Jak zablokowac port 139
Mam takie pytanie :czy z poziomu xp mozna skutecznie zablokowac port 139 ?
Wiem ze mozna to zrobic instalujac firewalla ale czy jest to mozliwe bez tego?
1.Odinstalowalem drukarki we wlasciwosciach polaczenia internetowego
2.Wylaczylem netbios w uslugach/lokalnych/
No i niestety nic to nie dalo 139 jest open
Probowalem jeszcze wylaczyc obsluge netbios we wlasciwosciach polaczenia/WINS/ale to nic nie
daje z tego wzgledu ze stare ustawienia wracaja czyli jak wlacze ponownie komputer
to w WINSie jest spowrotem wlaczony netbios...
No i co o tym myslicie? zna ktos moze jakies rozwiazanie z pominieciem instalacji wall'a?
Przy okazji zapytam:we wlasciwosciach polaczenia/siec/ jest jeszcze cos takiego
"Klient sieci Microsoft Network" czy moge to
bezpiecznie odinstalowac?Moze to cos pomoze?
Aha mam neostrade i nie udostepniam zadnych zasobow
to jest komputer domowy
1.Odinstalowalem drukarki we wlasciwosciach polaczenia internetowego
2.Wylaczylem netbios w uslugach/lokalnych/
No i niestety nic to nie dalo 139 jest open
Probowalem jeszcze wylaczyc obsluge netbios we wlasciwosciach polaczenia/WINS/ale to nic nie
daje z tego wzgledu ze stare ustawienia wracaja czyli jak wlacze ponownie komputer
to w WINSie jest spowrotem wlaczony netbios...
No i co o tym myslicie? zna ktos moze jakies rozwiazanie z pominieciem instalacji wall'a?
Przy okazji zapytam:we wlasciwosciach polaczenia/siec/ jest jeszcze cos takiego
"Klient sieci Microsoft Network" czy moge to
bezpiecznie odinstalowac?Moze to cos pomoze?
Aha mam neostrade i nie udostepniam zadnych zasobow
to jest komputer domowy
Odpowiedzi: 13
Wszystko co mialem w tej sprawie do napisania juz napisalem,mozna sobie przeczytac od poczatku.
Ze zwyklego postu zrobila sie z tego klutnia
Ale jak mawial John Rambo :" Nie ja przelalem pierwsza krew "
W zadne pyskowki mnie nie wciagniecie ,sorry panowie
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Ze zwyklego postu zrobila sie z tego klutnia
Ale jak mawial John Rambo :" Nie ja przelalem pierwsza krew "
W zadne pyskowki mnie nie wciagniecie ,sorry panowie
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Widze axell, ze nie w smak Ci to co sie pisze o Twoich zasobach wiedzy na temat komputera ? Takich jak Ty, ktorym sie wydawalo ze wiedza wszystko, bylo tu juz mnostwo. Zapamietaj – BYŁO.
I z Toba tez zrobie porzadek, jesli jeszcze raz do kogokolwiek, w jakiejkolwiek formie napiszesz "lamo". Przy okazji – nie wiesz przypadkiem kto najczesciej uzywa takiego sformulowania ? Bo ja wiem. Ale dlatego ze tu sie nie uzywa okreslenia "lama", nie napisze.
Piszesz o argumentach. Gdzie one sa w Twoich wypowiedziach ? Argumentem jest "bo w symantecu powiedzieli" ? Daruj sobie i nie rozsmieszaj, bo juz zajadow dostalem przy Twoich postach – nie tylko w tym temacie.
Jak to sie kiedys gadalo ? Gadal dziad do obrazu, a obraz ani razu ?
I z Toba tez zrobie porzadek, jesli jeszcze raz do kogokolwiek, w jakiejkolwiek formie napiszesz "lamo". Przy okazji – nie wiesz przypadkiem kto najczesciej uzywa takiego sformulowania ? Bo ja wiem. Ale dlatego ze tu sie nie uzywa okreslenia "lama", nie napisze.
Piszesz o argumentach. Gdzie one sa w Twoich wypowiedziach ? Argumentem jest "bo w symantecu powiedzieli" ? Daruj sobie i nie rozsmieszaj, bo juz zajadow dostalem przy Twoich postach – nie tylko w tym temacie.
Jak to sie kiedys gadalo ? Gadal dziad do obrazu, a obraz ani razu ?
axell:Ja nie umiem wylaczyc netbiosa?
to moźe podziel się ze mną, a moźe i innymi wiedźa w tym zakresie.
