Jak zablokowac port 139

Mam takie pytanie :czy z poziomu xp mozna skutecznie zablokowac port 139 ?
Wiem ze mozna to zrobic instalujac firewalla ale czy jest to mozliwe bez tego?

1.Odinstalowalem drukarki we wlasciwosciach polaczenia internetowego
2.Wylaczylem netbios w uslugach/lokalnych/

No i niestety nic to nie dalo 139 jest open

Probowalem jeszcze wylaczyc obsluge netbios we wlasciwosciach polaczenia/WINS/ale to nic nie
daje z tego wzgledu ze stare ustawienia wracaja czyli jak wlacze ponownie komputer
to w WINSie jest spowrotem wlaczony netbios...

No i co o tym myslicie? zna ktos moze jakies rozwiazanie z pominieciem instalacji wall'a?

Przy okazji zapytam:we wlasciwosciach polaczenia/siec/ jest jeszcze cos takiego
"Klient sieci Microsoft Network" czy moge to
bezpiecznie odinstalowac?Moze to cos pomoze?

Aha mam neostrade i nie udostepniam zadnych zasobow
to jest komputer domowy

Odpowiedzi: 13

Wszystko co mialem w tej sprawie do napisania juz napisalem,mozna sobie przeczytac od poczatku.

Ze zwyklego postu zrobila sie z tego klutnia

Ale jak mawial John Rambo :" Nie ja przelalem pierwsza krew "

W zadne pyskowki mnie nie wciagniecie ,sorry panowie
Pozdrawiam i zycze powodzenia
axell
Dodano
02.12.2004 14:40:50
Widze axell, ze nie w smak Ci to co sie pisze o Twoich zasobach wiedzy na temat komputera ? Takich jak Ty, ktorym sie wydawalo ze wiedza wszystko, bylo tu juz mnostwo. Zapamietaj – BYŁO.
I z Toba tez zrobie porzadek, jesli jeszcze raz do kogokolwiek, w jakiejkolwiek formie napiszesz "lamo". Przy okazji – nie wiesz przypadkiem kto najczesciej uzywa takiego sformulowania ? Bo ja wiem. Ale dlatego ze tu sie nie uzywa okreslenia "lama", nie napisze.

Piszesz o argumentach. Gdzie one sa w Twoich wypowiedziach ? Argumentem jest "bo w symantecu powiedzieli" ? Daruj sobie i nie rozsmieszaj, bo juz zajadow dostalem przy Twoich postach – nie tylko w tym temacie.

Jak to sie kiedys gadalo ? Gadal dziad do obrazu, a obraz ani razu ?
EL NINO
Dodano
02.12.2004 14:36:39
axell:
Ja nie umiem wylaczyc netbiosa?

to moźe podziel się ze mną, a moźe i innymi wiedźa w tym zakresie.
Ja bowiem nie tylko nie umiem tego czegoś wyłaczyć, ale nawet nei mam bladego pojęcia co to jest i do czego słuźy.
Poniewaź zaś uwaźam, źe w tym wypadku szybszą edukację przejdę uzyskując te informacje od Ciebie niź gdybym się miał w fachowe nazewnictwo i słownictwo wgłebiać, to b.prosze o wyjaśnienie w/w kwestii.
Mam boiwem nadzieję, źe potrafisz to opisać tak prostymi słowami jak te, których w poscie wyźej uzyłeś, a które wszystkie zrozumiałem.
Rebe
Dodano
02.12.2004 14:34:25
No prosze czysta agresja.
Jasnie panu spadla korona z glowki bo ktos powiedzial ze jest lamą

EL NINO DLA MNIE JESTES LAMA ZAPAMIETAJ TO SOBIE

LAMER JAK NIE MA ARGUMENTOW PROBUJE OBRAZAC INNNCH I TYLKO TYLE POTRAFISZ

A TERAZ ZAWOLAJ KUMPLI Z FORUM ZEBY CI POMOGLI
NIECH MI DOKOPIA I URATUJA TWOJ HONOR/WIESZ CO TO JEST?/

Uwagi o" skoczeniu do kiosku "pomine nie moj styl nie moj poziom
powodzenia/moze mnie zbanujesz??hahaha/ ja sie nie obraźe
axell
Dodano
02.12.2004 14:21:54
axell:
W symantecu powiedzieli zeby wywalic systemowego wall'a w kosmos i zainstalowac innego chocby darmowa Zone Alarm. Czyzbys ty doradzal mi to samo ?
Nie wiem jak Ci to powiedziec, ale mnie nie interesuje co powiedzieli w Symantecu, jak i rowniez nikomu nie doradzam jakiego firewalla ma instalowac. Dla mnie wazne jest to co wyczytam w poscie na ktory odpowiadam, a lecialo to mniej wiecej tak:
axell:
Mam takie pytanie :czy z poziomu xp mozna skutecznie zablokowac port 139 ?
Wiem ze mozna to zrobic instalujac firewalla ale czy jest to mozliwe bez tego?

