Jak zmienić partycje pod WindowsXP ?
Witam !!
Jestem szczesliwym posiadaczem laptopa z WindowsXP,
posiadam dysk 40 GB z jedna partycja NFTS.
Musze miec trzy partycje, jak sie do tego zabrac ?
Mam tylko oprogramowanie dostarczone wraz z laptopem.
Jestem szczesliwym posiadaczem laptopa z WindowsXP,
posiadam dysk 40 GB z jedna partycja NFTS.
Musze miec trzy partycje, jak sie do tego zabrac ?
Mam tylko oprogramowanie dostarczone wraz z laptopem.
Odpowiedzi: 13
1. uRUCHOM pgmaGIKA
2. Wybierz dana partycje i z menu kontekstowego wybierz bodajrze "REsize" . Zmien rozmiar partycji moźesz przesówac suwak lub recznie wpisac nowy rozmiar parytcji.
3. Potem nalezy wybrac na OK i pojawi ci sie wolny obszar puzniej wybierasz z menu kontekstowego "Create" i tworzysz nowa partycje np FAt32 albo NTFS ta zalezy jaki masz humorek.
4. Wybierasz OK w głownym OKnie i prowdopodobnie bedzie trzeba uruchomic ponownie kompa.
5. Jak system bedzie sie uruchamiał zacznie sie cała zabawa partycja zostanie stworzona i takie tam.
6. Pqmagic ponownie uruchomi klomputer i to juź by było tyle miłes zabawy nie zapomni zrobic kopi zapasowe wazniejszych danych.
2. Wybierz dana partycje i z menu kontekstowego wybierz bodajrze "REsize" . Zmien rozmiar partycji moźesz przesówac suwak lub recznie wpisac nowy rozmiar parytcji.
3. Potem nalezy wybrac na OK i pojawi ci sie wolny obszar puzniej wybierasz z menu kontekstowego "Create" i tworzysz nowa partycje np FAt32 albo NTFS ta zalezy jaki masz humorek.
4. Wybierasz OK w głownym OKnie i prowdopodobnie bedzie trzeba uruchomic ponownie kompa.
5. Jak system bedzie sie uruchamiał zacznie sie cała zabawa partycja zostanie stworzona i takie tam.
6. Pqmagic ponownie uruchomi klomputer i to juź by było tyle miłes zabawy nie zapomni zrobic kopi zapasowe wazniejszych danych.
Jak mam podzielic partycje za pomoca PM7.0 na dwie ?
Prosze o szczegolowy opis !
Prosze o szczegolowy opis !
Mialem dwie partycje ktore zostaly z formatowane, ale po instalacji QiuckRestore wszystko ustawilo sie jak bylo na poczatku !
jak to moźliwe ze zrobiłes 2 a masz 1 ??? moze po prostu drugiej nie sformatowałes i dlatego nie moźesz na nią wejść
Wczoraj w nocy bawilem sie ustawianiem partycji.
Zrobilem to i zainstalowalem Windows XP, mialem dwie partycje.
Okazalo sie ze brakuje mi kilku sterownikow wiec zainstalowalem z oryginalnych CD Compaq (3 CD) QuickRemote.
Po tej instalacji wszystko chodzilo jak trza
tylko okazalo sie ze ustawil wszystko fabrycznie czyli znowu jest jedna partycja na dysku.
Co robic ?
Zrobilem to i zainstalowalem Windows XP, mialem dwie partycje.
Okazalo sie ze brakuje mi kilku sterownikow wiec zainstalowalem z oryginalnych CD Compaq (3 CD) QuickRemote.
Po tej instalacji wszystko chodzilo jak trza
tylko okazalo sie ze ustawil wszystko fabrycznie czyli znowu jest jedna partycja na dysku.
Co robic ?
Mozesz mi opisac dokladniej ?
Instalowalem dwa razy i nic takiego nie widzialem !
Instalowalem dwa razy i nic takiego nie widzialem !
Musisz wybrać opcję czystej instalicji, tudzieź z pod Wina (wtedy musisz zaznaczyć jeszcze, źe chcesz sam w toku instalację wybrać partycję na jaką ma być zainstalowany system) albo po prostu w ogóle odpalasz płytke instalacyjną bootując ją z biosa. W pewnym momencie pojawi się sekwencja okien na temat partycji, wtedy moźesz wszystko poustawiać (nic nie trzeba szukać – samo się pokaźe).
Podczas instalacji ale gdzie to jest ?
Jeźeli nie zaleźy Ci na źadnych danych jakie posiadasz na dyskach (partycjach), to podczas instalacji WinXP moźesz dowolnie zmieniać ustawienia partycji (ich ilośc, wielkość, tryb – moźesz zdecydowac, czy chcesz pozostać przy FAT32, przy przekonwertować partycje na NTFS). Z tym źe wiąźe się to z teoretycznie nieodwracalną utratą danych. Teoretyczną, bo są programy potrafiące odzyskać dane nawet po takich operacjach. Ale to nie temat, źeby się o tym rozprawiać. Były inne topicy.
Ja tam uźywam PArtitionMAgic i jest gicior nie trzba bawic sie z instalacja systemu by zmienic partycje a niektóre zmiany sa widoczne bez ponownago uruchomienia. PQmagik 7.0 jest teraz w gazecie EXpert jest prosty w obsałudze ale przed jego uźyciem radze zrobic kopie zapasowe wazniejszych plików. :p
fije:Jeśli ponowna instalacja systemu nie jest dla Ciebie kłopotem wystartuj z płyty XP. Przed instalacją bedziesz mogł zrobic partyce i poformatowac dyski na wybrany system plików. Jak nie chcesz od nowa instalować systemu polecam program partition magic
Reinstalacja to nie problem tylko nie wiem jak i czym mam to zrobic ? Nie moglem znalesc programu do zmiany partcji !
Jeśli ponowna instalacja systemu nie jest dla Ciebie kłopotem wystartuj z płyty XP. Przed instalacją bedziesz mogł zrobic partyce i poformatowac dyski na wybrany system plików. Jak nie chcesz od nowa instalować systemu polecam program partition magic
Strona 1 / 1