], to zrobiłem dokładnie tak, jak poinstruowałeś i rzeczywiście go znalazłem, dzięki czemu poszukując teraz ikony dla danego typu pliku mogę korzystać zarówno z ikon różnych zainstalowanych już programów, ale również z tych pochodzących z asortymentu samego Windows'a. To również jest super![-o<
Dla wyczerpania tematu pozostało mi chyba jeszcze jedno uzupełniające pytanie, mianowicie, czy można, a jeśli tak, to na przykład skąd, zaimplementować inne jeszcze wzorce ikonek poza tymi pochodzącymi z zainstalowanych już w komputerze programów lub tymi z pliku shell32.dll?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za dotychczasowe wiadomości.
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, mogę wziąć ikonę z pliku [i]xxx.exe[/i], tak, jak to zrobiłem z "SubEdit Player'em" i zadziałało, lub też wziąć jakąś inną ikonę z tego jakiegoś folderu "[b]shell32.dll[/b]"...? A jak jest do niego ścieżka?
Dołożę jeszcze swój grosz:
przy zmianie ikon dla tych plików na starą z SubEditPlayera powinieneś mieć na dysku chociaż plik startowy tegoż. Rzeczona ikonka powinna być w tym pliku. W shell32.dll będą różniste, ale tej akurat pewnie nie ma.
Nie chcę oczywiście powiedzieć, że ma to absolutnie decydujące znaczenie, lub, że bez odpowiednich ikonek nie jestem w stenia efektywnie korzystać z systemu, ale ma to takie choćby praktyczne znaczenie, że automatycznie może informować na przykład o tym, jaka jest domyślna odtwarzarka do danego rodzaju plików, a zatem, czego mogę się spodziewać po "dwukrotnym kliknięciu myszą" i nie muszę informacji tej przechowywać w "pamięci stałej mojego mózgu" :lol: . Poza tym to trochę tak, jakbyś w szafie miał 15 koszul, ale "ktoś", lub "coś" za każdym razem za ciebie decydowałoby, którą masz ubrać... Irytujące, co nie...?
"XanTyp" - dzięki za instrukcję; sprawdziłem, zrobiłem, zadziałało! Pozdrawiam :d/
A to ma jakieś istotne znaczenie? Czy tylko estetyczne?
Z założenia, ostatni instalowany program do obsługi konkretnych plików, narzuca niejako od siebie wygląd ikon. Możesz przeinstalować SubEditPlayer i powinien on przywrócić ich wygląd na ten, do którego jesteś przyzwyczajony, który wolisz, lubisz itp.
Jednak prostszym rozwiązaniem będzie wejście w dowolne okno np. Moje dokumenty. Z paska narzędzi wybierasz Narzędzia -> Opcje folderów -> Typy Plików - wybierasz typ pliku - np. mp3 - wciskasz poniżej opcję [zaawansowane] i na górze kolejnego okienka znajdziesz możliwość zmiany ikony. Powinno przenieść Cię do biblioteki shell32, gdzie masz sporą ilość ikonek, albo odnajdujesz folder z własnym zestawem plików *.ico i podstawiasz swoje.