Ja bowiem nie tylko nie umiem tego czegoś wyłaczyć, ale nawet nei mam bladego pojęcia co to jest i do czego słuźy.
Poniewaź zaś uwaźam, źe w tym wypadku szybszą edukację przejdę uzyskując te informacje od Ciebie niź gdybym się miał w fachowe nazewnictwo i słownictwo wgłebiać, to b.prosze o wyjaśnienie w/w kwestii.
Mam boiwem nadzieję, źe potrafisz to opisać tak prostymi słowami jak te, których w poscie wyźej uzyłeś, a które wszystkie zrozumiałem.
No prosze czysta agresja.
Jasnie panu spadla korona z glowki bo ktos powiedzial ze jest lamą
EL NINO DLA MNIE JESTES LAMA ZAPAMIETAJ TO SOBIE
LAMER JAK NIE MA ARGUMENTOW PROBUJE OBRAZAC INNNCH I TYLKO TYLE POTRAFISZ
A TERAZ ZAWOLAJ KUMPLI Z FORUM ZEBY CI POMOGLI
NIECH MI DOKOPIA I URATUJA TWOJ HONOR/WIESZ CO TO JEST?/
Uwagi o" skoczeniu do kiosku "pomine nie moj styl nie moj poziom
powodzenia/moze mnie zbanujesz??hahaha/ ja sie nie obraźe
Jasnie panu spadla korona z glowki bo ktos powiedzial ze jest lamą
EL NINO DLA MNIE JESTES LAMA ZAPAMIETAJ TO SOBIE
LAMER JAK NIE MA ARGUMENTOW PROBUJE OBRAZAC INNNCH I TYLKO TYLE POTRAFISZ
A TERAZ ZAWOLAJ KUMPLI Z FORUM ZEBY CI POMOGLI
NIECH MI DOKOPIA I URATUJA TWOJ HONOR/WIESZ CO TO JEST?/
Uwagi o" skoczeniu do kiosku "pomine nie moj styl nie moj poziom
powodzenia/moze mnie zbanujesz??hahaha/ ja sie nie obraźe
Nie wiem jak Ci to powiedziec, ale mnie nie interesuje co powiedzieli w Symantecu, jak i rowniez nikomu nie doradzam jakiego firewalla ma instalowac. Dla mnie wazne jest to co wyczytam w poscie na ktory odpowiadam, a lecialo to mniej wiecej tak:axell:W symantecu powiedzieli zeby wywalic systemowego wall'a w kosmos i zainstalowac innego chocby darmowa Zone Alarm. Czyzbys ty doradzal mi to samo ?
axell:Mam takie pytanie :czy z poziomu xp mozna skutecznie zablokowac port 139 ?
O ile pamietam, to do szkoly chodzilem i potrafie jeszcze zlozyc te kilka wyrazow do kupy, aby zrozumiec cale zdanie. Jesli piszesz ze nie chcesz nic instalowac i szukasz recepty na zabezpieczenie, to wydaje mi sie ze to co napisalem we wczesniejszych postach, spelnia te wymagania. Zreszta innych mozliwosci nie ma. Nie pasuje ? Zadzwon jeszcze raz do Symanteca.
Zeby nie bylo ze sie denerwuje, powtorze jeszcze raz – ZAPORA BLOKUJE PORT 139. No a na temat tego co "w symantecu powiedzieli" juz nie bede nic pisal, bo nie lubie publicznie bluznic. Wczoraj slyszalem jak baby w maglu gadaly, ze od 1 stycznia kazdy po laptopie ma dostac. Ale pod warunkiem, ze czesto do Symanteca dzwoni.axell:Bo ja zrozumialem ze wedlug twojej opni windowsowa zapora blokuje ten port????A w symantecu powiedzieli ze jest do kitu i nie blokuje.
Oczywiscie ze tak. Podobno nawet zasilacz podaje 360 volt gdy sie NetBios wylaczy a procesor pracuje tak jak stary 286.axell:Za koffiguracje ustawien w windowsie ktore zablokowaly by 139 nikt nie chcial w symantecu brac odpowiedzialnosc bo podobno moze sie to zakonczyc nawet formatem/w kazdym razie jest ryzykowne dla systemu i zdecydowanie mi to odradzali/
Przyjrzyj sie fotce podeslanej przez Bobiego i skocz zaraz do kiosku po gumki. Nawet w Symantecu gadali ze to jest w 100% skuteczne.axell:Ale ja jestem osoba dosyc ciekawska i chetnie wyprobowalbym jakis sposob a w kazdym razie chetnie bym sie dowiedzial jak takie cos zrobic z poziomu xpeka
Otwarty ? To znaczy ze Cie w konia robili w Symantecu:axell:Otwarty 139 to nic takiego i mozna spac spokojnie?
axell:skanowanie on–line skanerem symantecu pokazuje przy 139 "stealth"
Kopne jeszcze raz: wylaczyles ? umiesz ?axell:Ja nie umiem wylaczyc netbiosa? No gratulacje.Dokopales mi.Chyba sie rozplacze ze smiechu.