O ile pamietam, to do szkoly chodzilem i potrafie jeszcze zlozyc te kilka wyrazow do kupy, aby zrozumiec cale zdanie. Jesli piszesz ze nie chcesz nic instalowac i szukasz recepty na zabezpieczenie, to wydaje mi sie ze to co napisalem we wczesniejszych postach, spelnia te wymagania. Zreszta innych mozliwosci nie ma. Nie pasuje ? Zadzwon jeszcze raz do Symanteca.
axell:
Bo ja zrozumialem ze wedlug twojej opni windowsowa zapora blokuje ten port????A w symantecu powiedzieli ze jest do kitu i nie blokuje.
Zeby nie bylo ze sie denerwuje, powtorze jeszcze raz – ZAPORA BLOKUJE PORT 139. No a na temat tego co "w symantecu powiedzieli" juz nie bede nic pisal, bo nie lubie publicznie bluznic. Wczoraj slyszalem jak baby w maglu gadaly, ze od 1 stycznia kazdy po laptopie ma dostac. Ale pod warunkiem, ze czesto do Symanteca dzwoni.
axell:
Za koffiguracje ustawien w windowsie ktore zablokowaly by 139 nikt nie chcial w symantecu brac odpowiedzialnosc bo podobno moze sie to zakonczyc nawet formatem/w kazdym razie jest ryzykowne dla systemu i zdecydowanie mi to odradzali/
Oczywiscie ze tak. Podobno nawet zasilacz podaje 360 volt gdy sie NetBios wylaczy a procesor pracuje tak jak stary 286.
axell:
Ale ja jestem osoba dosyc ciekawska i chetnie wyprobowalbym jakis sposob a w kazdym razie chetnie bym sie dowiedzial jak takie cos zrobic z poziomu xpeka
Przyjrzyj sie fotce podeslanej przez Bobiego i skocz zaraz do kiosku po gumki. Nawet w Symantecu gadali ze to jest w 100% skuteczne.
axell:
Otwarty 139 to nic takiego i mozna spac spokojnie?
Otwarty ? To znaczy ze Cie w konia robili w Symantecu:
axell:
skanowanie on–line skanerem symantecu pokazuje przy 139 "stealth"

axell:
Ja nie umiem wylaczyc netbiosa? No gratulacje.Dokopales mi.Chyba sie rozplacze ze smiechu.
Kopne jeszcze raz: wylaczyles ? umiesz ?
EL NINO
Dodano
02.12.2004 14:05:58
Aha jeszcze jedno

Skad przyszlo komus na mysl ze mam wylaczona zapore?
Czy ja tu cos takiego pisalem?Zapore mam wlaczona i nawet mi nigdy nie przyszlo na mysl zeby ja wylaczac./SP2 pobralem juz dawno temu/

To bylo info dla EL NINO i innych superspecow od kompow ,ktorzy lubia sie nabijac z kogos jak sami nic nie wiedza/obrona poprzez atak tak to sie chyba nazywa ale czesto zawodzi/
axell
Dodano
02.12.2004 13:59:59
W symantecu powiedzieli zeby wywalic systemowego wall'a w kosmos i zainstalowac innego chocby darmowa Zone Alarm. Czyzbys ty doradzal mi to samo ?
Bo ja zrozumialem ze wedlug twojej opni windowsowa zapora blokuje ten port????A w symantecu powiedzieli ze jest do kitu i nie blokuje.

