Jak załączyć NetBIOS przez TCP/IP

Przeczytałem przyklejony artkuł El Nino o łączeniu pc tów i wydaje mi się źe nadąźam tylko nie wiem jak załączyć NetBIOS przez TCP/IP ?

Odpowiedzi: 6

U mnie problem polega na tym źe kabel który kupiłem miał źle podociskane wtyczki i jak sprowadziłem speca od sieci i podpiął kabel pod tester okazało się źe ani jedna źyła nie przewodzi. Załoźył nowe wtyczki i jest ok. Wniosek: Upewnij się źe kabel którego uzywasz jest przewodny.
arcymag
Dodano
29.10.2005 13:49:55
/matthew/:
u mnie komputery teź sie wzajemnie nie widzą, a firewallem mam wyłączone, konta gości włączone....

Przy ilości informacji jakie udziliłeś to jedynie odpowiedź – "to sobie poprawnie skonfiguruj" przychodzi mi do głowy.
Żółty
Dodano
28.10.2005 19:24:07
u mnie komputery teź sie wzajemnie nie widzą, a firewallem mam wyłączone, konta gości włączone....
/matthew/
Dodano
28.10.2005 18:00:32
XP goly, XP z SP1 – wylaczyc zapore sieciowa na tych polaczeniach. XP z SP2, w wyjatkach zaznaczyc "udostepnienie plikow i drukarek", albo rowniez wylaczyc zapore.
Zalaczyc konta Gosc na obu, itd, itd...
O tym juz bylo dziesiatki razy.
EL NINO
Dodano
21.10.2005 10:09:21
Ustawiłem wszystko tak jak w Twoim artykule. Połączyłem kompy (oba XP sp2) crossowanym kablem ustawiłem protokoły tak jak w artykule ip i maske, reszte czyli brame i dnsy wyczyściłem. Załaczyłem Net BIOS.
Odfajczyłem jeszcze harmonogram pakietów QoS, bo nic o nim nie piszesz. Uruchomiłem kreatora sieci w domu i małej firmie. Po wielu próbach największym sukcesem było to źe jeden komp po kliknięciu na "pokaź komputery grupy roboczej" widział drugi ale nie miał do niego dostępu, natomiast drugi nie widział pierwszego wcale. Na obu udostępniłem jakieś pliki i kaźdy po kliknięciu na miejsca sieciowe widział tylko swoje udostępnienia a drugiego nie. Chcę połaczyć dwa komy tylko w celu grania po sieci, bez dostępu do internetu. Moźesz mi wytłumaczyć jak tego dokonać tylko w w miarę prostym językiem czyli tak jak laikowi?
arcymag
Dodano
20.10.2005 18:23:28
W XP ? We wlasciwosciach protokolu TCP/IP przycisk Zaawansowane a nastepnie zakladka Wins.
EL NINO
Dodano
20.10.2005 09:54:12
arcymag
Dodano:
20.10.2005 09:50:09
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1