Aha jeszcze jedno
Skad przyszlo komus na mysl ze mam wylaczona zapore?
Czy ja tu cos takiego pisalem?Zapore mam wlaczona i nawet mi nigdy nie przyszlo na mysl zeby ja wylaczac./SP2 pobralem juz dawno temu/
To bylo info dla EL NINO i innych superspecow od kompow ,ktorzy lubia sie nabijac z kogos jak sami nic nie wiedza/obrona poprzez atak tak to sie chyba nazywa ale czesto zawodzi/
Skad przyszlo komus na mysl ze mam wylaczona zapore?
Czy ja tu cos takiego pisalem?Zapore mam wlaczona i nawet mi nigdy nie przyszlo na mysl zeby ja wylaczac./SP2 pobralem juz dawno temu/
To bylo info dla EL NINO i innych superspecow od kompow ,ktorzy lubia sie nabijac z kogos jak sami nic nie wiedza/obrona poprzez atak tak to sie chyba nazywa ale czesto zawodzi/
W symantecu powiedzieli zeby wywalic systemowego wall'a w kosmos i zainstalowac innego chocby darmowa Zone Alarm. Czyzbys ty doradzal mi to samo ?
Bo ja zrozumialem ze wedlug twojej opni windowsowa zapora blokuje ten port????A w symantecu powiedzieli ze jest do kitu i nie blokuje.
Za koffiguracje ustawien w windowsie ktore zablokowaly by 139 nikt nie chcial w symantecu brac odpowiedzialnosc bo podobno moze sie to zakonczyc nawet formatem/w kazdym razie jest ryzykowne dla systemu i zdecydowanie mi to odradzali/
Ale ja jestem osoba dosyc ciekawska i chetnie wyprobowalbym jakis sposob a w kazdym razie chetnie bym sie dowiedzial jak takie cos zrobic z poziomu xpeka
I tyle panowie
Ja nie umiem wylaczyc netbiosa? No gratulacje.Dokopales mi.Chyba sie rozplacze ze smiechu.Otwarty 139 to nic takiego i mozna spac spokojnie? Naprawde rozbawiles mnie.Jedyna rada do zastosowania ktora tu otrzymalem to taka zeby wylaczyc kabel z sieci.Dzieki panowie.
Bo ja zrozumialem ze wedlug twojej opni windowsowa zapora blokuje ten port????A w symantecu powiedzieli ze jest do kitu i nie blokuje.
Za koffiguracje ustawien w windowsie ktore zablokowaly by 139 nikt nie chcial w symantecu brac odpowiedzialnosc bo podobno moze sie to zakonczyc nawet formatem/w kazdym razie jest ryzykowne dla systemu i zdecydowanie mi to odradzali/
Ale ja jestem osoba dosyc ciekawska i chetnie wyprobowalbym jakis sposob a w kazdym razie chetnie bym sie dowiedzial jak takie cos zrobic z poziomu xpeka
I tyle panowie
Ja nie umiem wylaczyc netbiosa? No gratulacje.Dokopales mi.Chyba sie rozplacze ze smiechu.Otwarty 139 to nic takiego i mozna spac spokojnie? Naprawde rozbawiles mnie.Jedyna rada do zastosowania ktora tu otrzymalem to taka zeby wylaczyc kabel z sieci.Dzieki panowie.
Skoro "fachowiec" podparl sie firewallem w swoim stwierdzeniu a Ty uznajesz to za wlasciwe, to dlaczego moja sugestia o zalaczeniu firewalla jest glupota ? Dlaczego glupota nazywasz te czynnosci o ktorych napisalem we wczesniejszym poscie ? Wiesz lepiej ? To po jaki grzyb pytasz ? A moze wystarczy przeczytac, zastanowic sie co to daje i mimo wszystko spac spokojnie ?axell:...ze tylko firewall moze to zaklajstrowac wedlug jego stanu wiedzy.Ktos tu jest madrzejszy od specjalisty symantecu?
