jak założyć pamięć RAM

Witam

Mam zamiar dokupić kość pamięci do laptopa. Mam w tej chwili jedną kość SODIMM 512 i chce dołożyć kość 1GB. Mam dwa sloty pamięci i moje pytanie: jak wsadzić te kości? czy wieksza pojemnościowo powinna być w slocie1 ? Czy nie ma to żadnego znaczenia która kość bedzie w jakim slocie?

Z góry dzięki za konstruktywne podpowiedzi.

Odpowiedzi: 1

generalnie pamieci powinny byc jednego typu. z zalozeniem nie powinienes miec problemu, troche inaczej sie instaluje w laptopie niz w PC.
nie ma wiekszego znaczenie ktora kosc bedzie w ktorym slocie.

jaki laptop?

voytas
Dodano
02.03.2007 13:59:38
  • jarba 02.03.2007 14:45:49

<P>Laptop to ASUS A6Va </P> <P>To że pamięci o tym samym taktowaniu muszą być to oczywiste. Ale pojemności to już nie- przynajmniej ja nigdy w żadnym zwykłym Pc-ie nie miałem problemu i nie słyszałeż żeby ktoś miał z tym że sa dwie różnej pojemności kości.</P> <P>&nbsp;Pytam o sloty bo kiedyś coś tam mi się obiło o uszy że&nbsp;komputer nie korzysta z dwóch banków pamięci naraz (chyba że to tryb dual) tylko najpierw z pierwszego a dopiero jak potrzebuje więcej pamięci w danym momencie to korzysta z drugiego slotu itd. Nie wiem ile w tym prawdy stąd moje pytanie.</P> <P>Może&nbsp;ma ktoś jakąś pewną wiedze na ten temat?</P>

• Ucho 03.03.2007 11:45:32

Wcale nie muszą być kości o tym samym taktowaniu, ale powinny być. Jeżeli nie będą się gryzły, to będą chodziły na taktowaniu niższym, czyli szkoda wydawać kasę na lepszą pamięć jeżeli ma ona pracować z mniejszymi możliwościami niż posiada, ze względu na drugą kość. Możesz też bez problemu wrzucić kości o różnych pojemnościach. I znowu: jeżeli nie będą się gryzły to będzie OK.<br>

jarba
Dodano:
02.03.2007 13:08:19
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1