Jak zablokowac eMule w sieci LAN
Witam, chciałem się zapytać jak moźna zablokować na routerze moźliwość korzystania z eMule, próbowałem blokować porty 4662 i 4672 eMule nadal działa. W mojej sieci są ludzie którzy nie liczą się z innymi. W eMule moźna sobie zmienić porty na których ma działać i ludzie o tym wiedzą, a ja chciałbym im całkowicie zablokować moźliwość ściągania prze p2p.
Odpowiedzi: 6
No, a nie napisałem?..... no nie kurna :P .
U mnie w micro–sieci siedzimy na routerze NND, DSL 1gigabit– teraz chyba nawet więcej ( sam nie wiem dlaczego :roll: ), dynamiczne przydzielanie pasma , sprawdzanie ilości ściąganych danych i nikt nie narzeka.
Jak ktoś jest sam w sieci ma całość, jak jest dwóch to na pół itd.
Muszę Ci zmartwić. Co szkodzi bystremu userowi ustawić sobie port na 9027,lub 9037, idt i ssać do woli? – nic.
U mnie w micro–sieci siedzimy na routerze NND, DSL 1gigabit– teraz chyba nawet więcej ( sam nie wiem dlaczego :roll: ), dynamiczne przydzielanie pasma , sprawdzanie ilości ściąganych danych i nikt nie narzeka.
Jak ktoś jest sam w sieci ma całość, jak jest dwóch to na pół itd.
pulkownik:A sposób jest prosty, kązdy serwer w eMule pracuje na odpowiednich portach, np. Donkey No 1 na 4242 i jak zablokuje porty najpopularniejszych serwerów to nie będą się mogli do nich podpiąć
Muszę Ci zmartwić. Co szkodzi bystremu userowi ustawić sobie port na 9027,lub 9037, idt i ssać do woli? – nic.
Seeker, lepszym rozwiazaniem na routerze ? :P
Lepszym rozwiązaniem wydaje sie być stosowanie programów, do dynamicznego przydzielania pasma z uwzględnieniem ilości ściąganych danych. Co się zastosuje zaleźy juź jednak od systemu który rozdziela NET. Blokowanie wszystkiego ,tak by max utrudnić źycie tym którzy ściągają i nie łudźmy się tym którzy nie ściągają równieź, w efekcie prowadzic moźe do...olania takiej sieci i takiego admina , który w drastycznych przypadkach sam sobie zostanie w swojej sieci, jako główny user i zarządzjący w jednej osobie.
Inne rozwiązanie to zablokowanie wszystkich portów, a potem otwarcie tylko tych potrzebnych jak 80, 443, 25 etc.
Taaaaak, to jest całkiem niezły pomysł. Szkoda tylko źe nie mogę go zastosować, bo praca w sieci jak i internet jest im niezbędna do pracy. Ale pokombinoałem i zrobiłem to. Co prawda teraz źaden uźytkownik nie moźe korzystać z eMule, nawet ja sam. A sposób jest prosty, kązdy serwer w eMule pracuje na odpowiednich portach, np. Donkey No 1 na 4242 i jak zablokuje porty najpopularniejszych serwerów to nie będą się mogli do nich podpiąć. Sprawdzałem to i działa. Teraz kombinuje jak to zrobić źeby tylko dla poszczególnych IP były zablokowane te porty.
Odłącz ich całkowicie na jakiś czas od sieci to moźe sie zreflektują ;)
Strona 1 / 1