Skoro nie umiesz (jaki Pan taki kram) wylaczyc NetBiosa przez TCP/IP, co jest zreszta najwazniejsze w tym wypadku, pozostaje Ci ta cala reszta, bez ogladania sie na to ile komputerow na 20 ma otwarty port.
P.S. Ktos kto odpowiada w Symantecu na maile lub telefony jest "madry" ? Na Niebieskiej Linii w TPSA rowniez – wedlug ich stanu wiedzy.
HAHAHAHA
Bardzo zabawne
Tylko ze piszecie glupoty
Na 20 kompow w sieci srednio tylko 1 ma otwarty port 139.Pewnie o tym nie slyszeliscie co?
Otwarte w dodatku sa zwykle te ktore chca byc otwarte bo udostepniaja sprzet i pliki.Mnie to nie dotyczy.
Facet z firmy od mojego antywira powiedzial ze ten port powinien byc zamkniety i ze tylko firewall moze to zaklajstrowac wedlug jego stanu wiedzy.Ktos tu jest madrzejszy od specjalisty symantecu?Moze jest ale nie wy/to do tych ktorzy napisali te nonsensy w odpowiedzi na moj post/
Jak sie nie znacie to po co pisac glupoty?
Bardzo zabawne
Tylko ze piszecie glupoty
Na 20 kompow w sieci srednio tylko 1 ma otwarty port 139.Pewnie o tym nie slyszeliscie co?
Otwarte w dodatku sa zwykle te ktore chca byc otwarte bo udostepniaja sprzet i pliki.Mnie to nie dotyczy.
Facet z firmy od mojego antywira powiedzial ze ten port powinien byc zamkniety i ze tylko firewall moze to zaklajstrowac wedlug jego stanu wiedzy.Ktos tu jest madrzejszy od specjalisty symantecu?Moze jest ale nie wy/to do tych ktorzy napisali te nonsensy w odpowiedzi na moj post/
Jak sie nie znacie to po co pisac glupoty?
EL NINO:Malo ? W takim razie wyciagnij kabel sieciowy z kompa.
Mozna jeszcze wyprobowac taka metode :mrgreen:
No i co z tego ze pokazuje "open" ? Port 80 tez masz pewnie "open". Wazne, ze port zablokowany. Czego dowodem komunikaty skanerow.
No a Klient M$ ? Odinstaluj, to zobaczysz.
Na polaczeniu z netem wylaczasz "Udostepnianie plikow i ... ", na koncie Administrator i koncie o uprawnieniach admina zakladasz haslo, wylaczasz dostep od strony sieci dla "administratora", zalaczasz firewalla. Malo ? W takim razie wyciagnij kabel sieciowy z kompa.
No a Klient M$ ? Odinstaluj, to zobaczysz.
Na polaczeniu z netem wylaczasz "Udostepnianie plikow i ... ", na koncie Administrator i koncie o uprawnieniach admina zakladasz haslo, wylaczasz dostep od strony sieci dla "administratora", zalaczasz firewalla. Malo ? W takim razie wyciagnij kabel sieciowy z kompa.
Bylo by to piekne ale jest nieprawdziwe
/niestety/
Podczas skanowania wychodzi wynik ze 139
jest otwarty, mozna odczytac nazwe kompa
grupe robocza ... wszystko na tacy
Dla porzadku:
a/ skanowanie kompa moimi skanerami pokazuje
ze 139 jest open
b/ skanowanie mojego kompa z innego
komputera pozwala na odczytanie
nazwy komputera i innych danych z netbiosa
c/dla odmiany skanowanie on–line skanerem symantecu pokazuje przy 139 "stealth" w innym on–line tez znanej firemki od zabezpieczen rownierz wychodzi : "stealth" przy 139
Przy okazji a co z usluga "Klient sieci Microsoft Networks?
/niestety/
Podczas skanowania wychodzi wynik ze 139
jest otwarty, mozna odczytac nazwe kompa
grupe robocza ... wszystko na tacy
Dla porzadku:
a/ skanowanie kompa moimi skanerami pokazuje
ze 139 jest open
b/ skanowanie mojego kompa z innego
komputera pozwala na odczytanie
nazwy komputera i innych danych z netbiosa
c/dla odmiany skanowanie on–line skanerem symantecu pokazuje przy 139 "stealth" w innym on–line tez znanej firemki od zabezpieczen rownierz wychodzi : "stealth" przy 139
Przy okazji a co z usluga "Klient sieci Microsoft Networks?
Zeby zablokowac ten port wystarczy zalaczyc systemowego firewalla. Blokuje skutecznie.
Strona 1 / 1