Jak zebezpieczyc plyte CD lub DVD

Mam pytanko jakim programem mozna zabezpieczyc pliki i dokumenty zgrane na CD lub DVD.
Chodzi mi o takie zabezpiecznie zeby nie mozna bylo odczytac lub skopiowac plikow *.doc lub *.xls itp. np. bez podania hasla.
Czy jest jakis program ktorym mozna by to zrobic ?

Odpowiedzi: 11

Co do płyt DVD to nigdy ich nie nagrywałem wiec nie ma zielonego pojcia. Blad wydaje mi sie, ze związany z opróźnieniem bufora. Moźliwe źe przy nagrywaniu płyt DVD trzeba by ograniczyć prędkośc (chodź moge sie mylić).
Mozliwe tez za akurat plyt DVD tym programem nie da rady zaszyfrować. :/

Spróbuj nagrać narazie z niźszą prędkoscią..
Moze sie uda ...

Mozliwe ze trzeba by było yakiś SERVICE PACK zainstalowac do tego progsa...

http://www.cdrinfo.pl/ <

Pozdrawiam :)
KoRnias
Dodano
25.04.2004 01:22:01
Pojawil sie u mnie problem z programem WinOnCD 6.0
Nie moge nagrac w nim plyty DVD :roll:
Nie da sie nagrac ani niezabezpieczonej ani zabezpieczonej haslem plyty DVD,
gdyz pojawia sie nastepujacy komunikat o bledzie:
Czy ktos moze powiedzec jak rozwiazac ten problem :?:
Dodam ze plyty CD nagrywaja sie poprawnie.
mark54
Dodano
24.04.2004 22:03:54
Dzieki za pomoc.
Wlasnie o to mi chodzilo. :D
Warto dodac jeszcze tylko, ze czasem wystepuje problem z odczytem tak zaszyfrowanej plyty.
Jest o tym mowa w "ostrzezeniu" podczas szyfrowania plyty:

"... Musisz miec jednak pewnosc, iz wybrany przez ciebie kod lub algorytm szyfrowania
jest zainstalowany na komputerze, w ktorym dane maja zostac odczytane"

W moim przypadku nie bylo problemu z odczytem plyty w systemie Win 2000 i XP.
Natomiast plyta nie dawala sie odszyfrowac pod Win '98
mark54
Dodano
21.04.2004 20:50:06
Dodam moze kilka screenów:

Pozdrawiam :)
KoRnias
Dodano
19.04.2004 13:02:56
mark54:
Udalo mi sie ustalic, ze plyte CD mozna zebezpieczyc haslem w programie WinOnCD w wersji 6.0 :D
Niestety na razie nie mam tego programu i nie wiem jak to wyglada w praktyce. :roll:

Nagrywam porgramem WinOnCD 6 Power Edition i tak da rade ustawić by płyta odpalała dopiero po podaniu hasła. Bez podania hasła nie da rady odpalić lub kopiować plików z płyty.

Pozdrawiam
KoRnias
Dodano
19.04.2004 12:51:14
Wiem ze mozna to spakowac np. RARem i zabezpieczyc haslem, ale to nie to...... :?
Najwygoniejsze bedzie jednak zebezpieczenie tego haslem, tak jak mozna to zrobic na dysku twardym np. za pomoca programu Folder Guard.
I wlasnie o takie rozwiaznie mi chodzi, ale na CD :)
mark54
Dodano
16.04.2004 10:24:40
mark54:
Udalo mi sie ustalic, ze plyte CD mozna zebezpieczyc haslem w programie WinOnCD w wersji 6.0 :D
Niestety na razie nie mam tego programu i nie wiem jak to wyglada w praktyce. :roll:

Równieź moźesz spakować (np. bez kompresji) Rar–em ZIP –eem i zabespieczyć Tobie tylko znanym hasełkiem
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
16.04.2004 10:18:24
mark54
Dodano
16.04.2004 09:30:55
Ale to chodzi o to (przynajmniej w moim przypadku) źeby zabezpeczyć dane przed uźyciem, na przykład jakimś hasłem, a nie o to źeby ktoś nie mógł tego skopiować. Chodzi o to zeby cała zawartość płyty była tak chroniona, jak np spakowany plik na hasło.
fije
Dodano
15.04.2004 21:57:02
Chyba nie ma takiego programu co zabezpiecza w 100% – nie było by piractwa.
Moźna utrudnić ale nie zabezpieczyc.