Za koffiguracje ustawien w windowsie ktore zablokowaly by 139 nikt nie chcial w symantecu brac odpowiedzialnosc bo podobno moze sie to zakonczyc nawet formatem/w kazdym razie jest ryzykowne dla systemu i zdecydowanie mi to odradzali/

Ale ja jestem osoba dosyc ciekawska i chetnie wyprobowalbym jakis sposob a w kazdym razie chetnie bym sie dowiedzial jak takie cos zrobic z poziomu xpeka
I tyle panowie
Ja nie umiem wylaczyc netbiosa? No gratulacje.Dokopales mi.Chyba sie rozplacze ze smiechu.Otwarty 139 to nic takiego i mozna spac spokojnie? Naprawde rozbawiles mnie.Jedyna rada do zastosowania ktora tu otrzymalem to taka zeby wylaczyc kabel z sieci.Dzieki panowie.
axell
Dodano
02.12.2004 13:24:39
axell:
...ze tylko firewall moze to zaklajstrowac wedlug jego stanu wiedzy.Ktos tu jest madrzejszy od specjalisty symantecu?
Skoro "fachowiec" podparl sie firewallem w swoim stwierdzeniu a Ty uznajesz to za wlasciwe, to dlaczego moja sugestia o zalaczeniu firewalla jest glupota ? Dlaczego glupota nazywasz te czynnosci o ktorych napisalem we wczesniejszym poscie ? Wiesz lepiej ? To po jaki grzyb pytasz ? A moze wystarczy przeczytac, zastanowic sie co to daje i mimo wszystko spac spokojnie ?
Skoro nie umiesz (jaki Pan taki kram) wylaczyc NetBiosa przez TCP/IP, co jest zreszta najwazniejsze w tym wypadku, pozostaje Ci ta cala reszta, bez ogladania sie na to ile komputerow na 20 ma otwarty port.

P.S. Ktos kto odpowiada w Symantecu na maile lub telefony jest "madry" ? Na Niebieskiej Linii w TPSA rowniez – wedlug ich stanu wiedzy.
EL NINO
Dodano
02.12.2004 12:58:37
HAHAHAHA
Bardzo zabawne
Tylko ze piszecie glupoty
Na 20 kompow w sieci srednio tylko 1 ma otwarty port 139.Pewnie o tym nie slyszeliscie co?
Otwarte w dodatku sa zwykle te ktore chca byc otwarte bo udostepniaja sprzet i pliki.Mnie to nie dotyczy.

Facet z firmy od mojego antywira powiedzial ze ten port powinien byc zamkniety i ze tylko firewall moze to zaklajstrowac wedlug jego stanu wiedzy.Ktos tu jest madrzejszy od specjalisty symantecu?Moze jest ale nie wy/to do tych ktorzy napisali te nonsensy w odpowiedzi na moj post/

Jak sie nie znacie to po co pisac glupoty?
axell
Dodano
02.12.2004 10:35:55
EL NINO:
Malo ? W takim razie wyciagnij kabel sieciowy z kompa.

Mozna jeszcze wyprobowac taka metode :mrgreen:
Bobi
Dodano
02.12.2004 00:53:29
No i co z tego ze pokazuje "open" ? Port 80 tez masz pewnie "open". Wazne, ze port zablokowany. Czego dowodem komunikaty skanerow.

No a Klient M$ ? Odinstaluj, to zobaczysz.

Na polaczeniu z netem wylaczasz "Udostepnianie plikow i ... ", na koncie Administrator i koncie o uprawnieniach admina zakladasz haslo, wylaczasz dostep od strony sieci dla "administratora", zalaczasz firewalla. Malo ? W takim razie wyciagnij kabel sieciowy z kompa.
EL NINO
Dodano
01.12.2004 23:23:32
Bylo by to piekne ale jest nieprawdziwe
/niestety/
Podczas skanowania wychodzi wynik ze 139
jest otwarty, mozna odczytac nazwe kompa
grupe robocza ... wszystko na tacy
Dla porzadku:
a/ skanowanie kompa moimi skanerami pokazuje
ze 139 jest open
b/ skanowanie mojego kompa z innego
komputera pozwala na odczytanie
nazwy komputera i innych danych z netbiosa
c/dla odmiany skanowanie on–line skanerem symantecu pokazuje przy 139 "stealth" w innym on–line tez znanej firemki od zabezpieczen rownierz wychodzi : "stealth" przy 139

Przy okazji a co z usluga "Klient sieci Microsoft Networks?
axell
Dodano
01.12.2004 21:09:39
Zeby zablokowac ten port wystarczy zalaczyc systemowego firewalla. Blokuje skutecznie.
EL NINO
Dodano
01.12.2004 20:42:33
axell
Dodano:
01.12.2004 20:27:29
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1