Jak zablokować połaczenie modemowe??
Witam
Pracuję jako informatyk w Urzędzie Gminy i ostatnio Wójt postanowił ograniczyć wydatki i w związku z tym dostałem polecenie aby:
Zablokować korzystanie innych pracowników z internetu
Zaznaczam źe nie mamy sieci LAN i koźystamy z modemów (tylko ja mam to szczęście i posiadam DSL u siebie :D )
Sprawa wydaje się prosta moźna np. zabrać modemy :twisted: , wyłączyć porty com. Lecz gdyby było to takie proste nie rzucałbym pytania na forum!
Poniewaź:
Na kilku stanowiskach prowadzone jest rozliczanie z ZUSem (nie muszę chyba mówić źe wysyła się deklaracje przez neta).
Dlatego zaleźy mi na tym aby zablokować korzystanie z modemu ale w taki sposób abym mógł je w kaźdej chwili włączyć (ALE TYLKO JA).
Systemy oper to: WindowsXP Home Edition, Wida98 i Winda2000.
Proszę o porady, www i wszystko co pomoźe.
Mile widziany software (byle nie drogi najlepiej darmowy + chroniony hasłem).
Pracuję jako informatyk w Urzędzie Gminy i ostatnio Wójt postanowił ograniczyć wydatki i w związku z tym dostałem polecenie aby:
Zablokować korzystanie innych pracowników z internetu
Zaznaczam źe nie mamy sieci LAN i koźystamy z modemów (tylko ja mam to szczęście i posiadam DSL u siebie :D )
Sprawa wydaje się prosta moźna np. zabrać modemy :twisted: , wyłączyć porty com. Lecz gdyby było to takie proste nie rzucałbym pytania na forum!
Poniewaź:
Na kilku stanowiskach prowadzone jest rozliczanie z ZUSem (nie muszę chyba mówić źe wysyła się deklaracje przez neta).
Dlatego zaleźy mi na tym aby zablokować korzystanie z modemu ale w taki sposób abym mógł je w kaźdej chwili włączyć (ALE TYLKO JA).
Systemy oper to: WindowsXP Home Edition, Wida98 i Winda2000.
Proszę o porady, www i wszystko co pomoźe.
Mile widziany software (byle nie drogi najlepiej darmowy + chroniony hasłem).
Odpowiedzi: 2
EL NINO:XP i w2k bez problemu – wylaczasz/wlaczasz urzadzenie z konta administratora, chronionego haslem oczywiscie.
Tak zgodzę się ale wszyscy właśnie uźywają kont o uprawnienieach administratora (bo ja od niedawna pracuje i nie mogłem temu zapobiec). Ale pewnie coś będę kombinował w tym kierunku.
EL NINO:P.S. Dlaczego nie wylaczac portow COM w BIOSie a wejscie do niego na haslo ? Przeciez to rowniez tylko moment na wlaczenie czy wylaczenie.
Tak mam zamiar zrobić tak tylko zapytałem czy jest moźe jakaś inna moźliwość.
PS.
Nie muszę nawet chronić BIOSU hasłem bo z wszystkich ok 15 osób tylko ja i moja koleźanka wiemy co to jest BIOS :D :D A cała reszta to zupełni laicy :!: :!:
XP i w2k bez problemu – wylaczasz/wlaczasz urzadzenie z konta administratora, chronionego haslem oczywiscie. Gorzej z w98. Tu chyba tylko firewall, ktory zablokuje komunikacje na okreslonych portach – 80, 25, 110, porty komunikatorow i jakie jeszcze dodasz. Nie pytaj jakie, bo nie mam zamiaru instalowac wszystkiego i probowac. Kiedys na w98 mialem firewalla nortona (chyba 2000), profil zabezpieczony mogl byc haslem, a blokada portow byla rowniez bezproblemowa.
P.S. Dlaczego nie wylaczac portow COM w BIOSie a wejscie do niego na haslo ? Przeciez to rowniez tylko moment na wlaczenie czy wylaczenie.
P.S. Dlaczego nie wylaczac portow COM w BIOSie a wejscie do niego na haslo ? Przeciez to rowniez tylko moment na wlaczenie czy wylaczenie.
Strona 1 / 1