Wraz z nowym dyskiem dostałem taki program:
Samsung Auto Backup
Jednak za każdym razem gdy go uruchomię, to on zaczyna sobie robić kopię moich dokumentów, dopiero muszę to zatrzymać, sam zaznaczyć co ma robić i wtedy włączyć. Jak sprawić aby po uruchomieniu programu, sam musiał wybrać rzeczy do kopii a nie program od razu sobie zaczynała backapować to co chce? Patrzyłem w opcjach i nie natrafiłem na żadną możliwość wyboru automatyzacji, ani miejsca z którego automatycznie ma robić kopię. Zna się ktoś?
http://zapodaj.net/images/a0dec90c2b9c.jpg
Ustawiam opcję abym to ja manualnie wskazywał co ma zostać poddane backapowi. Jednak jak wyjdę z programu i uruchomię go od nowa to zapisana (confirm) opcja znów jest pusta, co za idiotyczny program.
Odpowiedzi: 11
Takie samo, jak obliczanie czasu w XP przy przenoszeniu licznej grupy plików jednym rzutem.
WIęc coś zbyt dużo czasu zajmuje to liczenie i, jak widać, jest bardzo szacunkowe.
Witaj, nie. Już od ponad połowy zaczęło się zmniejszać.
Wytrwałeś do końca wykonywania backupu?
I ciągle oba liczniki rosną?
cIESZĘ się, że się zgadzamy, XanTypie. Tylko wydawało mi się, że transfer będzie szybszy używając tego programu i że będzie można np. wznowić backup. Bo sam system nie ma wznawiania. Owszem, można kliknąć SHIFT + "Nie na wszystkie" w przypadku nie nadpisywania niepotrzebnych, ale... to nie działa. Skopiowałem coś ręcznie - wyskoczył błąd skopiowania pliku (bo na nim akurat pracowałem) i dupa zbita - koniec przesyłania. System Ci zakończy, a taki programik np. pominie plik i będzie dalej nadpisywał. O takie fajne opcje mi chodzi. Co ciekawe, metoda SHIFT + NIE nie zadziałała i nie rozpoczęło się od nowa kopiowanie. Co za głupi system.
A mam do Ciebie pytanie, takie już Off-Topowe. Nie wiesz czemu podczas kopiowania plików nie pokazuje się szacowany, pozostały czas? To znaczy mam dwie wartości: Elapsed Time: i Time Remaining: - a w obu przypadkach ROŚNIE czas a się nie zmniejsza. Ja mam świadomość, że transfer jest "w biegu" i może szacowany czas sie wydłużać, ale dlaczego do cholery jasnej od początku włączenia Backupu przez ten program od Samsunga mi tylko i wyłącznie rośnie? I to OBIE wartości?
Ciekaw jestem, co by program zrobił, gdyby nie znalazł folderu pt. Moje dokumenty? :D
Druga kwestia: po co się użerać z takim ustrojstwem. Pliki - same w sobie możesz sobie powielać do upojenia, kopiując je między partycjami, dyskami czy nawet na urządzenia zewnętrznymi. Wykonywanie ich kopii programem - zasadniczo niczym się nie różni.
Kopia programowa, imo, nadaje się tylko do zapisywania całych partycji, rzeczy zabezpieczonych w zjadliwy sposób dla systemu, lub dla programu nadrzędnego typu Acronis, Ghost itp. a których nie zapiszemy ręcznie tak, by je potem móc przywrócić w razie potrzeby.
[quote]nie mogę/nie wiem jak, wybrać miejsce do automatycznego backupu danych
Instrukcja mówi jasno: Najpierw program robi swoje, potem dopiero ty możesz podawać mu swoje ścieżki do wykonania kopii zapasowej. I nigdzie nie jest powiedziane, że da się to zmienić.[/quote]
W takim razie to jest głupi program. Bo ja nie chcę aby mi MOJE DOKUMENTY od razu backupował. Kto w ogóle by pomyślał, że program SAM SOBIE WYBIERA i decyduje za użytkownika co mu zbackupować?! A może ja nie chcę Moich Dokumentów? Może chcę inny folder? To nie, - nie można. Najpier traaach! - jedziemy z kopiowaniem wybranych terabajtów a dopiero potem zapytamy "co jeszcze?". Jak tak można? Odpalam program to chcę sobie wybrać, zapisać miejsce źródłowe a nie że on mi Moje Dokumenty automatycznie będzie backupował. To jest nie do pomyślenia przecież. Włączam program, od razu śpieszę wstrzymać proces backupu, [b]którego wcześniej nawet nie mogłem zaplanować[/b] i dopiero potem robię swoje.
POMYŚL: co innego, gdyby raz dało się ustawić miejsce z jakiego ma kopiować a przy kolejnym uruchomieniu program już by robił swoje. To okej. Zgadzam się, ale tak że on sobie wybiera że "Moje Dokumenty i już?". To idiotyzm.
Kurdę! Co się stało? Napisałem chyba z [b]dwadzieścia wersów[/b] i się nie wysłało!
Ja się tak nie bawię #-o
No to, tym razem w skrócie...
Dziękuję, pewnie znasz ten program - szybka odpowiedź i treściwa.
Problem polega na tym, że nie mogę/nie wiem jak, wybrać miejsce do automatycznego backupu danych. Bo jak uruchamiam program to mi backapuje tylko Moje Dokumenty. Jak zmienić folder źródłowy na coś innego?
I jeszcze pytanie inne, czy backup musi się pojawiać w jakimś podfolderze o dziwnej nazwie w stylu [b]#TD[/b] ?
Nie może backupować po prostu do wskazanego folderu bez jakichś folderów o dziwnych nazwach, co bym nigdy nie przypuszczał, że właśnie tam mogą znajdować się kopie plików?
[quote=BUNCH]Zna się ktoś?[/quote]Pewnie autorzy się znają. [quote] When you reboot the system after installation, the Setup Wizard is executed automatically.
[b]After setting the backup settings, [size=6][u]you need to specify a backup source[/u][/size] to perform the backup.[/b]
[/quote]Czyli jest dokładnie tak, jak jest u ciebie. Najpierw automat robi swoje, potem dopiero twoja kolej.
Detale instalacji i obsługi programu masz [url=http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/downloads/support_ex_auto.html][color=blue][u]tutaj[/u][/color][/url].
[quote]Błąd! - Error 403
Nie masz dostępu do tej strony!
Możliwe przyczyny problemu:
- grzebałeś nie tam gdzie trzeba,
- próbowałeś hotlinkowania, a tego nie lubimy,
- w innym wypadku skontaktuj się z administracją.
Jeśli chcesz obejrzeć obrazek to wejdź na adres, który dostałeś po wrzuceniu go na Zapodaj.net
np. http://zapodaj.net/nazwaobrazka.jpg.html
[/quote]
Tak miało byc ? :D