www.cdrinfo.pl:

Zabezpieczenie przed kopiowaniem

Zabezpieczenie przed kopiowaniem próbuje zwykle powiązać program z określonym, niepowtarzalnym sprzętem – w tym przypadku do sprzętu zalicza się takźe sama płyta CD z programem. Producenci droźszego oprogramowania stosują często własne tak zwane klucze sprzętowe, które podłącza się do jednego z portów komputera – USB, szeregowego lub równoległego. Program działa tylko wtedy, gdy wykryje obecność klucza w komputerze. Często jednak wybierane są mniej kosztowne rozwiązania oszczędzając na dodatkowym sprzęcie. Najpopularniejszych rozwiązań jest kilka. Oryginalna płyta CD jest nośnikiem danych i jednocześnie kluczem sprzętowym. Program sprawdza, czy w napędzie znajduje się właściwa płyta. Jeźeli tak nie jest – kończy pracę. Aby zapobiec nieuprawnionemu skopiowaniu klucza, jego dane są tak umieszczone na płycie CD, źe albo nie moźna ich poprawnie odczytać, albo poprawnie zapisać. Z drugiej jednak strony, kaźdy napęd musi mieć moźliwość rozpoznania właściwej płyty. Opracowanie zabezpieczenia przed kopiowaniem przypomina zatem kwadraturę koła. Na przykład kodu kreskowego, który ma większość płyt, nie da się skopiować. Jednak zupełnie się nie nadaje jako zabezpieczenie przed kopiowaniem, poniewaź z kolei źaden napęd nie potrafi go odczytać. Jeszcze jedna ciekawostka: niektóre mechanizmy zabezpieczające działajły tak dobrze, źe wiele napędów nie rozpoznawało oryginalnej płyty – jak choćby mechanizm Discguard z pierwotnej wersji gry Collin McRae Rally firmy Codemasters. Płyta została wyposaźona w błędy, które napędy korygują wyłącznie wewnętrznie. Zakładając, źe napęd potrzebuje na odczytanie błędnych obszarów więcej czasu, niź na odczytanie obszarów prawidłowych, mechanizm zabezpieczajcy mógł sprawdzić, czy odpowiednie błędy znajdowały się na płycie. Poniewaź jednak napędy znacznie zyskały na prędkości odczytu, róźnica się zmniejszyła, program nie rozpoznawał oryginalnej płyty i odmawiał współpracy. Firma Codemasters rozwiązała problem za pomocą łatki. Jeszcze przed kilkoma laty wystarczającym zabezpieczeniemprzedkopiowaniem było wytłoczenie płyty o pojemności większej niź 650 MB – tylko nieliczne nagrywarki i programy mogły na czystej płycie zapisać więcej. W dodatku stosowne media były rzadkie i drogie. Dzisiaj taka płyta nie jest juź źadną przeszkodą. To samo stało się z mechanizmem opartym na nieprawidłowym TOC (Table Of Contents), który jest spisem zawartości płyty CD i, jak kaźda struktura danych, jest tworzony na podstawie pewnych reguł. Wiele programów do wypalania odmawiało współpracy, napotkawszy niedozwoloną formę TOC. Dzisiaj pomijają ją najczęściej bez komentarza.
Najbardziej rozpowszechnione są dzisiaj komercyjne mechanizmy Laserlock, Protect–CD, Safedisc i Securom. Ponadto niektórzy producenci płyt CD oferują własne mechanizmy jak i pracują nad nowymi, bardziej skutecznymi.

Troche o zabezpieczeniach i obchodzeniu zabezpieczeń
http://www.cdrinfo.pl/cdr/zabezpieczenia.php
domin_g
Dodano
15.04.2004 21:16:45
Teź szukam takiego programu, był juź nawet podobny temat, jednak nikt na niego nie odpowiedział, więc pozostaje chyba tylko spakować dokumenty na hasło.
fije
Dodano
14.04.2004 16:40:02
mark54
Dodano:
13.04.2004 15:38:14
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1