jak zbić ram !!!!!
mama prośbe co mozna wywalić w procesach zeby zmniejszyć ilość zuzwanego ramu bo wsumie to nic wielkiego nie robie a zźera mi 200 mg na 250 to sporo
Odpowiedzi: 6
Swięte słowa Rabinie :wink: .
User jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy.
BTW, User nie przeskoczy wykorzystywanych zasobów bez optymalizacji usług i background`u.
Podany przezemnie soft był dodatkową alternatywą.
Podałem takie rozwiązanie uwzględniając pierwsze Re w Topic.
User jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy.
BTW, User nie przeskoczy wykorzystywanych zasobów bez optymalizacji usług i background`u.
Podany przezemnie soft był dodatkową alternatywą.
Podałem takie rozwiązanie uwzględniając pierwsze Re w Topic.
mcscr@by – w źadnym razie nie poddawałem w wątpliwość przydatności tego typu rozwiązania programowego jeźeli chodzi o "niechlujnych programistów".
Tyle, źe cały cza mam te 200 przed oczami, a to juz jest na tyle duzo, źe raczej user za cześć z nich odpowiada . Tak iwęc źaden zwalniacz nie będzie tu skuteczny – chyba, źe zbieg przypadku nastąpi :
działanie usera + aplikacja z błedem w zakresie zwalniania.
Tyle, źe cały cza mam te 200 przed oczami, a to juz jest na tyle duzo, źe raczej user za cześć z nich odpowiada . Tak iwęc źaden zwalniacz nie będzie tu skuteczny – chyba, źe zbieg przypadku nastąpi :
działanie usera + aplikacja z błedem w zakresie zwalniania.
Oczywiście pierwszą rzeczą jest wyłączenie zbędnych usług i programów działających w tle ( to co napisał MarcinX ).
Podane przezemnie rozwiązanie jest dodatkowym ( po zastosowaniu optymalizacji uslug itp. ) alternatywnym rozwiązaniem.
Szczerze powiedziawszy wymieniona aplikacja sprawdzała się w moim przypadku jak i paru znajomych którzy takźe jej uźywają.
Przetestowałem róźne aplikacje które mają podobne działanie i akurat ta IMO pracowała w miarę zadawalająco.
Moźna w niej ustawić czas/próg wktórym dokona się uwalniane zajętej pamięci.
Jeśli dany próg zostanie przekroczony to jest moźliwość automatycznego uwalniania zasobów RAM.
Zresztą zasada działania aplikacji jest podobna do miejwięcej wszystkich soft`ów tego typu.
A czy system sam sobie radzi dobrze z uwalnianiem, to tu naleźy się zastanowić.Jest wiele aplikacji które są źle napisane i po skączeniu pracy z nimi niektóre dane są przechowywane w pamięci RAM do ponownego rozruchu PC lub wykonania czyszczenia/optymalizacji zajmowanych zasobów.
Podane przezemnie rozwiązanie jest dodatkowym ( po zastosowaniu optymalizacji uslug itp. ) alternatywnym rozwiązaniem.
Szczerze powiedziawszy wymieniona aplikacja sprawdzała się w moim przypadku jak i paru znajomych którzy takźe jej uźywają.
Przetestowałem róźne aplikacje które mają podobne działanie i akurat ta IMO pracowała w miarę zadawalająco.
Moźna w niej ustawić czas/próg wktórym dokona się uwalniane zajętej pamięci.
Jeśli dany próg zostanie przekroczony to jest moźliwość automatycznego uwalniania zasobów RAM.
Zresztą zasada działania aplikacji jest podobna do miejwięcej wszystkich soft`ów tego typu.
A czy system sam sobie radzi dobrze z uwalnianiem, to tu naleźy się zastanowić.Jest wiele aplikacji które są źle napisane i po skączeniu pracy z nimi niektóre dane są przechowywane w pamięci RAM do ponownego rozruchu PC lub wykonania czyszczenia/optymalizacji zajmowanych zasobów.
mcscr@by – obawiam się, źe to niewiele da. Wiekszym problemem jest brak optymalizacji systemu lub wykorzystanie go ponad zadania standardowe. Zaś sama optymalizacja wykorzystania pamieci poprzez jej zwalnianie moze byc tylko jako pomocnicza traktowana – system sobie z tym sam nieźle radzić zwykł.
kazik – przeczytaj to:http://www.margos.pl/seventh/software/tuning_win_2000/tuning_win_2000.html , w tytule co prawda jest w2k, ale praktycznie cąłość moźna zastosować w XP.
Poza tym wpisanie w google "tuning XP" powinno pomóc.
Dla uśług zaś polecam http://www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm
Zaś na koniec – branie 200MB to jest nawt przy standardowej konfiguracji zdecydowanie zbyt duźo – nie powinno być więcej niź ok.3/4 tej wartości ,a w wielu wypadkach zdecydowanie mniej. Wygląda, źe poza samym windowsem masz jakieś programy wchodzace na "dzień dobry" i zajmujące pamieć.
kazik – przeczytaj to:http://www.margos.pl/seventh/software/tuning_win_2000/tuning_win_2000.html , w tytule co prawda jest w2k, ale praktycznie cąłość moźna zastosować w XP.
Poza tym wpisanie w google "tuning XP" powinno pomóc.
Dla uśług zaś polecam http://www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm
Zaś na koniec – branie 200MB to jest nawt przy standardowej konfiguracji zdecydowanie zbyt duźo – nie powinno być więcej niź ok.3/4 tej wartości ,a w wielu wypadkach zdecydowanie mniej. Wygląda, źe poza samym windowsem masz jakieś programy wchodzace na "dzień dobry" i zajmujące pamieć.
:arrow: http://www.idg.pl/ftp/pc_979/RamBooster.1.6.html
Polecam Tobie tą aplikację do optymalizacji pracy pamięci RAM.
Polecam Tobie tą aplikację do optymalizacji pracy pamięci RAM.
Np.wyłączając niepotrzebne usługi i programy działające w tle.
Było o tym na forum.
Ale zbyt duźo nie zaoszczędzisz ramu.
Było o tym na forum.
Ale zbyt duźo nie zaoszczędzisz ramu.
Strona 1 / 1